Σαρώνει την υφήλιο ο κορωνοϊός, με 42 χιλ. νεκρούς και 856 χιλ. τα κρούσματα – Σε σοκ οι ΗΠΑ, σε καραντίνα το 50% του πλανήτη

Σαρώνει την υφήλιο ο κορωνοϊός, με 42 χιλ. νεκρούς και 856 χιλ. τα κρούσματα – Σε σοκ οι ΗΠΑ, σε καραντίνα το 50% του πλανήτη

Θλιβερά ρεκόρ καταγράφουν οι νεκροί σε Ιταλία, Ισπανία - Σοκ στην Ν. Υόρκη από τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων και θανάτων, ενώ τα 3/4 των Αμερικανών τελούν υπό περιορισμό
(upd5)Συνεχίζει το καταστροφικό του έργο ο κορωνοϊός, σπέρνοντας θλίψη στις κοινωνίες για την αυξανόμενη λίστα των θυμάτων του, πανικό και ταραχή στα κράτη, που προσπαθούν να μαζέψουν το χάος στις οικονομίες.
Όλες σχεδόν οι κυβερνήσεις «οχυρώνονται» πίσω από τα πρωτόγνωρα περιοριστικά μέτρα και τις απαγορεύσεις μετακινήσεις και συναθροίσεων των πολιτών σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τη διασπορά της νόσου, αναμένοντας ότι η επιστημονική κοινότητα θα καταφέρει από την πλευρά της να βρει το συντομότερο δυνατό την κατάλληλη θεραπεία που θα δώσει τις απαραίτητες «ανάσες» σε κοινωνίες και οικονομίες.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται παγκοσμίως σε 856 χιλιάδες οι νεκροί σε 42 χιλιάδες ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν σε 178 χιλιάδες. Με βάση την στατιστική
-οι νεκροί αντιστοιχούν στο 4,9% των συνολικών κρουσμάτων άρα το ποσοστό θνησιμότητας είναι 4,9%.
-Όσοι νόσησαν και θεραπεύτηκαν αντιστοιχούν στο 20% των συνολικών κρουσμάτων, το ποσοστό αυτό μειώνεται που σημαίνει ότι τα κρούσματα αυξάνονται με ρυθμό μεγαλύτερο από αυτούς που θεραπεύτηκαν.
-Οι ΗΠΑ με 187 χιλιάδες κρούσματα αντιστοιχούν στο 22% των συνολικών κρουσμάτων και βρίσκεται στην πρώτη θέση παγκοσμίως.
-Οι νεκροί στις ΗΠΑ στους 3.810 αντιστοιχούν στο 9% των συνολικών νεκρών αλλά το εξίσου χειρότερο όσοι θεραπεύτηκαν αντισοτιχούν στο 3,6% των κρουσμάτων, ακόμη οι ΗΠΑ έχουν δύο εβδομάδες μέχρι να κορυφώσουν σε κρούσματα και θανάτους. 

 
Ήδη το πλήγμα είναι τεράστιο.
Εκτιμάται ότι 3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι, σχεδόν το 47% του παγκόσμιου πληθυσμού, τελεί υπό περιορισμό στο σπίτι του ενώ οι μετακινήσεις έχουν επί της ουσίας «ακινητοποιηθεί», κάτι που αντικατοπτρίζεται και στις τιμές του πετρελαίου.
Την ίδια στιγμή, οι προειδοποιήσεις για την πορεία της οικονομίας είναι εφιαλτικές.
Η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει – βάσει του πιο απαισιόδοξου σεναρίου της – ότι η κινεζική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά +0,1% το 2020 ενώ το ΔΝΤ εκτίμησε πως είναι πλέον τετελεσμένο γεγονός η βαθιά ύφεση στην Ευρώπη το 2020.
Σε κάθε περίπτωση, όλοι πλέον – ακόμα και οι πιο δύσπιστοι, όπως ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump – αναγνωρίζουν ότι το πρόβλημα αυτό θα λυθεί μια και καλή όταν η επιστημονική κοινότητα θα βρει την κατάλληλη θεραπεία και το εμβόλιο (είναι χαρακτηριστικό πως η αμερικανική FDA ενέκρινε τη χορήγηση μόνο στα νοσοκομεία της χλωροκίνης και υδροξυχλωροκίνης, θεραπείες που χρησιμοποιούνται κατά της ελονοσίας).
Μέχρι τότε μόνη γραμμή άμυνας είναι τα περιοριστικά μέτρα.
Στις ΗΠΑ, οι οποίες μετρούν τα περισσότερα κρούσματα παγκοσμίως, ο πρόεδρος Trump αποφάσισε την παράταση της καραντίνας έως τα τέλη Απριλίου, ενώ στην Ιταλία, η οποία μετρά τους περισσότερους  νεκρούς σε παγκόσμιο επίπεδο, η κυβέρνηση Conte εξετάζει την παράταση των περιοριστικών μέτρων και των απαγορεύσεων για άλλες 14 ημέρες, ενώ υπάρχουν δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για παράταση της καραντίνας έως τις 4 Μαΐου.

 
Η ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού με μια ματιά

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 856 χιλιάδες.
- Οι νεκροί ανέρχονται σε 42 χιλιάδες παγκοσμίως, ενώ θεραπεύτηκαν 178 χιλιάδες άνθρωποι.
- Η Ιταλία μετρά 12.428 νεκρούς και 105.792 κρούσματα.
- Πρώτες σε κρούσματα παγκοσμίως οι ΗΠΑ με 186 χιλ, στους 3.810 οι νεκροί.
- Στο κόκκινο η Πολιτεία της Νέας Υόρκης με 1.550 θανάτους.
- Στην Ισπανία καταγράφεται δραματική αύξηση κρουσμάτων και νεκρών, στους 8.464 οι θάνατοι και στα 95.417 τα κρούσματα.
- Στη Βρετανία οι νεκροί έφτασαν τους 1.793 και τα κρούσματα σε 25.474.  
- Στη Γερμανία τα κρούσματα ανέρχονται σε 70.985 και οι νεκροί σε 682.
- Στο Ιράν οι νεκροί ανέρχονται σε 2.898 και τα κρούσματα σε 44.605.
- Στη Νότια Κορέα οι νεκροί ανέρχονται σε 162 ενώ τα κρούσματα φτάνουν τα 9.786.
- Στους 3.532 οι νεκροί στη Γαλλία, 52.827 τα κρούσματα.
- Στην ηπειρωτική Κίνα έχουν καταγραφεί συνολικά 82.827 και 3.309 θάνατοι.
- Ήρθησαν στις 25/3 τα περιοριστικά μέτρα στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας που μετρά τα περισσότερα κρούσματα και θύματα.
- Στην Ιαπωνία τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 2.000 – Στους 56 οι νεκροί.
- Στους 705 οι θάνατοι  στο Βέλγιο και στα 12.775 τα κρούσματα.
- Στα 4.559 τα κρούσματα στην Αυστραλία, στα 16.605 στην Ελβετία που μετρά και 433 θανάτους.
- Στην Ελλάδα 49 οι νεκροί.
- Στους 214 οι νεκροί στην Τουρκία, στα 13.531 τα κρούσματα.


Image


Η Νέα Υόρκη το νέο επίκεντρο του κορωνοϊού με 76 χιλ. κρούσματα - 181.099 κρούσματα πάνω από 3,5 χιλ. οι θάνατοι ξεπέρασαν την 11η Σεπτεμβρίου

Ξεπέρασαν ακόμη και τους νεκρούς της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ τα θύματα του κορωνοϊού, καθώς έφτασαν τους 3.606, τη στιγμή που η χώρα μετρά και τα περισσότερα κρούσματα παγκοσμίως (181.099) και ενώ μια σειρά από Πολιτείες εκπέμπουν SOS για ελλείψεις σε κλίνες και ιατρικό εξοπλισμό.
Η πολιτεία της Νέας Υόρκης έγινε το επίκεντρο του κορωνοϊού παγκοσμίως, καθώς ο αριθμός επιβεβαιωμένων περιπτώσεων COVID-19 στην πολιτεία, ξεπέρασε χθες 31 Μαρτίου τα 76.000, αριθμός που υπερβαίνει εκείνον της επαρχίας Hubei της Κίνας, ενώ οι νεκροί έφτασαν στην πολιτεία τους 1.550.
Με βάση τα στατιστικά στοιχεία οι ΗΠΑ
-Τα κρούσματα στις ΗΠΑ αντιστοιχούν στο 21% των παγκόσμιων κρουσμάτων
- Οι θάνατοι αντιστοιχούν μόλις στο 8% των συνολικών θανάτων διεθνώς.
- Όσοι νόσησαν και ανάρρωσαν αντιστοιχούν στο 3,6% των κρουσμάτων στις ΗΠΑ έναντι 21% που είναι ο παγκόσμιος μέσος όρος.
- Τα 3/4 των Αμερικανών τέθηκαν σε απομόνωση με βάση οδηγίες των επιμέρους κυβερνήσεων των  πολιτειών.

 
Το τελευταίο στοιχείο δείχνει ότι ακόμη δεν έχουν φθάσει οι ΗΠΑ στην κορύφωση του προβλήματος. 


Ο κυβερνήτης της πολιτείας Andrew Cuomo επιβεβαίωσε στην καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, πως από τους σημερινούς ελέγχους, βρέθηκαν 9.298 νέα κρούσματα COVID-19, φθάνοντας το σύνολο στα 75.795 στην Πολιτεία, ενώ καταγράφηκαν 332 νέοι θάνατοι, (αύξηση 27%) αγγίζοντας τους 1.550 (από 1.218), καθώς και πως ο αδελφός του Chris Cuomo, παρουσιαστής του CNN, βρέθηκε θετικός στον ιό.
«Ο ιός είναι πιο ισχυρός και πιο επικίνδυνος από όσο περιμέναμε», δήλωσε ο Cuomo.
«Συνεχίζουμε να ανεβαίνουμε το βουνό, η κύρια μάχη είναι στην κορυφή του βουνού».
Τέλος ανακοίνωσε πως η πολιτεία παρήγγειλε από την Κίνα 17.000 αναπνευστήρες, με τιμή 25.000 δολάρια τον καθένα.
Σύμφωνα με το πανεπιστήμιο Johns Hopkins, η επαρχία Hubei της Κίνας έχει αναφέρει 67.801 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις από τότε που εμφανίστηκε ο ιός τον Δεκέμβριο 2019.
Με 43.139 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις, η πόλη της Νέας Υόρκης αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ήμισυ όλων των περιπτώσεων στην πολιτεία.
Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, οι νεκροί από τον κορωνοϊό ξεπερνούν τους 500 το τελευταίο 24ωρο στις Ηνωμένες Πολιτείες, ένα θλιβερό ρεκόρ για τη χώρα.
Παρόλα αυτά, ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump αρνείται να λάβει σκληρά περιοριστικά μέτρα.
Ως αποτέλεσμα, έντονες πιέσεις για παράταση των περιοριστικών μέτρων στις ΗΠΑ κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού, άσκησαν οι ειδικοί του Λευκού Οίκου στον τομέα της υγείας, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Λοιμώξεων των ΗΠΑ, Anthony Fauci.
«Έχουμε την αίσθηση ότι εάν αποσύρουμε πρόωρα τα μέτρα, θα προκαλούσαμε απλώς την επιτάχυνση της εξάπλωσης του ιού», δήλωσε,σε συνέντευξή του στο CNN.
Όπως τόνισε, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι επιστήμονες υποστήριξαν έντονα την ανάγκη επέκτασης των μέτρων.
Ο πρόεδρος άκουσε, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Λοιμώξεων των ΗΠΑ.
Ο πρόεδρος Trump εγκατέλειψε το αμφιλεγόμενο σχέδιό του για άρση των περιοριστικών μέτρων μέχρι τα μέσα Απριλίου, μετά την εκτίμηση του κ. Fauci ότι 200.000 Αμερικανοί θα μπορούσαν να χάσουν τη ζωή τους από τον κορωνοϊό.

https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/USDEATHS_0.png?itok=gpY31YW8
 

Νέα Υόρκη: Κατέπλευσε το πλωτό νοσοκομείο - 1.200 νοσηλευτές και 12 χειρουργεία

Στο λιμάνι της Νέας Υόρκης έφτασε το USNS Comfort, ένα στρατιωτικό πλωτό νοσοκομείο χωριτικότητας 1.000 κλινών, όπου αναμένεται να βοηθήσει στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων της πόλης, που βρίσκονται αντιμέτωπα με τη συρροή ασθενών του νέου κορωνοϊού.
Το πλοίο, που διαθέτει 12 χειρουργεία και 1.200 μέλη νοσηλευτικού προσωπικού, αναμένεται να παράσχει φροντίδα σε ασθενείς που χρειάζονται νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας και δεν συνδέονται με τον νέο κορωνοϊό, προκειμένου να βοηθήσει τα νοσοκομεία να επικεντρωθούν στους νοσούντες με Covid-19.
Ο δήμαρχος της πόλης Bill de Blasioo χαιρέτισε την άφιξη του πλοίου.
«Το γεγονός ότι το πολεμικό ναυτικό βρίσκεται εκεί, ότι ο στρατός βρίσκεται εκεί για να βοηθήσει τη Νέα Υόρκη σε μια στιγμή όπου η πόλη μας το έχει ανάγκη, είναι πολύ σημαντικό» τόνιζε σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, την ώρα που το USNS Comfort εισερχόταν στο λιμάνι του Μανχάταν.
«Για τους πολίτες της πόλης, που έχει περάσει πολλά τις τελευταίες εβδομάδες, όλο αυτό τους τονώνει το ηθικό. Είναι πολύ συγκινητικό για όλους εμάς, έχουμε ανάγκη από βοήθεια».




ΗΠΑ: Ο κορωνοϊός σαρώνει το αεροπλανοφόρο Ρούζβελτ - Δραματική έκκληση του πλοιάρχου να σωθούν οι 5.000 ναύτες
Ο πλοίαρχος του αμερικανικού αεροπλανοφόρου Theodore Roosevelt, που βρίσκεται αντιμέτωπος με την ραγδαία εξάπλωση του νέου κορωνοϊού μεταξύ των 5.000 μελών του πληρώματός του, ζήτησε βοήθεια από την ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού για να σωθούν οι ζωές των ναυτών, με μια επιστολή όπου περιγράφει σε δραματικούς τόνους την κατάσταση.
Σχεδόν 80 άνθρωποι που βρίσκονται πάνω στο πλοίο έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό και ο αριθμός αυτός πιθανότατα θα αυξηθεί, καθώς συνεχίζονται οι διαγνωστικές εξετάσεις στο προσωπικό.
«Δεν είμαστε σε πόλεμο. 


Δεν υπάρχει κανείς λόγος να πεθαίνουν οι ναύτες», τονίζει ο Brett Crosier, ο διοικητής του πυρηνοκίνητου USS Theodore Roosevelt στην τετρασέλιδη επιστολή του, την οποία αποκάλυψε πρώτη η εφημερίδα San Francisco Chronicle και αναδημοσιεύτηκε από την εφημερίδα New York Times.
Ο πλοίαρχος εξηγεί ότι αφού εντοπίστηκαν τα πρώτα τρία κρούσματα της ασθένειας Covid-19 πάνω στο πλοίο, την περασμένη εβδομάδα και μετά τον ελλιμενισμό του στο Γκουάμ, στον Ειρηνικό Ωκεανό, η επιδημία συνέχισε να εξαπλώνεται και «επιταχύνεται», λόγω και του «περιορισμένου χώρου» στο αεροπλανοφόρο.
Το να ανακληθεί το μεγαλύτερο μέρος του πληρώματος ενός αμερικανικού πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρο και να τεθεί σε απομόνωση για δύο εβδομάδες μπορεί να μοιάζει με ασυνήθιστο μέτρο» αλλά «είναι ένας αναγκαίος κίνδυνος», πρόσθεσε, ζητώντας να του επιτραπεί να αποβιβάσει τους ναύτες στο Γκουάμ.


Στην επιστολή του με ημερομηνία 30 Μαρτίου ο Crosier επισημαίνει ότι στο πλοίο δεν υπάρχει επαρκής χώρος για καραντίνα, προειδοποιώντας ότι η στρατηγική που ακολουθείται τώρα θα επιβραδύνει αλλά δεν θα εξαλείψει τον ιό.
Για αυτόν τον λόγο ζητά από το Πολεμικό Ναυτικό να αναληφθεί «αποφασιστική δράση» και να απομακρυνθούν από το πλοίο 4.000 ναύτες.


Image
 


Ιταλία: Στους 12.428 οι νεκροί - Προς παράταση η καραντίνα
Εξίσου δραματική είναι και η κατάσταση στην Ιταλία, η οποία μετρά τους περισσότερους θανάτους παγκοσμίως.
Ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 12.428, ενώ όσον αφορά τα κρούσματα, αυτά ανέχονται σε 105.792.
Παράλληλα, πάνω από 4.000 άνθρωποι νοσηλεύονται στην εντατική, 43.752 έχουν τεθεί σε κατ’οίκον περιορισμό ενώ 15.729 που νόσησαν, έχουν θεραπευτεί.
Ωστόσο, εκτιμάται ότι παρά τη βελτίωση αυτή, η κυβέρνηση του Giuseppe Conte θα επεκτείνει την καραντίνα και τα περιοριστικά μέτρα, τα οποία λήγουν στις 3 Απριλίου.
Όσον αφορά το πόση θα είναι η περίοδος των νέων περιοριστικών μέτρων, αυτό θα αποφασιστεί από την κυβέρνηση Conte, αν και τα ιταλικά ΜΜΕ εκτιμούν πως η επέκταση θα είναι για τουλάχιστον δύο εβδομάδες ακόμα, με την La Stampa πάντως να υποστηρίζει πως τα μέτρα θα παραταθούν έως τις 4 Μαΐου.
Ο πρόεδρος του Ιταλικού Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας, Silvio Brusaferro, τόνισε σε χθεσινές του (31 Μαρτίου) δηλώσεις, ότι «η χώρα έφτασε στο σημείο ανώτατης διάδοσης του ιού και τώρα αναμένεται η αρχή της καθοδικής πορείας».
«Το σημείο αυτό, όμως, δεν είναι μια κορυφή, είναι οροπέδιο», πρόσθεσε, εννοώντας ότι δεν είναι κάτι που μπορεί να αναμένει, κανείς, έπειτα από μια ημέρα.
«Αν δεν τηρήσουμε με προσοχή τα μέτρα που έχουν εγκριθεί, η επιδημία μπορεί να ξαναρχίσει να διαδίδεται με δύναμη», εξήγησε ο Brusaferro.
Ο επικεφαλής του Ιταλικού Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας τόνισε, επίσης, ότι «χρειάζονται πιο γρήγορα τεστ προς εντοπισμό των αντισωμάτων και είναι ακριβώς αυτό που η ιταλικές υγειονομικές αρχές θέλουν να κάνουν».
Κατέληξε υπογραμμίζοντας πως «ο στόχος είναι ο δείκτης μεταδοτικότητας να παραμείνει κάτω από το 1%» και ότι «για να φτάσει στο μηδέν, θα χρειαστούν μήνες».

 

Image
Με 849 θανάτους σε ένα 24ωρο, καταγράφει νέο θλιβερό ημερήσιο ρεκόρ στις 31/3 - Στους 8.269 οι νεκροί


Νέο ρεκόρ στον αριθμό των θανάτων που κατεγράφησαν μέσα σε 24 ώρες από την επιδημία του κορωνοϊού ανακοίνωσε η Ισπανία.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, το τελευταίο 24ωρο υπήρξαν 849 θάνατοι, αριθμός που είναι ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί από την έναρξη της κρίσης.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο υψηλότερος αριθμός ήταν αυτός που είχε αναφερθεί την περασμένη Κυριακή 29/3, όταν και είχαν ανακοινωθεί 838 νέοι θάνατοι.
Συνολικά στην Ισπανία οι νεκροί ανέρχονται σε 8.269, αριθμός που αποτελεί μακράν τον  υψηλότερο παγκοσμίως μετά την Ιταλία.
Όσον αφορά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, αυτά αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 9.000, και ανέρχονται πλέον στα 94.417.
Σημειώνεται πως 19.000 άνθρωποι που νόσησαν, έχουν θεραπευτεί ενώ περίπου 50.000 χρειάστηκε να νοσηλευτούν.
Ως αποτέλεσμα της διασποράς της νόσου η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Pedro Sanchez ανακοίνωσε τη διακοπή κάθε «μη αναγκαίας» οικονομικής δραστηριότητας για δύο εβδομάδες.
Ο Sanchez είπε ότι όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται σε τομείς όχι απολύτως αναγκαίους θα πρέπει να παραμείνουν στα σπίτια τους για το διάστημα αυτό, ακολουθώντας έτσι το παράδειγμα της Ιταλίας.
Οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τον μισθό τους, αλλά θα πρέπει να καλύψουν τις χαμένες εργατοώρες κάποια στιγμή αργότερα.
Το μέτρο θα ισχύσει ως τις 9 Απριλίου.
Απολύτως αναγκαίοι τομείς θεωρούνται κατά κύριο λόγο οι τομείς της υγείας, της διατροφής και της ενέργειας.


Χθες ο πρωθυπουργός απαγόρευσε τις επικήδειες τελετές και περιόρισε στους τρεις τους παρευρισκόμενους σε έναν ενταφιασμό, ενώ απαγόρευσε στις εταιρείες κοινής οφέλειες να κόψουν ρεύμα και νερό, λόγω απλήρωτων λογαριασμών, όπως ανέστειλε και τις εξώσεις κατοικιών για 6 μήνες.
Ο μεγάλος φόβος των ισπανικών αρχών παραμένει ο υπερκορεσμός των μονάδων εντατικής νοσηλείας που λειτουργούν ήδη στα όρια των δυνατοτήτων τους με προσωπικό που παραπονιέται με πικρία για την έλλειψη προστατευτικού εξοπλισμού.


Image

Image
 

Γαλλία: Πάνω από 3.523 οι νεκροί
Άλλοι 499 άνθρωποι πέθαναν χθες (31/3) στη Γαλλία από τον νέο κορωνοϊό, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων στις 3.523, αύξηση δηλαδή κατά 17% μέσα σε διάστημα 24 ωρών.
Η χθεσινή ημέρα ήταν η τρίτη κατά σειρά που ο αριθμός των θανάτων αυξάνεται στη Γαλλία.
Η χώρα διανύει την τρίτη εβδομάδα σε καραντίνα, σε μια προσπάθεια να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του ιού.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή των υπηρεσιών υγείας J. Salomon, τα κρούσματα αυξήθηκαν στα 52.827 (+17%).
Αυτό όμως είναι ίσως αποτέλεσμα του γεγονότος ότι έχει αυξηθεί και ο αριθμός των διαγνωστικών εξετάσεων στους πολίτες.
Από τους ασθενείς που νοσηλεύονται, οι 5.565 είναι σε σοβαρή κατάσταση και χρειάζονται μηχανική υποστήριξη (αύξηση 9% από χθες).
Ο αριθμός των κλινών σε μονάδες εντατικής θεραπείας έχει αυξηθεί από 5.000 στις 10.000, με στόχο να φτάσει τις 14.500.


Γερμανία: 682 οι νεκροί και 70.985 τα κρούσματα - Στο 0,8% η θνητότητα
Στους 682 ανέρχονται οι νεκροί από την πανδημία του κορωνοϊού στη Γερμανία, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων έφτασε τα 70.985.
Σε δηλώσεις του ο Lothar Wieler, επικεφαλής του Ινστιτούτου Robert Koch, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της επιδημίας της κορωνοϊού στη Γερμανία, υπογραμμίζοντας πως οποιαδήποτε αλλαγή στη τάση της επιδημίας θα είναι πιο ξεκάθαρη μετά το Πάσχα των Καθολικών (12/4).
Παράλληλα τόνισε ότι η πραγματική θνητότητα από την επιδημία κινείται στα επίπεδα του 0,8%, υποστηρίζοντας πάντως πως το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί τις επόμενες εβδομάδες.
Σημειώνεται πως σε χθεσινές του δηλώσεις ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης υποστήριξε ότι η επιδημία του κορωνοϊού εξαπλώνεται τόσο γρήγορα που είναι αδύνατο τουλάχιστον την παρούσα χρονική στιγμή για να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί.


Η Γερμανία βρίσκεται σε καραντίνα καθώς σχολεία, καταστήματα, εστιατόρια και αθλητικές εγκαταστάσεις έχουν κλείσει σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά του ιού.
Περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια θα μπορούσαν να είναι τα θύματα του κορωνοϊού στην Γερμανία, εάν δεν λαμβάνονταν καθόλου μέτρα προστασίας ή εάν τα μέτρα ήταν ανεπαρκή, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών που διέρρευσε στις 30 Μαρτίου στην Sueddeutsche Zeitung.

 
«Πρόκειται για το χειρότερο σενάριο», διευκρίνισε χθες ο υπουργός Horst Seehofer υπερασπιζόμενος το έγγραφο και τονίζει ότι οι πολίτες δεν πρέπει να χαλαρώσουν, αλλά να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τους περιορισμούς «για να σωθούν ζωές».
«Έχω αφήσει τους συνεργάτες μου να σκέφτονται ελεύθερα.
Δεν τους δίνω οδηγίες», επισήμανε ο κ. Seehofer σε συνέντευξή του στην BILD και πρόσθεσε ότι υπό επεξεργασία τίθενται διάφορες πιθανότητες, «τις οποίες δεν ακούει κανείς ευχάριστα, αλλά είναι αναγκαίο να διερευνηθούν».


Βρετανία: Στους 1.793 οι νεκροί - Επιστολή Johnson
Στους 1.793 ανέχονται οι νεκροί στη Βρετανία, ενώ τα κρούσματα ανέρχονται σε 25.474.
«Τα πράγματα θα χειροτερέψουν πριν βελτιωθούν», ανέφερε σε πρόσφατη επιστολή του ο πρωθυπουργός της Βρετανίας B. Johnson.
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας B.Johnson, ο οποίος βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό και έχει τεθεί σε αυτοαπομόνωση, υπογραμμίζει ότι, εάν χρειαστεί, μπορεί να επιβληθούν αυστηρότεροι περιορισμοί.



Image






Κίνα: Στους 3.309 οι νεκροί, άλλα 48 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο, 82.278 το σύνολο
Στους 3.309 ανέρχονται οι νεκροί στην ηπειρωτική Κίνα από την επιδημία του κορωνοϊού.
Όπως ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές της Κίνας, καταγράφηκε αύξηση των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορω νοϊό ως τα μεσάνυχτα χθες Δευτέρα, εξέλιξη που αντέστρεψε την τάση μείωσης των προηγούμενων τεσσάρων ημερών, διευκρινίζοντας πως σε όλες τις περιπτώσεις, επρόκειτο για ανθρώπους που ταξίδεψαν στη χώρα από το εξωτερικό.


Στην ηπειρωτική Κίνα καταγράφηκαν 48 νέα κρούσματα χθες Δευτέρα, ενημέρωσε η Εθνική Επιτροπή Υγείας, από 31 πού ήταν μία ημέρα νωρίτερα.
Και τα 48 κρούσματα ήταν «εισαγόμενα», σύμφωνα με την ορολογία των κινεζικών αρχών, με το σύνολο αυτών των περιπτώσεων να αυξάνεται σε 771 ως χθες. 


Δεν αναφέρθηκε κανένα κρούσμα μετάδοσης του SARS-CoV-2 εντός της χώρας.
Από τα νέα κρούσματα, 10 καταγράφηκαν στην Εσωτερική Μογγολία και πρόκειται για επιβάτες οι πτήσεις των οποίων εξετράπησαν στο Πεκίνο. 


Η Σαγκάη κατέγραψε 11 νέα κρούσματα, ενώ το Πεκίνο τρία.
Η πόλη Ουχάν, η πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι, από όπου άρχισε η πανδημία, δεν κατέγραψε κανένα νέο κρούσμα για έβδομη συναπτή ημέρα, σύμφωνα πάντα μετά τα στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής Υγείας.
Ως χθες τα μεσάνυχτα της Τρίτης 31/3, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό στην ηπειρωτική Κίνα ανερχόταν σε 82.278.


Παγκόσμια Τράπεζα: Στο +0,1% η ανάπτυξη της Κίνας το 2020 βάσει του απαισιόδοξου σεναρίου

Οριακή ανάπτυξη στο +0,1% βλέπει για την οικονομία της Κίνας το 2020 η Παγκόσμια Τράπεζα σύμφωνα με το πλέον απαισιόδοξο σενάριο της.
Σημειώνεται πως τον περασμένο Ιανουάριο η Παγκόσμια Τράπεζα προέβλεπε οικονομική ανάπτυξη 5,9% στην Κίνα για το 2020, δεδομένα και εκτιμήσεις πάντως που ανετράπησαν λόγω της επιδημίας του κορωνοϊούι
Πάντως και βάσει του βασικού σεναρίου της Παγκόσμιας Τράπεζας, η κινεζική ανάπτυξη θα ανέλθει στο 2,3% του ΑΕΠ, έναντι 6,1% που ήταν το 2019.
Στην έκθεση της η Παγκόσμια Τράπεζα επισημαίνει ότι αν οι συνέπειες της πανδημίας γίνουν αισθητές για περισσότερο χρονικό διάστημα, τότε θα χτυπηθούν κυρίως οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και υπάρχει κίνδυνος να γίνει πραγματικότητα το χειρότερο σενάριο.
Τον Φεβρουάριο, η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας συρρικνώθηκε, για πρώτη φορά τα τελευταία 30 και πλέον χρόνια.
Η Παγκόσμια Τράπεζα επισημαίνει ότι «μένει να φανεί εάν η κυβέρνηση μπορεί να επανεκκινήσει την οικονομική δραστηριότητα τόσο απότομα όσο την ανέστειλε», επισημαίνοντας ωστόσο ότι πολλές μεγάλες βιομηχανίες και επιχειρήσεις ξανάρχισαν την παραγωγή, αν  και πάρα πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες.
«Είναι ιδιαίτερα δύσκολο να γίνουν σαφείς προβλέψεις για ένα περιβάλλον που μεταβάλλεται συνεχώς.
Η ίδια η ασθένεια [COVID-19] είναι μονίμως ασταθής, μεταλλάσσεται συνεχώς» ανέφερε επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Σύμφωνα με την έκθεση, στο σύνολο της περιφέρειας ανατολικής Ασίας-Ειρηνικού, η ανάπτυξη ενδέχεται να επιβραδυνθεί στο 2,1% έναντι 5,8% το 2019, κατά το βασικό σενάριο, ενώ υπάρχει κίνδυνος ακόμη και ύφεσης –0,5%, κατά το πιο απαισιόδοξο σενάριο.
Εξάλλου, σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις που γίνονταν προτού ξεσπάσει η πανδημία, η μείωση της φτώχειας θα είναι πολύ λιγότερο ταχεία από ό,τι προβλεπόταν.
Η Παγκόσμια Τράπεζα αναμένει πλέον ότι 24 εκατομμύρια λιγότεροι άνθρωποι θα μπορέσουν να ξεφύγουν από αυτή τη δυσχερή θέση, δηλαδή θα πάψουν να ζουν με περίπου 5,50 δολάρια την ημέρα, ενώ εκτιμά ότι ο αριθμός των φτωχών θα αυξηθεί κατά 11 εκατομμύρια, κατά το πιο απαισιόδοξο σενάριό της.

Τουρκία: Αντιστέκεται στις πιέσεις για lockdown λόγω κορωνοϊού ο Erdogan

Αρνητικός στο να ακολουθήσει το παράδειγμα πολλών κυβερνήσεων και να επιβάλλει σε καραντίνα την χώρα λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού εμφανίζεται ο πρόεδρος της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan.
Παρά τις πιέσεις από την αντιπολίτευση για την επιβολή ενός lockdown ο Erdogan επιμένει πως δεν πρέπει να σταματήσει η λειτουργία της οικονομίας και πως οι εργαζόμενοι θα πρέπει να συνεχίσουν να πηγαίνουν στις δουλειές τους.
Η Τουρκία έχει ήδη αποφασίσει τη διακοπή όλων των διεθνών και εσωτερικών πτήσεων, έχει κλείσει τα σχολεία, τα μπαρ και τα εστιατόρια ενώ έχει δώσει εντολή να σταματήσουν οι προσευχές και οι αθλητικές δραστηριότητες.
Παρόλο αυτά δεν έχει υπάρξει κάποια απόφαση που να απαγορεύσει μετακινήσεις και συναθροίσεις πολιτών, ενώ δεν έχει δοθεί εντολή στους πολίτες να μείνουν σπίτι τους.
Σημειώνεται πως στην Τουρκία έχουν καταγραφεί 214 θάνατοι ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 13.531.
Με την Τουρκία να προσπαθεί να εξέλθει της ύφεσης που πυροδότησε η νομισματική κρίση του 2018, ο Erdogan θέλει να αποφύγει να βάλει σε κίνδυνο την οικονομική ανάκαμψη της χώρας δίνοντας μια εντολή παραμονής των πολιτών στο σπίτι που θα έχει ως αποτέλεσμα να σταματήσει η οικονομική δραστηριότητα.
Για αυτόν άλλωστε το λόγο ο Erdogan μέχρι στιγμής ζητά από τους πολίτες, εφόσον αυτοί εμφανίσουν συμπτώματα, να παραμείνουν σπίτι τους και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις.
Πάντως δεν λείπουν οι επικρίσεις.
Ο Ιατρικός Σύλλογος της Τουρκίας διεμήνυσε ότι έχουν γίνει πολλά λάθη στην ανεπαρκή αντίδραση της Άγκυρας στην πανδημία, τονίζοντας ότι τα σύνορα έμειναν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα ανοιχτά και ότι δεν επιβλήθηκε καραντίνα σε όσους Τούρκους ταξίδεψαν στο εξωτερικό.

Ιαπωνία: Πάνω από 2.000 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού – Συστάσεις για αποφυγή ταξιδιών σε 73 κράτη

Τα 2.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού ξεπέρασε η Ιαπωνία, με τη κυβέρνηση να απευθύνει συστάσεις στους Ιάπωνες να αποφεύγουν τα ταξίδια προς τουλάχιστον 73 κράτη, τα οποία αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο του πλανήτη.
Νέα κρούσματα εντοπίστηκαν σε διάφορες επαρχίες (Φουκούι, Καγκάουα, Τοκουσίμα κ.ά.) ενώ επιβεβαιώθηκε ότι έχουν μολυνθεί τουλάχιστον ένας γιατρός κι ένα μέλος του νοσηλευτικού προσωπικού σε νοσοκομείο στο Τόκιο αφιερωμένο στην έρευνα για την αντιμετώπιση του καρκίνου.
Την ίδια στιγμή, ο ΥΠΕΞ της Ιαπωνίας ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση συστήνει πλέον στους Ιάπωνες πολίτες να μην ταξιδεύουν σε 73 χώρες και περιοχές, ή το ένα τρίτο των χωρών του πλανήτη, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνει για να αποτρέψει την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων της πανδημίας του κορονοϊού.
Το υπουργείο εξέδωσε ταξιδιωτικές οδηγίες «επιπέδου 3» για τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Κίνα, τη Νότια Κορέα και τη Βρετανία, μεταξύ άλλων, που προστέθηκαν στις 20 και πλέον χώρες, κυρίως στην Ευρώπη, για τις οποίες είχε προχωρήσει στην ίδια κίνηση τις τελευταίες εβδομάδες.
Παράλληλα, εξετάζεται να απαγορευθεί η είσοδος στην επικράτεια για τους μη Ιάπωνες ταξιδιώτες από αυτά τα κράτη.

www.bankingnews.gr




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια