Πολίτες βρίσκουν καταφύγιο σε σταθμό του μετρό στο Κίεβο μετά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία (φωτ. REUTERS / Viacheslav Ratynskyi).
Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος, τουλάχιστον από την κυβέρνηση Μπάιντεν, πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία βρίσκεται από τα ξημερώματα της χθεσινής ημέρας σε πλήρη εξέλιξη. Ο ουκρανικός στρατός αμυνόταν χθες το βράδυ σχεδόν σε όλη τη γραμμή των συνόρων, καθώς ο ισχυρότερος αντίπαλος εισέβαλε από τρία μέτωπα – από τον Βορρά, την Ανατολή και τον Νότο. Το μέγα ερώτημα, αναφορικά με το μέχρι πού θα κλιμακώσει την εισβολή ο Βλαντιμίρ Πούτιν, συνεχίζει να πλανάται αναπάντητο στην ατμόσφαιρα, ενώ κορυφώνεται η διεθνής ανησυχία για τις μακροπρόθεσμες γεωπολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης, ιδιαίτερα στην Ευρώπη. Ηδη, η ρωσική εισβολή προκάλεσε πανικό στα διεθνή χρηματιστήρια, εκτόξευσε τις τιμές πετρελαίου και δημιούργησε κύμα Ουκρανών προσφύγων.
Τα ρολόγια έδειχναν 5.05 π.μ. στο Κίεβο (και την Αθήνα) και 6.05 στη Μόσχα όταν ρωσικοί πύραυλοι άρχισαν να πλήττουν σειρά ουκρανικών πόλεων, όπως η Μαριούπολη, στην Αζοφική Θάλασσα, το Χάρκοβο, στα ανατολικά, η Οδησσός, στη Μαύρη Θάλασσα, το Ιβανο-Φρανκίφσκ, στα δυτικά, ακόμη και στην πρωτεύουσα, το Κίεβο. Λίγα λεπτά νωρίτερα, ο Πούτιν είχε απευθύνει έκτακτο διάγγελμα προς το ρωσικό έθνος για να ανακοινώσει «τη διεξαγωγή μιας ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», κάνοντας λόγο για την ανάγκη να προστατευτούν οι ρωσόφωνοι της περιοχής Ντονμπάς «από τις κακοποιήσεις και τη γενοκτονία». Στόχος, κατά τον Ρώσο πρόεδρο, δεν είναι η κατοχή ουκρανικών εδαφών, αλλά «η αποστρατιωτικοποίηση και η αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας».
Η αποστροφή αυτή του Ρώσου προέδρου μεταφράστηκε από τη Δύση ως επιβεβαίωση του χειρότερου σεναρίου, που θέλει τη Ρωσία να μην αρκείται στον έλεγχο του ρωσόφωνου Ντονμπάς, αλλά να επιδιώκει τη μετατροπή ολόκληρης της Ουκρανίας σε ένα αδύναμο κράτος, περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας. Αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας εκτιμούσε ότι στόχος του Πούτιν είναι «ο αποκεφαλισμός της ουκρανικής κυβέρνησης».
Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατήγγειλε τη Ρωσία για «απρόκλητη και αδικαιολόγητη επίθεση», η οποία «θα φέρει καταστροφικές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές». Ο Τζο Μπάιντεν επανέλαβε ότι η κυβέρνησή του δεν σκοπεύει να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία, αλλά προειδοποίησε τη Μόσχα ότι θα πληρώσει βαρύτατο τίμημα. Στη συνέχεια, προήδρευσε συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας και διαδικτυακής συνόδου κορυφής της ομάδας G7, με αντικείμενο τον συντονισμό των ισχυρότερων κρατών της Δύσης στην επιβολή των κυρώσεων. Μετά από αυτόν τον κύκλο των διαβουλεύσεων, ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ μπλοκάρουν τα περιουσιακά στοιχεία τεσσάρων ρωσικών τραπεζών, επιβάλλουν ελέγχους εξαγωγών προς τη Ρωσία και κυρώσεις σε ολιγάρχες. Διευκρίνισε, όμως, ότι η Αμερική και οι σύμμαχοί της δεν σκοπεύουν για την ώρα να χρησιμοποιήσουν το «πυρηνικό» οικονομικό τους όπλο, δηλαδή τον εξοστρακισμό της Ρωσίας από το σύστημα χρηματοπιστωτικών συναλλαγών SWIFT.
Στο διπλωματικό επίπεδο, η Ρωσία βρέθηκε απομονωμένη όσο καμία άλλη φορά μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου σε μια μείζονα κρίση. Ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς χαρακτήρισε «ανεύθυνη» την επιλογή του Πούτιν, προσθέτοντας ότι «πρόκειται για μια τρομερή ημέρα για την Ουκρανία και σκοτεινή για την Ευρώπη». Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η ρωσική εισβολή ισοδυναμεί με «σημείο καμπής για την ευρωπαϊκή Ιστορία», με μακροπρόθεσμες συνέπειες, και εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Ουκρανία. Για «πράξη βαρβαρότητας» έκανε λόγο η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Από τις μεγάλες δυνάμεις, μόνο η Κίνα δεν μίλησε για «εισβολή», προτιμώντας να περιοριστεί σε αοριστίες περί «ανάγκης για αυτοσυγκράτηση όλων των μερών».
Αν και τις προηγούμενες ημέρες δημοσκοπήσεις όχι μόνο ρωσικών, αλλά και δυτικών μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου του CNN, έδειχναν ότι η πλειονότητα των Ρώσων πολιτών στήριζε την πολιτική Πούτιν στο ουκρανικό ζήτημα, χθες εμφανίστηκαν οι πρώτες αντιδράσεις, τόσο στον Τύπο όσο και στους δρόμους αρκετών πόλεων. Εντονες ανησυχίες για τις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου και των κυρώσεων εξέφρασε και το βιομηχανικό λόμπι της Μόσχας, σε συνάντηση που είχε χθες με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, στο Κρεμλίνο. Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι κατανοεί τις ανησυχίες, ισχυρίστηκε όμως ότι η εισβολή ήταν «αναγκαίο μέτρο».
ΠΗΓΗ
0 Σχόλια