Για την παράξενη πορεία της υπόθεσης του ναρκόπλοιου NOOR ONE, τα έχουμε ξαναπεί αναλυτικά.
Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και η ΝΔ απέτυχαν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων της εν λόγω υπόθεσης, η οποία εξακολουθεί να αποτελεί το μεγαλύτερο φορτίο κοκαϊνης που συνέλαβε ποτέ διωκτική Αρχή της Μεσογείου.
Τα περισσότερα από όσα διαδραματίστηκαν στην εν λόγω υπόθεση δεν αποτελούν παγκόσμια πρωτοτυπία. Τέτοια φορτία συνήθως ενεργοποιούν ισχυρούς μηχανισμούς πολιτικο-επιχειρηματικής διαπλοκής και πάντα συνοδεύονται από δολοφονίες, εξαφανίσεις, απειλές και λοιπές μορφές άγριας εγκληματικότητας.
Ωστόσο, εδώ και σχεδόν έναν χρόνο εκτυλίσσεται μια αλυσίδα γεγονότων, που συγκροτούν παγκόσμια πρωτοτυπία.
Η Κυβέρνηση μέσω διοικητικών πράξεων και των γνωστών και μη εξαιρετέων προθύμων υλοποιεί τη γνωστή υπερασπιστική τακτική της μπανάνας, δηλαδή ξεφλουδίζει με χειρουργική ακρίβεια τους βασικούς μάρτυρες κατηγορίας της υπόθεσης αυτής, ώστε αυτή να σαπίσει και να πέσει από μέσα.
Η δε Αξιωματική Αντιπολίτευση τηρεί σιγή ιχθύος. Πριν λίγες ημέρες ανήρτησα ερώτηση που είχε καταθέσει πριν πέντε (5) χρόνια ο κ. Μιλτιάδης Βαρβιτισιώτης στον τότε Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θοδωρή Δρίτσα αναφορικά με επικείμενη μετάθεση των Αξιωματικών που ερευνούσαν την υπόθεση αυτή. Φυσικά από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και η μνήμη του κ. Βαρβιτσιώτη θόλωσε από κάποιο ... σύννεφο.
Εδώ και καιρό αναζητώ μια επίσημη και ουσιαστική αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ για όσα διαδραματίζονται γύρω από την υπόθεση αυτή...Αλλά δε βρίσκω ούτε μία. Φαίνεται ότι και η μνήμη των κάποτε ... λαλίστατων για αυτήν συντρόφων και των κολλητών τους πρώην μεγαλο-κλαράτων του Λιμενικού έχει επίσης θολώσει από κάποιο σύννεφο με χρώμα ... Καλογρίτσα...
Ας δούμε λοιπόν τα σημαντικότερα σημεία των εξελίξεων των τελευταίων δώδεκα (12) μηνών.
Ο επικεφαλής της επιχείρησης σύλληψης του NOOR ONE μετατέθηκε στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Ραφήνας. Σε άλλες χώρες, τέτοια στελέχη συγκροτούν ειδικές καταδιωκτικές ομάδες και ξαμολιώνται να αλλάξουν τα φώτα στο οργανωμένο έγκλημα. Στην Ελλάδα του Γιάγκαρου του Πλακιωτάκη μετατίθενται στο Λιμεναρχείο Ραφήνας να κυνηγήσουν κανάν ταλαίπωρο, που πουλά παράνομα λαχεία για να βγάλει τη μέρα, να ελέγχουν εάν τα ψάρια είναι φρέσκα, εάν τα φιστίκια είναι σωστά καβουρδισμένα και φυσικά να κρατούν ζεστό το χέρι του Αρχηγού όταν φεύγει από Ραφήνα για να συνοδεύσει τον Υπουργό - tour operator στις περιηγήσεις του. Αυτό, όμως, ήταν μόνο η αρχή. Διότι του συγκεκριμένου ανθρώπου κινδυνεύει πλέον η ίδια η παραμονή του στο Λιμενικό Σώμα. Επί Υπουργίας Γιάγκαρου Πλακιωτάκη ανατέθηκε εναντίον του ΕΔΕ σε ποιόν λέτε; Στον άνθρωπο που ήταν λιμενάρχης Ραφήνας, όταν κάηκαν ζωντανές 100+ ψυχές στο Μάτι, τον οποίο ο Γιάγκαρος προήγαγε και τοποθέτησε σε θέση ... Περιφερειάρχη...Για να διδάσκει στους νεότερους τα κατορθώματά του στο Μάτι. Λέτε να το εισηγήθηκε και αυτό ο Συνολάκης;
Μήπως είδατε για όλα αυτά κάποια αντίδραση από την κάποτε λαλίστατη Αξιωματική Αντιπολίτευση;;;;;
Γιγαντάκηδες, που θα έλεγε και ο Καλογρίτσας...
Δεύτερο προβεβλημένο μέλος της ομάδας αυτής μετατέθηκε στο ... τηλεφωνικό κέντρο της Γάμα - Γάμα - Πι - Πι (δηλ. της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας), όπου είχε την ευκαιρία να διευρύνει τους επιχειρησιακούς του ορίζοντες σε μείζονος σημασίας θέματα, όπως το κατέβασμα κατοικιδίων από τα δέντρα.
Κανά νέο από την κάποτε λαλίστατη Αξιωματική Αντιπολίτευση;;;; No news, good news...
Και φτάνουμε στο τρίτο επεισόδιο των κυβερνητικών παρεμβάσεων στην υπόθεση του NOOR ONE.
Σε κάθε περίπτωση κατάσχεσης πλωτών μέσων, η κατασχούσα Αρχή (δηλ. στην προκειμένη περίπτωση το Λιμενικό Σώμα) υποχρεούται να ορίσει μεσεγγυούχο. Ο ορισμός μεσεγγυούχου αποτελεί τυπικό στοιχείο του κύρους της κατάσχεσης. Κατάσχεση χωρίς ορισμό μεσεγγυούχου πάσχει ακυρότητας και φυσικά είναι ευνόητο ότι άκυρες κατασχέσεις αποτελούν διακαή πόθο κάθε συλληφθέντος.
Βασική αποστολή του μεσεγγυούχου είναι να φυλάττει το κατασχεμένο, διότι αποτελεί αποδεικτικό μέσο διάπραξης εγκλήματος και πρέπει να διατηρηθεί σε καλή κατάσταση μέχρι να ολοκληρωθεί η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης.
Ο μεσεγγυούχος φυλάττει τα κατασχεμένα επ' αμοιβή, την οποία υποχρεούται να καταβάλει το Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Στην περίπτωση του NOOR ONE τα ανακριτικά όργανα έκαναν σωστά τη δουλειά τους. Το ναρκόπλοιο κατασχέθηκε και ορίστηκε μεσεγγυούχος με αποστολή να το φυλάττει μέχρι την ώρα που δικαστική αρχή θα αποφασίσει το αντίθετο. Το ναρκόπλοιο λόγω της κατάσχεσης παρέμενε υποχρεωτικά στο λιμάνι της Ελευσίνας από το οποίο απαγορευόταν να απομακρυνθεί μέχρι την ώρα που θα το επέτρεπε δικαστική αρχή.
Η διαχείριση του λιμένα Ελευσίνας γίνεται από τον κρατικής ιδιοκτησίας Οργανισμό Λιμένα Ελευσίνας, στον οποίο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος διορίζονται από όλες τις Κυβερνήσεις (ναι και της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβανομένης) κομματικά στελέχη, χωρίς να έχει προηγηθεί οποιαδήποτε διαδικασία αξιολόγησης και επιλογής.
Εν πάσει, όμως, περιπτώσει θα ανέμενε κανείς ότι ένας κρατικός φορέας θα αντιλαμβανόταν τη συμβολή της φύλαξης κατασχεμένων πλωτών μέσων στην προσπάθεια καταπολέμησης του εγκλήματος.
Στην πορεία τα πράγματα εξελίχτηκαν πολύ διαφορετικά.
Ο μεσεγγυούχος του NOOR ONE εμφανίστηκε στις εισαγγελικές Αρχές και κατέθεσε αποδεικτικά στοιχεία, που βρήκε μέσα στο φυλαττόμενο από τον ίδιο ναρκόπλοιο.
Με βάση αυτά τα αποδεικτικά στοιχεία, ανοίχτηκε ένας δεύτερος κύκλος διερεύνησης της υπόθεσης αυτής από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά.
Ο μεσεγγυούχος εμφανίστηκε σε τηλεοπτική εκπομπή, όπου έκπληκτος τον άκουσα να προειδοποιεί ότι θα αποτελέσει τον επόμενο νεκρό της υπόθεσης αυτής.
Έχοντας ως Διοικητής της Δημόσιας Αρχής Λιμένων ασχοληθεί και με την υπόθεση αυτή, αρχικά θεώρησα ότι υπερβάλλει.
Και πριν προχωρήσω να ξεκαθαρίσω το εξής:
Η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης αυτής δεν με αφορά. Αφορά αποκλειστικά στη Δικαιοσύνη.
Στην υπόθεση του NOOR ONE δεν έχω εμπλοκή, ούτε ως Δικηγόρος, ούτε ως μάρτυρας.
Δεν γνωρίζω κανέναν από τους εμπλεκόμενους.
Ωστόσο, ως πολίτης διεκδικώ το δικαίωμα το έτος 2021 εάν κάποιο ανακριτικό όργανο δεν έκανε καλά τη δουλειά του ή εάν κάποιος μάρτυρας ψευδόρκησε να υφίσταται συνέπειες, που αποφασίζει αποκλειστικά ο φυσικός Δικαστής, χωρίς η εκτελεστική εξουσία να διαμορφώνει τετελεσμένα.
Ομοίως, ως πολίτης δικαιούμαι να εκπλήσσομαι, όταν μαθαίνω ότι, στην περίπτωση του ναρκόπλοιου NOOR ONE, η εκτελεστική εξουσία ανακατεύεται με χέρια και με πόδια και ιδού οι αποδείξεις:
α. πλοιοκτήτρια του ναρκόπλοιου NOOR ONE φέρεται η εταιρεία BRONTE VENTURES INC. Ωστόσο, σύμφωνα με το α. 177 του τελωνειακού κώδικα εάν μετά την παρέλευση έξι (6) μηνών από τότε που κατέστησαν αμετάκλητα η απόφαση ή το βούλευμα ή η εισαγγελική διάταξη για άρση της κατάσχεσης και απόδοση των κατασχεθέντων στον ιδιοκτήτη, αυτά δεν έχουν παραληφθεί από αποκλειστική αυτού υπαιτιότητα, τα κατασχεθέντα περιέρχονται στην κυριότητα του Δημοσίου και ο ιδιοκτήτης αποστερείται παντός δικαιώματος παραλαβής ή αποζημίωσης. Από όσα στοιχεία γνωρίζω εγώ, το ανωτέρω εξάμηνο έχει παρέλθει και το ναρκόπλοιο αποτελεί πλέον περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου. Αυτό σημαίνει ότι το Δημόσιο δικαιούται να το εκποιήσει αποκομίζοντας έσοδα. Ρωτάμε λοιπόν: έχουν διασφαλιστεί τα οικονομικά συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου στην υπόθεση του NOOR ONE; Έχει διασφαλιστεί ότι τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα του Ελληνικού Δημοσίου στο NOOR ONE παραμένουν αδιατάρακτα διασφαλισμένα;
β. ανάμεσα στο Ελληνικό Δημόσιο και στον Οργανισμό Λιμένα Ελευσινας έχει υπογραφεί σύμβαση παραχώρησης, η οποία κυρώθηκε με το ν. 4597/2019. Σύμφωνα με τα σαφώς οριζόμενα στο α. 2 της εν λόγω σύμβασης, ο Οργανισμός Λιμένα Ελευσίνας δεν έχει κανένα απολύτως δικαίωμα στα τμήματα του χερσαίου και θαλάσσιου χώρου του λιμένα, που χρησιμοποιούνται από καιρού εις καιρόν για λογους δημόσιας τάξης. Σύμφωνα με τον όρο 3.3 της ιδιας κυρωθείσας με νόμο σύμβασης, ο Οργανισμός υποχρεούται να προστατεύει τη δημόσια τάξη και ασφάλεια. Είναι προφανές ότι ο Οργανισμός Λιμένα Ελευσίνας δεν έχει κανένα απολύτως δικαίωμα σε θαλάσσια ζώνη λιμένα, στην οποία παραμένουν πλοία, τα οποία κατασχέθηκαν όχι λόγω ιδιωτικών διαφορών, αλλά στο πλαίσιο της ποινικής προδικασίας και διαδικασίας από τη λιμενική Αρχή. Κατά λογική και νομική αναγκαιότητα, ο εν λόγω Οργανισμός δε δικαιούται να επιβάλει χρεώσεις σε αυτά τα πλοία.
γ. εξάλλου σύμφωνα με την πάγια και αμετάκλητη νομολογία των διοικητικών δικαστηρίων, οι φορείς διαχειρισης δε δικαιούνται να επιβάλουν χρεώσεις σε πλοία, τα οποία έχουν νομικό κώλυμα απομάκρυνσης εκτός λιμένα.
δ. στην περίπτωση του NOOR ONE έλαβαν χώρα τα εξής: ο Οργανισμός Λιμένα Ελευσίνας, καταλόγισε ... τέλη ελλιμενισμού ύψους 143.000 ΕΥΡΩ στον μεσεγγυούχο, δηλ. στον άνθρωπο που όρισε η ανακριτική αρχή να φυλάττει ένα αποδεικτικό μέσο εγκλήματος, προκειμένου να ολοκληρωθεί προσηκόντως η ποινική διαδικασία. Ο μεσεγγυούχος και να ήθελε να μετακινήσει το πλοίο εκτός Ελευσίνας δεν είχε το δικαίωμα να το κάνει, διότι του το απαγόρευε η εισαγγελική αρχή.
Με αυτόν τον τρόπο, ο μεσεγγυούχος καθίσταται οφειλέτης του Ελληνικού Δημοσίου, κινδυνεύει με κατάσχεση η ατομική του περιουσία και φέρει και ποινικές ευθύνες ως οφειλέτης του Δημοσίου. Ταυτόχρονα, από έρευνα που είχα διενεργήσει ως Διοικητής της Δημόσιας Αρχής Λιμένων είχα διαπιστώσει ότι τουλάχιστον μέχρι την απομάκρυνσή μου από αυτήν στον μεσεγγυούχο του NOOR ONE δεν είχαν καταβληθεί αμοιβές από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Πως είπατε; Και κερατάς και δαρμένος; Δίκιο έχετε...
ε. Η οικονομική εξουθένωση του μεσεγγούχου έχει μια ουσιαστική συνέπεια:
Τα ναρκόπλοια φέρουν συνήθως περίτεχνες κρύπτες του φορτίου τους. Συμβαίνει συχνά, μετά την αρχική κατάσχεση οι διωκτικές αρχές να πρέπει να επιστρέψουν στο ναρκόπλοιο για να συνεχίσουν την έρευνα. Προφανώς, στο μεσοδιάστημα έχουν έντονο ενδιαφέρον να ανέβουν στο πλοίο και οι ναρκέμποροι, προκειμένου να εξαφανίσουν αποδεικτικά στοιχεία. Έχει, επομένως, μεγάλη σημασία ο μεσεγγυούχος να στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και να προστατεύει το δημόσιο συμφέρον των διωκτικών αρχών και όχι το εγκληματικό ενδιαφέρον των ναρκεμπόρων.
Εύλογα, επομένως, αναρωτιόμαστε: όταν ο Οργανισμός Λιμένα Ελευσίνας αποφασίζει να μετακυλίσει στους μεσεγγυούχους τα λιμενικά τέλη των ναρκόπλοιων, ποιός μεσεγγυούχος θα κάνει σωστά τη δουλειά του και δεν θα εξαναγκαστεί να υποκύψει στα οικονομικά δέλεαρ, που πάντοτε παρέχονται σε τέτοιες υποθέσεις;
στ. η ιστορία έχει και μια κωμική διάσταση. Όταν ο μεσεγγυούχος διαμαρτύρηθηκε για την επιβολή στον ίδιο των τελών ελλιμενισμού, ο Οργανισμός Λιμένα Ελευσίνας τού απάντησε να τα πληρώσει και να τα αναζητήσει από το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Αλήθεια, ο κ. Κώστας Τσιάρας γνωρίζει ότι αυτοί που διόρισε ο Πλακιωτάκης στην Ελευσίνα στέλνουν στο γραφείο του και δι'αυτού στους φορολογούμενους το λογαριασμό της σύλληψης του NOOR ONE;;;;
Προφανώς, θα επανέλθουμε....
ΠΗΓΗ https://www.greekportswatch.org/l/oli-i-alitheia-gia-to-noor-one
0 Σχόλια