Πώς το project της Πυρκάλ αλλάζει το real estate του κέντρου

 


Σημαντικές αλλαγές στο real estate του κέντρου αναμένεται να επιφέρει το project που σχεδιάζεται στο ακίνητο της Πυρκάλ και το οποίο προβλεπει την μετεγκατάσταση των υπηρεσιών 9 Υπουργείων. 

Με την κατασκευή του έργου, πολλά κτίρια αναμένεται να αποδεσμευτούν στο κέντρο τη Αθήνας, τα οποία η κυβέρνηση σχεδιάζει να αξιοποιήσει, αφού πλέον το πρόβλημα της στεγαστικής κρίσης στην Ελλάδα είναι μεγάλο. 

Σύμφωνα με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας η κυβέρνηση εξετάζει τρόπους για να δώσει φθηνές κατοικίες σε νέους αλλά και οικογένειες που βρίσκονται αντιμέτωπες με τις μεγάλες αυξήσεις στα ενοίκια. 

Ήδη αναζητούνται ακίνητα που κατέχει το Δημόσιο με σκοπό να ελευθερωθούν και να διατεθούν προς ενοικίαση σε νέα ζευγάρια με χαμηλά ενοίκια, ενώ παράλληλα αναζητούνται οικοδομήσιμα οικόπεδα προκειμένου, με την σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα, να ανεγερθούν σύγχρονες κατοικίες που θα διατεθούν σε νέα ζευγάρια με ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής.

Όπως ανέφερε σχετικά πρόσφατα ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ευθύμιος Μπακογιάννης"μας δίνεται πολύ σημαντική ευκαιρία για τα 100αδες εγκαταλελειμμένα κτίρια στο κέντρο της Αθήνας να υπάρχει αξιοποίηση με όρους δόμησης και χρήσεις που δίνουν δυναμική στην πόλη".

Τόνισε ότι η προσπάθεια μεταφοράς των υπηρεσιών στον Υμηττό θα έχει θετικές επιπτώσεις από την επαναχρησιμοποίηση των χώρων που στεγάζουν τα υπουργεία. Στόχος είναι να έρθουν νέες χρήσεις των κτιρίων, κυρίως κοινωνική κατοικία, που θα δώσει ζωντάνια στις περιοχές. 

Μία τέτοια κατεύθυνση αναμένεται να συμβάλλει και στην αποσυμφόρηση του κέντρου, αφού ως γνωστόν  όταν έχεις περισσότερους ανθρώπους που μένουν στο κέντρο, οι μετακινήσεις περιορίζονται".

Η κυβέρνηση σχεδιάζει μέσα στο επόμενο διάστημα να ξεκινήσει ένα γόνιμο διάλογο με τα Πανεπιστήμια, με το Δήμο αλλά και με τους εμπλεκόμενους στην αγορά του real estate για το τι μπορεί να γίνει στην περιοχή αυτή που θα απελευθερωθεί στο κέντρο της πόλης.

Το projecτ της Πυρκάλ προβλέπει την μεταφορά των υπηρεσιών από 127 συνολικά κτίρια των υπουργείων, από τα οποία άλλα στεγάζονται σε χώρους κτιριακών εγκαταστάσεων μισθωμένους από το Ελληνικό Δημόσιο (107 κτίρια) και άλλα σε ιδιόκτητα κτίρια του (20 κτίρια), βρίσκονται σήμερα διάσπαρτα στο λεκανοπέδιο Αττικής, με αυτά να συγκεντρώνονται ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και στον Πειραιά, το Μαρούσι και τον Χολαργό. 

Το πρόβλημα της στεγαστικής κρίσης στην Ελλάδα

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, η ραγδαία αύξηση των τιμών των ακινήτων (κυρίως των ενοικίων), οφείλεται και στην συσσώρευση πολλών ετών τόσο της υποαπόδοσης των κατοικιών, που οδήγησε πολλούς ιδιοκτήτες στην απότομη αύξηση των ζητούμενων ενοικίων, προκειμένου να περιορίσουν τις ζημίες των χρόνων της οικονομικής κρίσης, αλλά και στη μη δυνατότητα των ενδιαφερομένων να επενδύσουν στην αγορά ακινήτου για τη κάλυψη της στεγαστικής τους ανάγκης.

Από το 2009 και έπειτα άλλωστε οι τράπεζες περιόρισαν σημαντικά την χρηματοδότηση αγοράς κατοικιών (400 εκατ. ευρώ  νέα στεγαστικά δάνεια το 10μηνο του 2019, όταν το 2005 οι εκδόσεις στεγαστικών δανείων ήταν 17 δισ. ευρώ και το 2021 φαίνεται να κυμάνθηκαν στα 800 με 900 εκατ. ευρώ) με αποτέλεσμα να σταματήσει κάθε οικοδομική δραστηριότητα, ενώ η ζήτηση παρέμενε σταθερή.

"Την τελευταία 10ετία λόγω της πλήρους ανυπαρξίας οικοδομικής δραστηριότητας, δεν μπήκαν ακίνητα στην αγορά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η αγορά να είναι ελλειμματική ως προς την προσφορά ενοικιάζομενων  διαμερισμάτων. Τα μόνο σπίτια που προστέθηκαν στην αγορά τα τελευταία χρόνια ήταν από ιδιοκτήτες οι οποίοι αγόρασαν μεγαλύτερο σπίτι και νοίκιασαν αυτό που έμεναν μέχρι πρότινος. Είναι εμφανές ότι ο αριθμός των σπιτιών αυτός είναι μικρός και δεν επαρκεί να καλύψει την ζήτηση. Επίσης πολλά από τα σπίτια, άνηκαν και ανήκουν στο παλαιό κτιριακό απόθεμα, χρίζοντας ανακαίνισης, ένα κόστος που λόγω και της κρίσης, ο ιδιοκτήτης δεν μπορούσε και συνεχίζει να μην μπορεί να επωμιστεί", αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Αν υπολογίσει κανείς ότι κάθε χρόνο 15.000 έως 20.000 άνθρωποι – οικογένειες αναζητούν κατοικία, μέσα σε 10 χρόνια η ζήτηση άγγιξε τις 150.000 – 200.000 κατοικίες, σε μια περίοδο που η οικοδομική δραστηριότητα – η ανέγερση νέων πολυκατοικιών ήταν ανύπαρκτη, ενώ παράλληλα, την ίδια χρονική περίοδο η βραχυχρόνια μίσθωση κέρδιζε συνεχώς έδαφος, τότε είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς το λόγο που οι τιμές στα ενοίκια διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα.

Σημειώνεται ότι στο κέντρο της Αθήνας, όπου καταγράφονται και οι μεγαλύτερες αυξήσεις, οι τιμές ενοικίασης έχουν αυξηθεί κατά 20%-30% κατά μέσον όρο την τελευταία τριετία.

 

 

 

ΠΗΓΗ 

To ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα θέματα που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς δεν φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το ιστολόγιό μας ασπάζεται βαθιά τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ από όλους τους πολιτικούς και επιστημονικούς χώρους.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια