Πώς έδωσε η Ελλάδα τεθωρακισμένα στην Ουκρανία - Η συμφωνία με τη Γερμανία

Το παρασκήνιο του deal Μητσοτάκη - Σολτς για την αποστολή τεθωρακισμένων στην Ουκρανία από την Ελλάδα, τα οποία θα αντικατασταθούν με νέα γερμανικά.

 


Η συμφωνία με τη Γερμανία για νέα αμυντική συνδρομή στην Ουκρανία κλείδωσε χθες κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σόλτς, οι σχετικές συζητήσεις όμως είχαν ξεκινήσει εδώ και πάνω από ένα μήνα.

Για την ακρίβεια το Βερολίνο πίεζε τη χώρα μας να παραχωρήσει για την Ουκρανία τεθωρακισμένα οχήματα μάχης τύπου ΒΜΡ-1, με την ελληνική κυβέρνηση να δέχεται υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει ταυτόχρονη αντικατάσταση με γερμανικά τεθωρακισμένα οχήματα μάχης.

 

“Δεν θα ξηλωθεί η άμυνα της χώρας, θα δώσουμε από αποθέματα και μόνο με ίση και ταυτόχρονη αντικατάσταση”, ξεκαθάριζαν εξάλλου σχετικά με το χθεσινό deal πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Πιέσεις για αμυντική συνδρομή στην Ουκρανία ασκούν στη χώρας μας και οι ΗΠΑ. Όμως η Αθήνα έχει ξεκαθαρίσει ότι συστήματα αναγκαία για την άμυνα της χώρας, όπως οι S300, και συστήματα που βρίσκονται στα νησιά του Αιγαίου, όπως οι TORM1, δεν θα φύγουν από την Ελλάδα. Τα δεύτερα και για τον προφανή λόγο ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τους Συμμάχους για να γίνει το χατήρι της Τουρκίας περί αποστρατιωτικοποίησης…

Τα ΒΜΡ-1 όμως, που είναι ανατολικογερμανικής προέλευσης αλλά σοβιετικής κατασκευής και η χώρα μας τα απέκτησε το 1994, θα φύγουν από την Ελλάδα για Ουκρανία. Και στη θέση τους θα έρθουν τα γερμανικά τύπου Marder, στο πλαίσιο ενός “Ringtausch”, όπως λένε οι Γερμανοί, όρος που κυριολεκτικά σημαίνει ανταλλαγή δαχτυλιδιών (γάμου) και στη γερμανική αργκό σημαίνει τη συναλλαγή με αντικείμενα μεταξύ περισσότερων των δύο ατόμων.

Τι κερδίζει η Γερμανία

Τα στερεότυπα δεν θέλουν τους Γερμανούς να φημίζονται για το χιούμορ τους, ούτε βέβαια ως “ανοιχτοχέρηδες”, τίθεται επομένως το ερώτημα τι κερδίζουν από αυτή την ανταλλαγή.

Καταρχάς πηγές του Άμυνας ξεκαθάριζαν ότι η χώρα μας προφανώς και δεν θα πληρώσει για τα γερμανικά Marder. Η Γερμανία όμως θα κερδίσει κάτι περισσότερο από τη δυνατότητα να πουλήσει ανταλλατικά για αυτά τα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης τα επόμενα χρόνια. Δεδομένου ότι η Ελλάδα θα στείλει στην Ουκρανία τα ΒΜΡ-1 ως βοήθεια της Γερμανίας, το Βερολίνο μπαίνει πιο ενεργά στο γεωπολιτικό “παιχνίδι” της Δύσης με τη Ρωσία.

Σημειωτέον ότι αντίστοιχη συνεργασία έχει η Γερμανία με την Τσεχία, στο πλαίσιο της οποίας η τελευταία παραδίδει στην Ουκρανία τεθωρακισμένα από το απόθεμα του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας, τα οποία κατόπιν αντικαθίστανται με αντίστοιχα γερμανικά εξοπλιστικά συστήματα.

Γιατί όμως η Γερμανία δε στέλνει εξαρχής τα Marder στην Ουκρανία; Το επιχείρημα είναι ότι το ΝΑΤΟ θέλει τα μέλη της Συμμαχίας να παραχωρήσουν στο Κίεβο οπλισμό μόνο σοβιετικής κατασκευής. Και αυτό διότι οι Ουκρανοί στρατιωτικοί έχουν εκπαιδευτεί σε αυτά τα συστήματα, αφού η χώρα τους υπήρξε μέχρι το 1990 ένα από τα “Δ” της ΕΣΣΔ. Αλλά και προφανώς γιατί το ΝΑΤΟ θέλει σταδιακά τα μέλη της Συμμαχίας να ξεφορτωθούν τα ρώσικης κατασκευής οπλικά συστήματα για λόγους ομοιογένειας.

Από την άλλη, η Αθήνα με την κίνηση αυτή εμφανίζεται ως συνεργάσιμος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, την ώρα που η Τουρκία έχει επιλέξει το ρόλο του “κακού παιδιού”. Ο κ. Μητσοτάκης εξάλλου άδραξε την ευκαιρία στη συνάντηση με τον κ.Σολτς να του δείξει - όπως και στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν – ένα χάρτη της “γαλάζιας πατρίδας” ως απόδειξη της τουρκικής επιθετικότητας και να διαμηνύσει ότι δεν μπορεί η Γερμανία να τηρεί ίσες αποστάσεις μεταξύ ενός κράτους- μέλους της ΕΕ όπως η Ελλάδα και μίας χώρας με αναθεωρητικές και απειλητικές διαθέσεις όπως η Τουρκία.

“Πυρά” για τα τεθωρακισμένα από την αντιπολίτευση

Το γεγονός όμως ότι ο πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε στη συνέντευξη τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στη συμφωνία για τα τεθωρακισμένα, αλλά την ανακοίνωσε ο κ.Σολτς στις δικές του δηλώσεις, πυροδότησε έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που τον κατηγόρησαν για συναλλαγή εν κρυπτώ.

Οι τομεάρχες Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας και Γιώργος Τσίπρας, έθεσαν μάλιστα στη συνέχεια το ερώτημα εάν τα ΒΜΡ-1 που θα παραχωρηθούν στην Ουκρανία θα φύγουν από νησιά, την ώρα που η Τουρκία θέτει ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών και θέμα κυριαρχίας.

Υποστήριζαν επίσης ότι: “Τα οχήματα Marder είναι ηλικίας 30-40 ετών, χώρες όπως η Τσεχία (με πολύ μικρότερες αμυντικές ανάγκες συγκριτικά με την Ελλάδα) έχουν αρνηθεί να τα προμηθευτούν λόγω παλαιότητας, ενώ η προμήθειά τους θα αυξήσει την πολυτυπία.

Η Πολωνία ακόμη περιμένει από τη Γερμανία να αντικαταστήσει τα 240 άρματα μάχης που είχε στείλει στην Ουκρανία.

Και τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, οι Γερμανοί ασκούσαν πίεση εδώ και καιρό στην Ελλάδα να προχωρήσει στην όχι αναγκαία και όχι άμεσης προτεραιότητας αναβάθμιση των αρμάτων LEOPARD με "δέλεαρ" τη δωρεάν παραχώρηση των γηραλέων τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης τύπου MARDER.”

Αλλά και το ΚΚΕ ζήτησε εξηγήσεις για τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, όπως για παράδειγμα για το ποιες ελληνικές μονάδες αφορά η αποστολή των συγκεκριμένων τεθωρακισμένων οχημάτων. Ενώ και το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ κάλεσε την κυβέρνηση να ενημερώσει τα κόμματα για όλες τις πτυχές της συμφωνίας, σχολιάζοντας ότι “ο πρωθυπουργός την απέκρυψε”. Το δε ΜέΡΑ25 αποκάλεσε τον κ.Μητσοτάκη “yes- man”, εκτιμώντας μάλιστα ότι δεν αποφέρει αποτελέσματα αυτή η τακτική του πρωθυπουργού.

 

 

 

ΠΗΓΗ 


To ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα θέματα που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς δεν φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το ιστολόγιό μας ασπάζεται βαθιά τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ από όλους τους πολιτικούς και επιστημονικούς χώρους.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια