Πως ο πληθωρισμός αναθεωρεί συντάξεις, μισθούς και εισφορές

 


Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Παράγοντα αναπροσαρμογής με κυβερνητική απόφαση του επιπέδου των συντάξεων, των μισθών και των εισφορών θα αποτελέσει ο υψηλός πληθωρισμός το 2023.

Με βάση το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, οι καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις, ο κατώτατος μισθός και οι εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών και των αγροτών θα πρέπει να αναπροσαρμοσθούν το 2023.

Πρώτα – πρώτα, θα πρέπει να αναπροσαρμοσθούν οι συντάξεις του κλάδου κύριας ασφάλισης του e- ΕΦΚΑ από την 1η Ιανουαρίου 2023.

Το θεσμικό πλαίσιο προβλέπει πως κατά 50% θα καθορισθεί το ύψος των συντάξεων και κατά 50% από το ρυθμό ανάπτυξης του 2022.

Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν το ποσοστό της αύξησης το οποίο κερδίζει έδαφος για το 2023 στο οικονομικό επιτελείο είναι το 6,5% (βάσει των τελευταίων κοινοτικών προβλέψεων για ανάπτυξη 4% και πληθωρισμό 8,9% φέτος)

Η αύξηση αυτή θα είναι πραγματική για όλες τις "νέες” συντάξεις, δηλαδή εκείνες τις οποίες αιτήθηκαν συνταξιούχοι μετά τις 13 Μαΐου 2016. Λογιστική θα είναι η αύξηση για τις "παλιές” συντάξεις, δηλαδή εκείνες τις οποίες αιτήθηκαν συνταξιούχοι πριν τις 13 Μαΐου 2016. Η αύξηση θα δοθεί πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων μαζί τις συντάξεις Ιανουαρίου.

Η δεύτερη αναπροσαρμογή που προβλέπει το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο αφορά όλες τις ασφαλιστικές εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών (τέως ΟΑΕΕ, τέως ΕΤΑΑ) και των αγροτών (τέως ΟΓΑ).

Με βάση τον εν ισχύ ασφαλιστικό νόμο, οι εν λόγω εισφορές θα πρέπει να αυξηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2023 κατά το ίδιο ποσοστό του πληθωρισμού για το 2022.

Αν επαληθευθούν οι τελευταίες προβλέψεις της Κομισιόν για πληθωρισμό 8,9%, οι εισφορές των επαγγελματιών και των αγροτών το 2023 θα πρέπει να αυξηθούν κατά 8,9%.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr ιδιαίτερα πιθανό θεωρείται το σενάριο του "παγώματος” αυτής της αύξησης για το 2023,προκειμένου να μην φορτωθούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες με επιπλέον ασφαλιστικά βάρη ενώ θα μαίνεται η ενεργειακή κρίση.

Εναλλακτικά εξετάζεται η αύξηση τους στο μισό του πληθωρισμού, δηλαδή στο 4,45%.

Η τρίτη αναπροσαρμογή που προβλέπει το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο με κυβερνητική απόφαση και θα λάβει υπόψιν και τον πληθωρισμό του 2022 αφορά τον κατώτατο μισθό.

Δεδομένων των νεότερων (επί τα χείρω αναθεωρημένων) προβλέψεων για τον πληθωρισμό, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε νέα σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού το 2023 και μάλιστα νωρίτερα από ο,τι προβλέπει ο νόμος.

Έτσι αντί οι σχετικές κυβερνητικές αποφάσεις να ληφθούν έως τον Ιούνιο του 2023, θα ληφθούν έως το Μάρτιο – Απρίλιο του 2023. Έτσι, ο νέος κατώτατος μισθός αναμένεται να ισχύσει το αργότερο έως την 1η Μαΐου 2023.

Αρμόδια στελέχη επιβεβαιώνουν το σενάριο αύξησης του κατώτατου μισθού στα προμνημονιακά επίπεδα δηλαδή στα 751 ευρώ (μικτά), δηλαδή αύξησης σχεδόν στο 5,5%.

 

 

 

ΠΗΓΗ 

 

To ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα θέματα που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς δεν φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το ιστολόγιό μας ασπάζεται βαθιά τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ από όλους τους πολιτικούς και επιστημονικούς χώρους.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια