Συνέντευξη Τύπου της Επιτροπής "Ελλάδα 2021" ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΛΛΑΔΑ 2021 |
Την πρώτη της συνέντευξη Τύπου παραχώρησε το μεσημέρι της Τετάρτης η επιτροπή "Ελλάδα 2021", με την πρόεδρό της, Γιάννα Αγγελοπούλου να αναφέρεται στους στόχους και τις δράσεις της Επιτροπής
Την πρώτη της συνέντευξη Τύπου παραχώρησε το μεσημέρι της Τετάρτης η επιτροπή "Ελλάδα 2021". Στο πάνελ την επιτροπή εκπροσώπησαν η πρόεδρος, Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, ο εκτελεστικός γενικός συντονιστής, Μάρτον Σίμιτσεκ και το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου, Κώστας Κοντογιαννης.
Η Γιάννα Αγγελοπούλου εξέφρασε την βούληση της το εγχείρημα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» να ακουμπήσει «την καρδιά και την ψυχή κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα» έτσι ώστε η Ελλάδα «να προκαλέσει το θαυμασμό όλων, όχι μόνο με το μοναδικό ιστορικό της φορτίο, αλλά και με τη σύγχρονη δυναμική της».
Αφού υπογράμμισε ότι τόσο η λειτουργία όσο και το έργο της Επιτροπής, γίνεται με ίδιους πόρους χωρίς καθόλου χρηματοδότηση από την Πολιτεία, η κ. Αγγελοπούλου ξεκαθάρισε: «Η Επιτροπή δεν έχει ρόλο, πρόθεση ή βούληση να ξαναγράψει την Ιστορία ή να προκρίνει μια συγκεκριμένη ερμηνεία της Ελληνικής Επανάστασης και της ιστορίας μας συνολικά. Ούτε γράφουμε, ούτε αναθεωρούμε την ιστορία και αυτό θέλω να είναι απολύτως ξεκάθαρο».
Η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» συνεχίζει τις δράσεις της με στόχο τη διοργάνωση μιας επετείου που θα γεμίσει τους Έλληνες χαρά και περηφάνεια. Θα φωτίσει τη διαδρομή αυτών των 200 χρόνων και θα τροφοδοτήσει τη συζήτηση για το συλλογικό μας μέλλον. #Greece2021
— Gianna Angelopoulos (@GAngelopoulou) June 3, 2020
Επίσης, διευκρίνισε ότι «στο πλαίσιο του ρόλου που μας έχει ανατεθεί από
την Πολιτεία, κανένας συνεργάτης ή στέλεχος της Επιτροπής, δεν
δικαιούται να λογοκρίνει την άποψη των μελών της Ολομέλειας. Θέλουμε
όλοι, και όχι μόνο τα μέλη της Ολομέλειας, να έχουν τη δυνατότητα
συμμετοχής σε έναν πολιτισμένο, δημοκρατικό διάλογο. Άλλωστε βρισκόμαστε
στον τόπο όπου γεννήθηκε η Δημοκρατία και η διαλογική συζήτηση. Πάντα,
φυσικά, με σεβασμό στη συλλογική μας μνήμη, στις ευαισθησίες των
Ελλήνων, στην θρησκευτική μας παράδοση και στην πολιτιστική μας
κληρονομία. Στην Επιτροπή πιστεύουμε ότι ο διάλογος δεν είναι κίνδυνος,
είναι μέσο για να γνωρίσουμε ακόμα καλύτερα την Επανάσταση».
Συνέντευξη Τύπου της Επιτροπής "Ελλάδα 2021" ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΛΛΑΔΑ 2021 |
Ακόμη, σχετικά με την κριτική που έχει δεχθεί η Επιτροπή, η κ.
Αγγελοπούλου τόνισε τα εξής: «Η όποια κριτική γίνεται στην προσπάθειά
μας είναι καλοδεχούμενη και μπορεί να είναι και χρήσιμη. Όταν όμως
γίνεται με όρους συγκρουσιακούς, δεν βοηθάει κανέναν και σίγουρα όχι τον
σκοπό που υποτίθεται ότι "υπηρετεί". Πολύ περισσότερο όταν αμφισβητεί
τον πατριωτισμό και την εθνική ευαισθησία του οποιουδήποτε. Η Επιτροπή
και εγώ προσωπικά θα μείνουμε επικεντρωμένοι στον στόχο μας
Το έργο και οι δράσεις της Επιτροπής
Στην συνέχεια, η πρόεδρος της Επιτροπής παρουσίασε το έργο, τους στόχους και τον βασικό άξονα των δράσεων της επιτροπής για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική επανάσταση. "Το αναλυτικό πρόγραμμα των δράσεων θα παρουσιάζεται σταδιακά, καθώς θα επεξεργαζόμαστε συνεχώς νέες προτάσεις", ανέφερε η κ. Αγγελοπούλου και συνέχισε: "εγώ σήμερα θα ανακοινώσω τρεις από τις προτάσεις, που με ενθουσιάζουν", είπε πρόεδρος της Επιτροπής πριν απαριθμήσει τις προτάσεις:
Συνέντευξη Τύπου της Επιτροπής "Ελλάδα 2021" ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΛΛΑΔΑ 2021 |
1. 200 νέοι άνθρωποι 100 αγόρια και εκατό κορίτσια σε πεντε ομάδες ακολουθούν διαδρομές σε όλη Ευρώπη με θεματικές που ανασυνθέτουν την επανάσταση. Κάθε διαδρομή συνδέεται με μία πτυχή της: φιλική εταιρία, φιλελληνισμός, Καποδίστριας, ελληνική διασπορά, ελληνική επανάσταση. Και όλα αυτά συνδεδεμένα με τις ευρωπαϊκές εξελίξεις της εποχής. Το πρόγραμμα θα συνδιαμορφωθεί με το ΥΠΕΞ και θα γίνει στην συνέχεια ντοκιμαντέρ.
2. Οι εφημερίδες της ελληνικής επανάστασης, την περίοδο 1821-1832. Για πρώτη φορά θα αποδελτιωθεί το σύνολο των εφημερίδων που κυκλοφορούσαν στον ελληνικό χώρο αυτή την περίοδο, καθώς και οι αναφορές για την ελληνική επανάσταση από τα μεγάλα έντυπα του εξωτερικού.
3. "Οι έλληνες έμποροι και η επανάσταση του 1821": αφορά στην δραστηριότητα των εμπόρων από την ύστερη τουρκοκρατία έως το 1821, τον ρόλο τους στην προετοιμασία της Επανάστασης, την συμβολή τους στην δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους.
Όπως τόνισε η κ. Αγγελοπούλου, η συγκεκριμένη δράση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών, ο οποίος και υπέβαλε την σχετική πρόταση, απόδειξη, όπως είπε, "ότι η Επιτροπή είναι εδώ για να συνθέσει, να αναδείξει και να προωθήσει ιδέες που μπορούν να συμβάλλουν στον εορτασμό των 200 ετών".
0 Σχόλια