Η μουσική μπορεί να είναι το τέλειο φάρμακο μετά από καρδιακή προσβολή.

Music therapy helps people survive after a heart attack image   Η μουσική μπορεί να είναι το τέλειο φάρμακο μετά από καρδιακή προσβολή. Ακούγοντας 30 λεπτά χαλαρωτικής μουσικής κάθε μέρα, μειώνονται οι πιθανότητες για ένα δεύτερο επεισόδιο, οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει.

Η μουσικοθεραπεία μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο βοηθώντας κάποιον να επιβιώσει από καρδιακή προσβολή, λένε ερευνητές από τη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου Βελιγραδίου. Εκτός από το ότι βοηθά στην πρόληψη μιας δεύτερης επίθεσης κατά 23%, μειώνει τον ρυθμό της καρδιακής ανεπάρκειας κατά 18%, μειώνει τον κίνδυνο χειρουργικής επέμβασης παράκαμψης στεφανιαίας αρτηρίας κατά 20% και μειώνει τις πιθανότητες καρδιακού θανάτου κατά 16%.

Περίπου ένας στους εννέα επιζώντες καρδιακής προσβολής πάσχει από θωρακικούς πόνους και επιθέσεις άγχους για τις πρώτες δύο ημέρες μετά, αλλά οι ασθενείς που ακούνε χαλαρωτική μουσική που έχουν επιλέξει για 30 λεπτά την ημέρα μειώνουν τις πιθανότητες για περαιτέρω προβλήματα.

Η έρευνα περιελάμβανε 350 ασθενείς με καρδιακή προσβολή, οι οποίοι είχαν θεραπεία μουσικής μαζί με πρότυπα φάρμακα ή μόνο τυποποιημένα φάρμακα. Μαζί με όλα τα φυσικά οφέλη, όσοι άκουγαν τη μουσική ανέφεραν επίσης αποτελέσματα άγχους τα οποία ήταν 30% χαμηλότερα από αυτούς που έλαβαν μόνο φάρμακα.

Μια σειρά διαφορετικών φαρμάκων - από νιτρικά, β-αναστολείς, στατίνες και αντιϋπερτασικά - προσφέρονται στον ασθενή με καρδιακή προσβολή και η ακρόαση μουσικής κάθε μέρα ενισχύει την αποτελεσματικότητά τους, λένε οι ερευνητές.



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια