iStock |
Αν είστε άρρωστοι και βρίσκεστε καθ’ οδόν για το γραφείο, κάντε μεταβολή, γυρίστε σπίτι και ξαπλώστε. Η ανάρρωσή σας είναι πιο σημαντική από την εργασία σας, για πολλούς λόγους.
Παραδεχτείτε το: δεν είναι μία και δύο, αλλά πολλές οι φορές που ενώ είχατε δέκατα, έντονο πονοκέφαλο, ίωση, τελικά αποφασίσατε να δηλώσετε το παρών στην εργασία σας. Ο όρος που χρησιμοποιείται στα αγγλικά για να περιγράψει τη συμπεριφορά αυτή είναι presenteeism.
Μπορεί να νομίζετε ότι κάνετε χάρη σε κάποιον (στον εργοδότη; τους συναδέλφους;) ή ότι είστε ευσυνείδητοι επαγγελματίες, που λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις υποχρεώσεις τους, αλλά το να πηγαίνετε στη δουλειά όταν είστε άρρωστοι έχει κόστος για εσάς και για την εταιρεία όπου εργάζεστε (πιθανότατα και για τους συναδέλφους σας).
Εργασία vs ανάρρωσης
Ποιος είναι, λοιπόν, ο λόγος που πολλοί εργαζόμενοι επιλέγουν να παραβλέψουν την κατάσταση της υγείας τους και να επιστρέψουν στην εργασία τους πριν αναρρώσουν; Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Occupational Health Psychology προσπαθεί να απαντήσει στο ερώτημα αυτό.
Ένας από τους βασικούς λόγους είναι η επίτευξη των καθημερινών εργασιακών στόχων, η ολοκλήρωση της δουλειάς, η προσπάθεια να ανταπεξέλθουν στον φόρτο εργασίας. Με άλλα λόγια, είναι αυτό το «θα κάτσω μέχρι να τελειώσω». Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν οι επιστήμονες που διεξήγαγαν την παραπάνω έρευνα, βασισμένοι σε ανάλυση ημερολογίων που κρατούσαν για 15 ημέρες 126 εξ αποστάσεως εργαζόμενοι από διαφορετικούς κλάδους.
Το κόστος της... παρουσίας
Όμως, η ανάγκη ή το άγχος για την επίτευξη των καθημερινών αυτών στόχων έχει αρνητικές συνέπειες. Κατ’ αρχάς, σε περίπτωση ίωσης υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να «κολλήσετε» τον υπόλοιπο κόσμο. Αυτό από πλευράς συναδελφικής αλληλεγγύης.
Τώρα, όσον αφορά τις επιδόσεις σας, θα έχουν κι αυτές φθίνουσα πορεία την επόμενη μέρα, αν δεν ξεκουραστείτε. Η παραγωγικότητά σας θα μειωθεί και κινδυνεύετε από το γνωστό πλέον σε όλους burnout.
«Η έρευνά μας δείχνει ότι το να εργάζεστε ενώ είστε άρρωστοι έχει αρνητικό αντίκτυπο στην απόδοση την επόμενη μέρα, καθώς εξαντλείται η ψυχολογική ενέργειά σας, κάτι που δεν αναπληρώνεται», δήλωσε ο ψυχολόγος Wladislaw Rivkin, μέλος της ομάδας των ερευνητών, από το Trinity College του Δουβλίνου.
Όπως εξηγεί, όταν αγνοείτε τα σήματα που στέλνει το σώμα σας και συνεχίζετε να εργάζεστε, προκαλείται η λεγόμενη «εξάντληση του εγώ» (ego depletion) ή με πιο απλά λόγια μειώνεται σταδιακά η θέληση και η πνευματική σας δύναμη.
Δυστυχώς, στην εποχή της τηλεργασίας, το να εργάζεται κάποιος ενώ είναι άρρωστος θεωρείται πολλές φορές δεδομένο.
Ποια είναι η λύση
Λαμβάνοντας υπόψη τις αρνητικές επιπτώσεις στην απόδοση, καθώς και τον κίνδυνο καθυστέρησης της ανάρρωσης, οι συγγραφείς της μελέτης προτείνουν οι διευθυντές να αποθαρρύνουν ανοιχτά το presenteeism, την προτεραιότητα στην εργασία. Είναι σημαντικό να διαχειριζόμαστε τις προσδοκίες και τον φόρτο εργασίας, προκειμένου να προστατεύσουμε τη σωματική και πνευματική μας υγεία και κατά συνέπεια την παραγωγικότητα, τονίζουν.
0 Σχόλια