Εξαπλώνεται και στην Αφρική ο ιός - Σε εφαρμογή από σήμερα 13/3 η αναστολή των ταξιδιών από την Ευρώπη προς τις ΗΠΑ, εξαίρεση το Ηνωμένο Βασίλειο
(upd3) Με αμείωτη ταχύτητα συνεχίζεται η επέλαση του κορωνοϊού στο εσωτερικό των κρατών ανά τον κόσμο, αυξάνοντας γεωμετρικά τα κρούσματα, τα θύματα και τις επιπτώσεις στην παγκόσμια υγεία και οικονομία.
Και ενώ πλέον θεωρείται δεδομένο ότι οι επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία θα είναι τεράστιες, όπως άλλωστε δείχνει το κραχ που καταγράφεται στις χρηματιστηριακές αγορές τις τελευταίες ημέρες, το ερώτημα και το «στοίχημα» που τίθεται πλέον για τις κυβερνήσεις είναι το εάν θα καταφέρουν να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού, να την επιβραδύνουν και άρα να κρατήσουν όρθιο το σύστημα υγείας τους προκειμένου να διαχειριστούν τους χιλιάδες ασθενείς.
Στην Ιταλία, η οποία μετρά ήδη 1.016 νεκρούς και 15.113 κρούσματα, είναι προφανές πως η κυβέρνηση Conte δεν κινητοποιήθηκε έγκαιρα, δεν ενημέρωσε ενδεχομένως σωστά το κοινό και έχασε τη μάχη με την εξάπλωση του κορωνοϊού.
Είναι χαρακτηριστικό πως η Ιταλία είναι μετά την Κίνα η χώρα με τα περισσότερα κρούσματα και θανάτους σε παγκόσμιο επίπεδο.
Αντιθέτως, στη Νότια Κορέα (όπου η επιδημία ξέσπασε την ίδια περίοδο), έχουν καταγραφεί 7.979 κρούσματα αλλά οι θάνατοι ανέρχονται σε μόλις 67 ενώ ελάχιστοι άνθρωποι έχουν τεθεί σε καραντίνα, γεγονός που δείχνει πως το μοντέλο που υιοθέτησε, αποδείχθηκε απολύτως ικανοποιητικό και επαρκές στην αντιμετώπιση του ιού.
Την ίδια στιγμή, στην Κίνα ο ιός βρίσκεται σε ύφεση καθώς για πρώτη φορά από την εξάπλωση της επιδημίας, κατεγράφησαν το τελευταίο 24ώρο μόλις 7 νέοι θάνατοι και 8 νέα κρούσματα, και όλα αυτά στην επαρχία Χουμπέι.
Ολοένα και περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη λαμβάνουν προληπτικά μέτρα και απαγορεύσεις, καθώς κράτη όπως η Ισπανία, η Γαλλία και η Γερμανία μετρούν καθημερινά εκατοντάδες νέα κρούσματα.
Εξίσου κρίσιμη είναι η κατάσταση και στις ΗΠΑ, όπου αναφέρονται 1.626 κρούσματα και 40 θάνατοι.
Σε μια προσπάθεια ελέγχου της επιδημίας, ο πρόεδρος Trump αποφάσισε από σήμερα Παρασκευή 13/3 να προχωρήσει στην αναστολή όλων των ταξιδιών από την Ευρώπη προς τις ΗΠΑ με εξαίρεση το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ανάμεσα στα περισσότερα πληττόμενα κράτη είναι το Ιράν με 514 θανάτους και 11.364 κρούσματα ενώ αυξανόμενα είναι και τα κρούσματα που καταγράφονται στην Αφρική.
Συνολικά σε παγκόσμιο επίπεδο, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 135.013, ο αριθμός των θυμάτων σε 4.977 ενώ συνολικά 69.642 άνθρωποι που νόσησαν, θεραπεύτηκαν.
Πλέον, όλα τα βλέμματα στρέφονται στο κατά πόσο κυβερνήσεις και πολίτες θα επιδείξουν τα μέτρα εκείνα και τα αντανακλαστικά που απαιτούνται, προκειμένου να περιοριστεί όσο το δυνατόν η εξάπλωση του κορωνοϊού.
Από αυτήν άλλωστε θα κριθεί το εάν θα αντέξουν τα εθνικά συστήματα υγείας και κατ’επέκταση οι οικονομίες.
Η ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού με μια ματιά
- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 135.118
- Οι νεκροί ανέρχονται σε 5.056 παγκοσμίως, ενώ θεραπεύτηκαν 69.642 άνθρωποι.
- Η ιταλική κυβέρνηση έθεσε σε καραντίνα όλη τη χώρα.
- Η Ιταλία μετρά 1.016 νεκρούς και 15.113 κρούσματα.
- Στο Ιράν οι νεκροί ανέρχονται σε 514 και τα κρούσματα σε 11.364.
- Στη Νότια Κορέα οι νεκροί ανέρχονται σε 67 ενώ τα κρούσματα φτάνουν τα 7.979.
- Οι ΗΠΑ μετρούν 40 νεκρούς, ενώ τα κρούσματα ανέρχονται σε 1.626.
- Μεγάλη έξαρση στη Γαλλία: 61 οι νεκροί και 2.876 τα κρούσματα
- Στην Ισπανία οι νεκροί εκτοξεύτηκαν στους 90 και τα κρούσματα στα 3.864.
- Στην ηπειρωτική Κίνα έχουν καταγραφεί συνολικά 80.813 και 3.176 θάνατοι.
- Τα περισσότερα κρούσματα έχουν καταγραφεί στην επαρχία Χουμπέι.
- Στην Ιαπωνία τα κρούσματα ανέρχονται σε 1.380 και οι νεκροί σε 24.
- Στα 3.059 τα κρούσματα και 6 νεκροί στη Γερμανία
- Στους 10 οι θάνατοι στο Ηνωμένο Βασίλειο, στα 593 τα κρούσματα
- 5 νεκροί στην Ολλανδία, 3 στο Βέλγιο
- Στα 156 τα κρούσματα στην Αυστραλία, στα 868 στην Ελβετία και στα 142 στον Καναδά όπου επιβεβαιώθηκε ο πρώτος θάνατος.
- Τον πρώτο της θάνατο είχε και η Ελλάδα ενώ τα κρούσματα έφτασαν τα 117.
- Δύο τα κρούσματα στην Τουρκία
- Ο ιός εξαπλώνται και στην Αφρική.
Βοήθεια από την Κίνα στην ΙταλίαΤις πιο δραματικές στιγμές στη σύγχρονη ιστορία της βιώνει η Ιταλία, η οποία έχει τεθεί σε καραντίνα για τις επόμενες δύο εβδομάδες καθώς είναι η δεύτερη χώρα μετά την Κίνα με τα περισσότερα κρούσματα και θανάτους.
Η Ιταλία μετρά 1.016 νεκρούς και 15.113 κρούσματα την ώρα που η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει μια σειρά από αυστηρά και περιοριστικά μέτρα τόσο στις μετακινήσεις όσο και στις μαζικές συναθροίσεις.
Την ίδια στιγμή, η Κίνα στέλνει βοήθεια στην ιταλική κυβέρνηση.
Εννέα Κινέζοι ειδικοί στον κορωνοϊό και πολλοί τόνοι υγειονομικής βοήθειας έφθασαν σήμερα Παρασκευή 13/3 στην Ρώμη με ειδική πτήση για να συνδράμουν την Ιταλία.
Η Κίνα, από την οποία ξεκίνησε η πανδημία, στο τέλος του 2019, και στο έδαφος της οποίας ο αριθμός των κρουσμάτων μειώνεται σημαντικά, άρχισε να στέλνει ειδικούς για τον νέο ιό σε πολλές χώρες.
Μετά το Ιράκ και το Ιράν, το Πεκίνο ανακοίνωσε την αποστολή «εννεαμελούς ομάδας με υλικό που προορίζεται για την εντατική θεραπεία, προϊόντα ιατρικής προστασίας και άλλο υλικό».
Οι Κινέζοι ειδικοί, φορώντας μάσκες, έγιναν δεκτοί από αξιωματούχους του ιταλικού υπουργείου Υγείας..
Με την ίδια πτήση μεταφέρθηκαν «αναπνευστήρες και υλικό για αναπνευστική υποστήριξη, ηλεκτροκαρδιογράφοι, δεκάδες χιλιάδες προστατευτικές μάσκες και άλλο υγειονομικό υλικό».
Οι εννέα ειδικοί, έξι άνδρες και τρεις γυναίκες, συνοδευόμενοι από τον αντιπρόεδρο του κινεζικού Ερυθρού Σταυρού και από έναν διαπρεπή καθηγητή καρδιοπνευμονολόγο εντατικολόγο, είναι εντατικολόγοι, παιδίατροι και νοσηλευτές που διαχειρίσθηκαν την κρίση του ιού στην Κίνα.
Κίνα: Μόλις 7 νέοι θάνατοι και 8 νέα κρούσματα κορωνοϊού – Στους 3.176 οι νεκροί
Σε ύφεση βρίσκεται η εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊού στην ηπειρωτική Κίνα καθώς το τελευταίο 24ωρο κατεγράφησαν μόλις 7 νέοι θάνατοι και 8 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Όπως ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας, το σύνολο των ανθρώπων που έχει επιβεβαιωθεί πως έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 ανήλθε έτσι σε 80.813 ως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.
Ο απολογισμός των θυμάτων της επιδημίας της ασθένειας COVID-19 ανήλθε σε 3.176, αυξημένος κατά επτά από την προηγουμένη.
Στην πόλη Ουχάν, εστία της επιδημίας, καταγράφηκαν όλοι οι νέοι θάνατοι.
Από την άλλη, 1.318 ασθενείς αποθεραπεύθηκαν και τους δόθηκε εξιτήριο, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή (το υπουργείο) Υγείας.
Συνολικά, 64.111 ασθενείς είχαν αποθεραπευτεί ως χθες.
Δεύτερο κρούσμα στην Τουρκία – Έκτακτα μέτρα ανακοίνωσε η κυβέρνηση Erdogan
Το δεύτερο επιβεβαιωμένο κρούσμα του κορωνοϊού στην επικράτεια της ανακοίνωσε η Τουρκία.
Σε ανακοίνωση του ο υπουργός Υγείας της Τουρκίας, Fahrettin Koca υποστήριξε πως ένας ακόμα άνδρας επιβεβαιώθηκε ως το δεύτερο κρούσμα του κορωνοϊού.
Όπως είπε, πρόκειται για επαφή του πρώτου κρούσματος (ενός άνδρα που μετέβη στην Τουρκία από την ΕΕ), ο οποίος διαγνώστηκε θετικός την περασμένη Τετάρτη.
Σημειώνεται πως η Τουρκία ανακοίνωσε έκτακτα μέτρα κατά της εξάπλωσης της επιδημίας.
Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο εκπρόσωπος του προέδρου της Τουρκίας, Ibrahim Kalin ανακοίνωσε ότι αποφασίστηκε να κλείσουν όλα τα σχολεία της Τουρκίας (δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια) για μια εβδομάδα.
Επίσης αποφασίστηκε να κλείσουν τα πανεπιστήμια για τρεις εβδομάδες, ενώ όπως ανακοινώθηκε, τα παιδιά θα συνεχίσουν τα μαθήματα από το σπίτι μέσω διαδικτύου και ειδικών προγραμμάτων από την τηλεόραση.
Επίσης ανακοίνωσε ότι όλος οι αθλητικές διοργανώσεις θα πραγματοποιούνται ως τα τέλη Απριλίου χωρίς φιλάθλους.
Ο Kalin συνέστησε στους πολίτες να μην ταξιδεύουν στο εξωτερικό, εκτός αν υπάρχει απόλυτη ανάγκη.
Για εκείνους που έρχονται από το εξωτερικό στην Τουρκία, θα πρέπει να μένουν στο σπίτι τους για 14 ημέρες.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου αν αυτά τα μέτρα θα επηρεάσουν το πρόγραμμα του Τούρκου προέδρου, απάντησε ότι ο Πρόεδρος Erdogan ανέβαλε τα ταξίδια του στο εξωτερικό για κάποιο διάστημα.
Εξαπλώνεται και στην Αφρική ο κορωνοϊός – Κρούσματα σε Γκάνα, Γκαμπόν
Στην Αφρική εξαπλώνεται η επιδημία του κορωνοϊού καθώς καταγράφονται διαρκώς νέα κρούσματα.
Τα δύο πρώτα κρούσματα του κορωνοϊού επιβεβαιώθηκαν στην Γκάνα, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας, διευκρινίζοντας πως πρόκειται για πρόσωπα που επέστρεψαν αντιστοίχως από τη Νορβηγία και την Τουρκία.
Βάσει της ανακοίνωσης, και τα δύο κρούσματα βρίσκονται «σε σταθερή κατάσταση» , έχουν τεθεί σε «απομόνωση» και όλα είναι «υπό έλεγχο».
Παράλληλα επισημαίνεται πως είναι ήδη σε εξέλιξη η διαδικασία εντοπισμού των επαφών τους.
Σημειώνεται πως το πρώτο κρούσμα από τον κορωνοϊό ανακοινώθηκε χθες Πέμπτη 12/3 από την Γκαμπόν.
Πρόκειται για υπήκοο της χώρας που επέστρεψε από τη Γαλλία.
«Η κατάσταση του ασθενούς βελτιώνεται προοδευτικά», ενώ «ο εντοπισμός των επαφών του βρίσκεται σε εξέλιξη» ανέφεραν οι Αρχές της χώρας.
Η Γκαμπόν και η Γκάνα έγιναν κατά σειρά η ένατη και η δέκατη χώρα της υποσαχάριας Αφρικής όπου ανακοινώθηκε πως επιβεβαιώθηκαν κρούσματα του SARS-CoV-2.
Κρούσματα του ιού που προκαλεί την ασθένεια COVID-19 καταμετρώνται πλέον σε πολλά από τα κράτη της δυτικής Αφρικής: ειδικά στη Νιγηρία, στη Σενεγάλη, στο Τόγκο, στην Ακτή Ελεφαντοστού και στην Μπουρκίνα Φάσο.
Ο πρόεδρος της Γκάνας παρουσίασε την Τετάρτη το σχέδιο της κυβέρνησής του, κόστους 100 εκατομμυρίων δολαρίων, με σκοπό η χώρα να αντιμετωπίσει την πανδημία.
Προβλέπεται κυρίως η απόκτηση υγειονομικού «εξοπλισμού», η «προετοιμασία των υποδομών» και «η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης».
Απαγορεύθηκε σε όλους τους γκανέζους δημόσιους λειτουργούς να ταξιδεύουν στο εξωτερικό μέχρι νεοτέρας.
Σημειώνεται πως τα περισσότερα κρούσματα έχουν καταγραφεί στην Αίγυπτο (67 κρούσματα, 1 θάνατος), στη Αλγερία (24 κρούσματα και 1 θάνατος) και στη Νότια Αφρική (17 κρούσματα).
ΠΟΥ: Πανδημία ο κορωνοϊός
Σε πανδημία και επίσημα αναβάθμισε την Τετάρτη 11 Μαρτίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) τον κορωνοιό μετά τους χιλιάδες θανάτους και τα δεκάδες χιλιάδες κρούσματα σε 118 κράτη.
«Η ραγδαία εξάπλωση του νέου κορωνοϊού έχει φτάσει πλέον στο επίπεδο μιας παγκόσμιας πανδημίας» υποστήριξε ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Δρ. Tedros Adhanom Gebreyesus κατά τη συνέντευξη τύπου.
Ο ίδιος τόνισε ωστόσο ότι «όλες οι χώρες μαζί μπορούν να αλλάξουν την πορεία αυτής της πανδημίας».
«Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι τόσο για τα ανησυχητικά επίπεδα εξάπλωσης και σφοδρότητας του ιού όσο και από τα ανησυχητικά επίπεδα αδράνειας» δήλωσε ο κ. Gebregesus σε συνέντευξη τύπου.
«Τις τελευταίες δύο εβδομάδες ο αριθμός των κρουσμάτων εκτός της Κίνας έχει αυξηθεί 13 φορές και ο αριθμός των χωρών που έχουν πληγεί έχει τριπλασιαστεί.
Ήδη χιλιάδες άνθρωποι αγωνίζονται για τη ζωή τους στα νοσοκομεία.
Τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, αναμένουμε να δούμε τον αριθμό των περιπτώσεων, τον αριθμό των θανάτων και τον αριθμό των χωρών που θα πληγούν, να αυξηθούν ακόμη περισσότερο.
Ο ΠΟΥ παρατηρώντας αυτήν την επιδημία από την αρχή της εξέλιξής της, με ανησυχία βαθιά τόσο για τα επίπεδα εξάπλωσης όσο και για τη σοβαρότητα αλλά και για τα ανησυχητικά επίπεδα αδράνειας, εκτιμά ότι ο κορωνοϊός COVID19 μπορεί να χαρακτηριστεί ως πανδημία» τόνισε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.
«Η πανδημία δεν είναι μια λέξη που πρέπει να χρησιμοποιείται με ελαφρότητα ή απροσεξία.
Είναι μια λέξη που, αν γίνει κακή χρήση, μπορεί να προκαλέσει παράλογο φόβο ή αδικαιολόγητη παραίτηση ότι ο αγώνας έχει τελειώσει, οδηγώντας σε άσκοπο πόνο και θάνατο.
Η περιγραφή της κατάστασης ως πανδημίας δεν αλλάζει την εκτίμηση του ΠΟΥ για την απειλή που θέτει ο κορωνοϊός.
Δεν αλλάζει τι κάνει ο ΠΟΥ και δεν αλλάζει τι πρέπει να κάνουν οι χώρες
Ποτέ δεν έχουμε δει μια πανδημία από έναν κορωνοϊό.
Και ποτέ δεν έχουμε δει μια πανδημία που να μπορεί να ελεγχθεί ταυτόχρονα.
Ο ΠΟΥ βρίσκεται σε πλήρη κατάσταση εγρήγορσης και ανταπόκρισης από τότε που ειδοποιηθήκαμε για τις πρώτες περιπτώσεις.
Καλούμε καθημερινά τις χώρες να λάβουν επείγουσα και επιθετική δράση.
Ηχούμε το κουδούνι συναγερμού δυνατά και καθαρά
Όπως είπα τη Δευτέρα» συνέχισε ο Γεκινός Διευθυντής του ΠΟΥ, «εξετάζοντας μόνο τον αριθμό των κρουσμάτων του COVID19 και τον αριθμό των χωρών που έχουν πληγεί, δεν παρατηρήθηκε αντίστοιχη κατάσταση ποτέ σε ολόκληρη την ιστορία».
Την απόφαση να αρνείται από την ερχόμενη Δευτέρα 16/3 την είσοδο ή τη διέλευση σε επισκέπτες που έρχονται από την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία και τη Γερμανία ή είχαν διαμείνει στις χώρες αυτές τις προηγούμενες 14 ημέρες στο πλαίσιο των μέτρων που εφαρμόζει για να αποτραπεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Σιγκαπούρης.
Οι αρχές της χώρας της νοτιοανατολικής Ασίας, σημαντικού κόμβου των μεταφορών, συνέστησαν επίσης στους πολίτες της να αποφεύγουν τα ταξίδια σε αυτές τις τέσσερις χώρες εάν δεν είναι απολύτως απαραίτητα, ενώ θα απαγορεύσουν με άμεση ισχύ τον ελλιμενισμό κρουαζιερόπλοιων, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.
Παρόμοιοι περιορισμοί ισχύουν ήδη για ταξιδιώτες προερχόμενους από το Ιράν, τη Νότια Κορέα και την Κίνα, όπου εμφανίστηκε ο ιός SARS-CoV-2 τον Δεκέμβριο.
Και ενώ πλέον θεωρείται δεδομένο ότι οι επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία θα είναι τεράστιες, όπως άλλωστε δείχνει το κραχ που καταγράφεται στις χρηματιστηριακές αγορές τις τελευταίες ημέρες, το ερώτημα και το «στοίχημα» που τίθεται πλέον για τις κυβερνήσεις είναι το εάν θα καταφέρουν να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού, να την επιβραδύνουν και άρα να κρατήσουν όρθιο το σύστημα υγείας τους προκειμένου να διαχειριστούν τους χιλιάδες ασθενείς.
Στην Ιταλία, η οποία μετρά ήδη 1.016 νεκρούς και 15.113 κρούσματα, είναι προφανές πως η κυβέρνηση Conte δεν κινητοποιήθηκε έγκαιρα, δεν ενημέρωσε ενδεχομένως σωστά το κοινό και έχασε τη μάχη με την εξάπλωση του κορωνοϊού.
Είναι χαρακτηριστικό πως η Ιταλία είναι μετά την Κίνα η χώρα με τα περισσότερα κρούσματα και θανάτους σε παγκόσμιο επίπεδο.
Αντιθέτως, στη Νότια Κορέα (όπου η επιδημία ξέσπασε την ίδια περίοδο), έχουν καταγραφεί 7.979 κρούσματα αλλά οι θάνατοι ανέρχονται σε μόλις 67 ενώ ελάχιστοι άνθρωποι έχουν τεθεί σε καραντίνα, γεγονός που δείχνει πως το μοντέλο που υιοθέτησε, αποδείχθηκε απολύτως ικανοποιητικό και επαρκές στην αντιμετώπιση του ιού.
Την ίδια στιγμή, στην Κίνα ο ιός βρίσκεται σε ύφεση καθώς για πρώτη φορά από την εξάπλωση της επιδημίας, κατεγράφησαν το τελευταίο 24ώρο μόλις 7 νέοι θάνατοι και 8 νέα κρούσματα, και όλα αυτά στην επαρχία Χουμπέι.
Ολοένα και περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη λαμβάνουν προληπτικά μέτρα και απαγορεύσεις, καθώς κράτη όπως η Ισπανία, η Γαλλία και η Γερμανία μετρούν καθημερινά εκατοντάδες νέα κρούσματα.
Εξίσου κρίσιμη είναι η κατάσταση και στις ΗΠΑ, όπου αναφέρονται 1.626 κρούσματα και 40 θάνατοι.
Σε μια προσπάθεια ελέγχου της επιδημίας, ο πρόεδρος Trump αποφάσισε από σήμερα Παρασκευή 13/3 να προχωρήσει στην αναστολή όλων των ταξιδιών από την Ευρώπη προς τις ΗΠΑ με εξαίρεση το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ανάμεσα στα περισσότερα πληττόμενα κράτη είναι το Ιράν με 514 θανάτους και 11.364 κρούσματα ενώ αυξανόμενα είναι και τα κρούσματα που καταγράφονται στην Αφρική.
Συνολικά σε παγκόσμιο επίπεδο, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 135.013, ο αριθμός των θυμάτων σε 4.977 ενώ συνολικά 69.642 άνθρωποι που νόσησαν, θεραπεύτηκαν.
Πλέον, όλα τα βλέμματα στρέφονται στο κατά πόσο κυβερνήσεις και πολίτες θα επιδείξουν τα μέτρα εκείνα και τα αντανακλαστικά που απαιτούνται, προκειμένου να περιοριστεί όσο το δυνατόν η εξάπλωση του κορωνοϊού.
Από αυτήν άλλωστε θα κριθεί το εάν θα αντέξουν τα εθνικά συστήματα υγείας και κατ’επέκταση οι οικονομίες.
Η ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού με μια ματιά
- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 135.118
- Οι νεκροί ανέρχονται σε 5.056 παγκοσμίως, ενώ θεραπεύτηκαν 69.642 άνθρωποι.
- Η ιταλική κυβέρνηση έθεσε σε καραντίνα όλη τη χώρα.
- Η Ιταλία μετρά 1.016 νεκρούς και 15.113 κρούσματα.
- Στο Ιράν οι νεκροί ανέρχονται σε 514 και τα κρούσματα σε 11.364.
- Στη Νότια Κορέα οι νεκροί ανέρχονται σε 67 ενώ τα κρούσματα φτάνουν τα 7.979.
- Οι ΗΠΑ μετρούν 40 νεκρούς, ενώ τα κρούσματα ανέρχονται σε 1.626.
- Μεγάλη έξαρση στη Γαλλία: 61 οι νεκροί και 2.876 τα κρούσματα
- Στην Ισπανία οι νεκροί εκτοξεύτηκαν στους 90 και τα κρούσματα στα 3.864.
- Στην ηπειρωτική Κίνα έχουν καταγραφεί συνολικά 80.813 και 3.176 θάνατοι.
- Τα περισσότερα κρούσματα έχουν καταγραφεί στην επαρχία Χουμπέι.
- Στην Ιαπωνία τα κρούσματα ανέρχονται σε 1.380 και οι νεκροί σε 24.
- Στα 3.059 τα κρούσματα και 6 νεκροί στη Γερμανία
- Στους 10 οι θάνατοι στο Ηνωμένο Βασίλειο, στα 593 τα κρούσματα
- 5 νεκροί στην Ολλανδία, 3 στο Βέλγιο
- Στα 156 τα κρούσματα στην Αυστραλία, στα 868 στην Ελβετία και στα 142 στον Καναδά όπου επιβεβαιώθηκε ο πρώτος θάνατος.
- Τον πρώτο της θάνατο είχε και η Ελλάδα ενώ τα κρούσματα έφτασαν τα 117.
- Δύο τα κρούσματα στην Τουρκία
- Ο ιός εξαπλώνται και στην Αφρική.
Βοήθεια από την Κίνα στην ΙταλίαΤις πιο δραματικές στιγμές στη σύγχρονη ιστορία της βιώνει η Ιταλία, η οποία έχει τεθεί σε καραντίνα για τις επόμενες δύο εβδομάδες καθώς είναι η δεύτερη χώρα μετά την Κίνα με τα περισσότερα κρούσματα και θανάτους.
Η Ιταλία μετρά 1.016 νεκρούς και 15.113 κρούσματα την ώρα που η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει μια σειρά από αυστηρά και περιοριστικά μέτρα τόσο στις μετακινήσεις όσο και στις μαζικές συναθροίσεις.
Την ίδια στιγμή, η Κίνα στέλνει βοήθεια στην ιταλική κυβέρνηση.
Εννέα Κινέζοι ειδικοί στον κορωνοϊό και πολλοί τόνοι υγειονομικής βοήθειας έφθασαν σήμερα Παρασκευή 13/3 στην Ρώμη με ειδική πτήση για να συνδράμουν την Ιταλία.
Η Κίνα, από την οποία ξεκίνησε η πανδημία, στο τέλος του 2019, και στο έδαφος της οποίας ο αριθμός των κρουσμάτων μειώνεται σημαντικά, άρχισε να στέλνει ειδικούς για τον νέο ιό σε πολλές χώρες.
Μετά το Ιράκ και το Ιράν, το Πεκίνο ανακοίνωσε την αποστολή «εννεαμελούς ομάδας με υλικό που προορίζεται για την εντατική θεραπεία, προϊόντα ιατρικής προστασίας και άλλο υλικό».
Οι Κινέζοι ειδικοί, φορώντας μάσκες, έγιναν δεκτοί από αξιωματούχους του ιταλικού υπουργείου Υγείας..
Με την ίδια πτήση μεταφέρθηκαν «αναπνευστήρες και υλικό για αναπνευστική υποστήριξη, ηλεκτροκαρδιογράφοι, δεκάδες χιλιάδες προστατευτικές μάσκες και άλλο υγειονομικό υλικό».
Οι εννέα ειδικοί, έξι άνδρες και τρεις γυναίκες, συνοδευόμενοι από τον αντιπρόεδρο του κινεζικού Ερυθρού Σταυρού και από έναν διαπρεπή καθηγητή καρδιοπνευμονολόγο εντατικολόγο, είναι εντατικολόγοι, παιδίατροι και νοσηλευτές που διαχειρίσθηκαν την κρίση του ιού στην Κίνα.
Κίνα: Μόλις 7 νέοι θάνατοι και 8 νέα κρούσματα κορωνοϊού – Στους 3.176 οι νεκροί
Σε ύφεση βρίσκεται η εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊού στην ηπειρωτική Κίνα καθώς το τελευταίο 24ωρο κατεγράφησαν μόλις 7 νέοι θάνατοι και 8 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Όπως ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας, το σύνολο των ανθρώπων που έχει επιβεβαιωθεί πως έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 ανήλθε έτσι σε 80.813 ως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.
Ο απολογισμός των θυμάτων της επιδημίας της ασθένειας COVID-19 ανήλθε σε 3.176, αυξημένος κατά επτά από την προηγουμένη.
Στην πόλη Ουχάν, εστία της επιδημίας, καταγράφηκαν όλοι οι νέοι θάνατοι.
Από την άλλη, 1.318 ασθενείς αποθεραπεύθηκαν και τους δόθηκε εξιτήριο, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή (το υπουργείο) Υγείας.
Συνολικά, 64.111 ασθενείς είχαν αποθεραπευτεί ως χθες.
Δεύτερο κρούσμα στην Τουρκία – Έκτακτα μέτρα ανακοίνωσε η κυβέρνηση Erdogan
Το δεύτερο επιβεβαιωμένο κρούσμα του κορωνοϊού στην επικράτεια της ανακοίνωσε η Τουρκία.
Σε ανακοίνωση του ο υπουργός Υγείας της Τουρκίας, Fahrettin Koca υποστήριξε πως ένας ακόμα άνδρας επιβεβαιώθηκε ως το δεύτερο κρούσμα του κορωνοϊού.
Όπως είπε, πρόκειται για επαφή του πρώτου κρούσματος (ενός άνδρα που μετέβη στην Τουρκία από την ΕΕ), ο οποίος διαγνώστηκε θετικός την περασμένη Τετάρτη.
Σημειώνεται πως η Τουρκία ανακοίνωσε έκτακτα μέτρα κατά της εξάπλωσης της επιδημίας.
Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο εκπρόσωπος του προέδρου της Τουρκίας, Ibrahim Kalin ανακοίνωσε ότι αποφασίστηκε να κλείσουν όλα τα σχολεία της Τουρκίας (δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια) για μια εβδομάδα.
Επίσης αποφασίστηκε να κλείσουν τα πανεπιστήμια για τρεις εβδομάδες, ενώ όπως ανακοινώθηκε, τα παιδιά θα συνεχίσουν τα μαθήματα από το σπίτι μέσω διαδικτύου και ειδικών προγραμμάτων από την τηλεόραση.
Επίσης ανακοίνωσε ότι όλος οι αθλητικές διοργανώσεις θα πραγματοποιούνται ως τα τέλη Απριλίου χωρίς φιλάθλους.
Ο Kalin συνέστησε στους πολίτες να μην ταξιδεύουν στο εξωτερικό, εκτός αν υπάρχει απόλυτη ανάγκη.
Για εκείνους που έρχονται από το εξωτερικό στην Τουρκία, θα πρέπει να μένουν στο σπίτι τους για 14 ημέρες.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου αν αυτά τα μέτρα θα επηρεάσουν το πρόγραμμα του Τούρκου προέδρου, απάντησε ότι ο Πρόεδρος Erdogan ανέβαλε τα ταξίδια του στο εξωτερικό για κάποιο διάστημα.
Εξαπλώνεται και στην Αφρική ο κορωνοϊός – Κρούσματα σε Γκάνα, Γκαμπόν
Στην Αφρική εξαπλώνεται η επιδημία του κορωνοϊού καθώς καταγράφονται διαρκώς νέα κρούσματα.
Τα δύο πρώτα κρούσματα του κορωνοϊού επιβεβαιώθηκαν στην Γκάνα, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας, διευκρινίζοντας πως πρόκειται για πρόσωπα που επέστρεψαν αντιστοίχως από τη Νορβηγία και την Τουρκία.
Βάσει της ανακοίνωσης, και τα δύο κρούσματα βρίσκονται «σε σταθερή κατάσταση» , έχουν τεθεί σε «απομόνωση» και όλα είναι «υπό έλεγχο».
Παράλληλα επισημαίνεται πως είναι ήδη σε εξέλιξη η διαδικασία εντοπισμού των επαφών τους.
Σημειώνεται πως το πρώτο κρούσμα από τον κορωνοϊό ανακοινώθηκε χθες Πέμπτη 12/3 από την Γκαμπόν.
Πρόκειται για υπήκοο της χώρας που επέστρεψε από τη Γαλλία.
«Η κατάσταση του ασθενούς βελτιώνεται προοδευτικά», ενώ «ο εντοπισμός των επαφών του βρίσκεται σε εξέλιξη» ανέφεραν οι Αρχές της χώρας.
Η Γκαμπόν και η Γκάνα έγιναν κατά σειρά η ένατη και η δέκατη χώρα της υποσαχάριας Αφρικής όπου ανακοινώθηκε πως επιβεβαιώθηκαν κρούσματα του SARS-CoV-2.
Κρούσματα του ιού που προκαλεί την ασθένεια COVID-19 καταμετρώνται πλέον σε πολλά από τα κράτη της δυτικής Αφρικής: ειδικά στη Νιγηρία, στη Σενεγάλη, στο Τόγκο, στην Ακτή Ελεφαντοστού και στην Μπουρκίνα Φάσο.
Ο πρόεδρος της Γκάνας παρουσίασε την Τετάρτη το σχέδιο της κυβέρνησής του, κόστους 100 εκατομμυρίων δολαρίων, με σκοπό η χώρα να αντιμετωπίσει την πανδημία.
Προβλέπεται κυρίως η απόκτηση υγειονομικού «εξοπλισμού», η «προετοιμασία των υποδομών» και «η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης».
Απαγορεύθηκε σε όλους τους γκανέζους δημόσιους λειτουργούς να ταξιδεύουν στο εξωτερικό μέχρι νεοτέρας.
Σημειώνεται πως τα περισσότερα κρούσματα έχουν καταγραφεί στην Αίγυπτο (67 κρούσματα, 1 θάνατος), στη Αλγερία (24 κρούσματα και 1 θάνατος) και στη Νότια Αφρική (17 κρούσματα).
ΠΟΥ: Πανδημία ο κορωνοϊός
Σε πανδημία και επίσημα αναβάθμισε την Τετάρτη 11 Μαρτίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) τον κορωνοιό μετά τους χιλιάδες θανάτους και τα δεκάδες χιλιάδες κρούσματα σε 118 κράτη.
«Η ραγδαία εξάπλωση του νέου κορωνοϊού έχει φτάσει πλέον στο επίπεδο μιας παγκόσμιας πανδημίας» υποστήριξε ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Δρ. Tedros Adhanom Gebreyesus κατά τη συνέντευξη τύπου.
Ο ίδιος τόνισε ωστόσο ότι «όλες οι χώρες μαζί μπορούν να αλλάξουν την πορεία αυτής της πανδημίας».
«Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι τόσο για τα ανησυχητικά επίπεδα εξάπλωσης και σφοδρότητας του ιού όσο και από τα ανησυχητικά επίπεδα αδράνειας» δήλωσε ο κ. Gebregesus σε συνέντευξη τύπου.
«Τις τελευταίες δύο εβδομάδες ο αριθμός των κρουσμάτων εκτός της Κίνας έχει αυξηθεί 13 φορές και ο αριθμός των χωρών που έχουν πληγεί έχει τριπλασιαστεί.
Ήδη χιλιάδες άνθρωποι αγωνίζονται για τη ζωή τους στα νοσοκομεία.
Τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, αναμένουμε να δούμε τον αριθμό των περιπτώσεων, τον αριθμό των θανάτων και τον αριθμό των χωρών που θα πληγούν, να αυξηθούν ακόμη περισσότερο.
Ο ΠΟΥ παρατηρώντας αυτήν την επιδημία από την αρχή της εξέλιξής της, με ανησυχία βαθιά τόσο για τα επίπεδα εξάπλωσης όσο και για τη σοβαρότητα αλλά και για τα ανησυχητικά επίπεδα αδράνειας, εκτιμά ότι ο κορωνοϊός COVID19 μπορεί να χαρακτηριστεί ως πανδημία» τόνισε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.
«Η πανδημία δεν είναι μια λέξη που πρέπει να χρησιμοποιείται με ελαφρότητα ή απροσεξία.
Είναι μια λέξη που, αν γίνει κακή χρήση, μπορεί να προκαλέσει παράλογο φόβο ή αδικαιολόγητη παραίτηση ότι ο αγώνας έχει τελειώσει, οδηγώντας σε άσκοπο πόνο και θάνατο.
Η περιγραφή της κατάστασης ως πανδημίας δεν αλλάζει την εκτίμηση του ΠΟΥ για την απειλή που θέτει ο κορωνοϊός.
Δεν αλλάζει τι κάνει ο ΠΟΥ και δεν αλλάζει τι πρέπει να κάνουν οι χώρες
Ποτέ δεν έχουμε δει μια πανδημία από έναν κορωνοϊό.
Και ποτέ δεν έχουμε δει μια πανδημία που να μπορεί να ελεγχθεί ταυτόχρονα.
Ο ΠΟΥ βρίσκεται σε πλήρη κατάσταση εγρήγορσης και ανταπόκρισης από τότε που ειδοποιηθήκαμε για τις πρώτες περιπτώσεις.
Καλούμε καθημερινά τις χώρες να λάβουν επείγουσα και επιθετική δράση.
Ηχούμε το κουδούνι συναγερμού δυνατά και καθαρά
Όπως είπα τη Δευτέρα» συνέχισε ο Γεκινός Διευθυντής του ΠΟΥ, «εξετάζοντας μόνο τον αριθμό των κρουσμάτων του COVID19 και τον αριθμό των χωρών που έχουν πληγεί, δεν παρατηρήθηκε αντίστοιχη κατάσταση ποτέ σε ολόκληρη την ιστορία».
Trump: Αναστέλλονται έως τις 13/4 όλα τα ταξίδια προς τις ΗΠΑ από τις χώρες της Ευρώπης
Την αναστολή όλων των ταξιδιών από τις χώρες της Ευρώπης προς τις ΗΠΑ αρχής γενομένης από σήμερα Παρασκευή 13/3 έως τις 13/4 ανακοίνωσε σε διάγγελμα του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ διευκρίνισε ότι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί δεν θα ισχύσουν για το Ηνωμένο Βασίλειο.
Πάντως, ο Trump υποστήριξε με ανάρτηση του στο twitter πως η απαγόρευση εισόδου δεν αφορά τα εμπορεύματα.
«Ο περιορισμός σταματά τους ανθρώπους, όχι τα αγαθά» είπε ο Trump, ο οποίος όμως στο διάγγελμα του είχε αναφέρει ότι η απαγόρευση εισόδου θα είχε εφαρμογή «όχι μόνο σε έναν τεράστιο όγκο εμπορευμάτων και φορτίων, αλλά και σε πολλά και διάφορα άλλα πράγματα».
Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε αντιδράσεις από την ευρωπαϊκή πλευρά.
Ευρωπαίος διπλωμάτης υποστήριξε πως η κυβέρνηση Trump ούτε ενημέρωσε, ούτε συντονίστηκε με την Ευρωπαϊκή Ένωση προτού ανακοινώσει πως αποφάσισε να ανασταλούν για 30 ημέρες όλα τα ταξίδια πολιτών χωρών που ανήκουν στον χώρο Σένγκεν προς τη χώρα του.
Στο διάγγελμα του ο Trump είπε πως η κυβέρνησή του έχει συχνές επαφές με τους συμμάχους των ΗΠΑ, όμως ουδείς αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης γνώριζε τα μέτρα που εξήγγειλε ο αμερικανός πρόεδρος το βράδυ της Τετάρτης, επισήμανε ο διπλωμάτης, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
«Δεν υπήρξε καμία προειδοποίηση, κανένας συντονισμός, όπως ισχυρίστηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ» ανέφερε ο Ευρωπαίος διπλωμάτής.
Σημειώνεται πως στις ΗΠΑ έχουν καταγραφεί 1.716 κρούσματα και 41 θάνατοι, εκ των οποίων οι περισσότεροι στην Πολιτεία της Ουάσινγκτον.
Macron: Ο κορωνοϊός είναι η χειρότερη κρίση της δημόσιας υγείας - Κλείνουν τα σχολεία στη Γαλλία, από την Δευτέρα 16/3Σε διάγγελμά του προς την γαλλικό λαό ο πρόεδρος Emmanuel Macron ανήγγειλε το κλείσιμο των σχολείων και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων κάθε βαθμίδας στη Γαλλία από τη Δευτέρα 16 Μαρτίου, καθώς ο κορωνοϊός αποτελεί την χειρότερη κρίση δημόσιας υγείας, λόγω των κρουσμάτων και των θανάτων, σε διεθνές και εθνικό επίπεδο, εδώ και έναν αιώνα όπως είπε για τη Γαλλία, προειδοποιώντας ταυτόχρονα τους Γάλλους να προετοιμαστούν για ένα δεύτερο κύμα εξάπλωσης του ιού.
Με τη Γαλλία να μετρά ήδη 61 θύματαο Γάλλος πρόεδρος, τόνισε ότι θα αυξηθούν σε μεγάλο βαθμό οι δυνατότητες των γαλλικών νοσοκομείων, προέτρεψε τους ηλικιωμένους άνω των 70 ετών και τις ευπαθείς ομάδες να παραμείνουν στα σπίτια τους για όσο χρειαστεί, ζήτησε από τις επιχειρήσεις να επιτρέψουν στους υπαλλήλους τους να εργάζονται από το σπίτι, ανακοίνωσε την αναβολή εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων των γαλλικών επιχειρήσεων για τον μήνα Μάρτιο 2020, αλλά και την κανονική διεξαγωγή του α' γύρου των δημοτικών εκλογών, αυτήν την Κυριακή.
Όσον αφορά στην Ευρώπη τόνισε πως πρέπει να ενεργήσει «με σθένος και σύντομα» για την οικονομική «ανάκαμψη», αφού τα μέτρα που έλαβε η ΕΚΤ είναι «ανεπαρκή» για τον ίδιο, ενώ για το θέμα των συνόρων, ο Γάλλος ηγέτης είπε ότι «εφόσον χρειαστεί θα κλείσουμε τα σύνορα, θα γίνει σε συντονισμό με την ΕΕ», υπογραμμίζοντας πως «η εθνικιστική εσωστρέφεια πρέπει να αποφευχθεί, καθώς αυτός ο ιός δεν έχει διαβατήριο».
Ισπανία: 4 περιοχές σε καραντίνα
Τέσσερις δήμοι στην Καταλονία τέθηκαν από χθες (12/3) σε καραντίνα, ανακοίνωσαν οι αρχές σε αυτή την περιοχή της βόρειας Ισπανίας, στο πρώτο μέτρο αυτού του τύπου, στην μάχη κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Οι 66.000 κάτοικοι τεσσάρων δήμων (Ιγκουαλάντα, Οντένα, Σάντα Μαργκαρίτα και Βιλανόβα ντελ Κάμι) μπορούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους αλλά «δεν μπορούν να εγκαταλείψουν την οικιστική τους περιοχή» από τις 21:00 σήμερα (22:00 ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε η υπηρεσία πολιτικής προστασίας της περιοχής.
Δραματική προειδοποίηση του American Hospital Association για 480 χιλ νεκρούς στις ΗΠΑΣτις ΗΠΑ λόγω κορωνοιού τα κρούσματα θα φθάσουν τα 96 εκατομμύρια και οι θάνατοι τις 480.000 αναφέρει το American Hospital Association.
Με βάση έγγραφα που διέρρευσαν, προειδοποιούν ότι τα νοσοκομεία στις Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να προετοιμάζονται για 96 εκατομμύρια κρούσματα του κορωνοϊού ενώ οι νεκροί θα μπορούσαν να φθάσουν τους 480 χιλιάδες.
Με βάση το American Hospital Association, ο οποίος είναι ο σύνδεσμος όλων των νοσοκομείων στην Αμερική, τα νοσοκομεία των ΗΠΑ προετοιμάζονται για
- 96 εκατομμύρια μολύνσεις από τον κορωνοϊό
- 4,8 εκατομμύρια νοσηλείες από την λοίμωξη
- 480.000 θανάτους στις Ηνωμένες Πολιτείες
Σύμφωνα με το Business Insider, με βάση αυτά τα έγγραφα ο James Lawler, καθηγητής στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Nebraska, παρουσίασε τις εκτιμήσεις για το καλύτερο σενάριο.
- Οι άνθρωποι ηλικίας 80 ετών και άνω έχουν πιθανότητα 14,8% να πεθάνουν αν νοσήσουν.
- Ο κίνδυνος μειώνεται στην νεολαία, αν και οι ηλικίας 70-79 και 60-69 εξακολουθούν να διατρέχουν σημαντικό κίνδυνο, με ποσοστό 8% και 3,6% ποσοστά θνησιμότητας.
- Οι 480.000 θάνατοι στις ΗΠΑ θα αντιστοιχούσαν στο 0,50% των κρουσμάτων το οποίο είναι σημαντικά χαμηλότερο από τα ποσοστά θανάτων που αναφέρθηκαν από τον ΠΟΥ (3,4%) και την Ιταλία 5%.
Εάν το ποσοστό θανάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες φτάσει μόλις το 2%, στα 96 εκατομμύρια κρούσματα, αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα 1,92 εκατομμύρια νεκρούς.
Εάν η Ιταλία αποτελεί μια σαφή ένδειξη και ο κορωνοϊός δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, τα ποσοστά θανάτου θα είναι πιθανώς μεταξύ 3% -5%.
Ο πραγματικός αριθμός μολυσμένων έναντι των νεκρών δεν θα υπολογιστεί με ακρίβεια για τουλάχιστον 6-8 μήνες έως ότου βρεθεί το εμβόλιο.
Σιγκαπούρη: Μπλόκο στους επισκέπτες από Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και ΓερμανίαΤην αναστολή όλων των ταξιδιών από τις χώρες της Ευρώπης προς τις ΗΠΑ αρχής γενομένης από σήμερα Παρασκευή 13/3 έως τις 13/4 ανακοίνωσε σε διάγγελμα του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ διευκρίνισε ότι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί δεν θα ισχύσουν για το Ηνωμένο Βασίλειο.
Πάντως, ο Trump υποστήριξε με ανάρτηση του στο twitter πως η απαγόρευση εισόδου δεν αφορά τα εμπορεύματα.
«Ο περιορισμός σταματά τους ανθρώπους, όχι τα αγαθά» είπε ο Trump, ο οποίος όμως στο διάγγελμα του είχε αναφέρει ότι η απαγόρευση εισόδου θα είχε εφαρμογή «όχι μόνο σε έναν τεράστιο όγκο εμπορευμάτων και φορτίων, αλλά και σε πολλά και διάφορα άλλα πράγματα».
Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε αντιδράσεις από την ευρωπαϊκή πλευρά.
Ευρωπαίος διπλωμάτης υποστήριξε πως η κυβέρνηση Trump ούτε ενημέρωσε, ούτε συντονίστηκε με την Ευρωπαϊκή Ένωση προτού ανακοινώσει πως αποφάσισε να ανασταλούν για 30 ημέρες όλα τα ταξίδια πολιτών χωρών που ανήκουν στον χώρο Σένγκεν προς τη χώρα του.
Στο διάγγελμα του ο Trump είπε πως η κυβέρνησή του έχει συχνές επαφές με τους συμμάχους των ΗΠΑ, όμως ουδείς αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης γνώριζε τα μέτρα που εξήγγειλε ο αμερικανός πρόεδρος το βράδυ της Τετάρτης, επισήμανε ο διπλωμάτης, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
«Δεν υπήρξε καμία προειδοποίηση, κανένας συντονισμός, όπως ισχυρίστηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ» ανέφερε ο Ευρωπαίος διπλωμάτής.
Σημειώνεται πως στις ΗΠΑ έχουν καταγραφεί 1.716 κρούσματα και 41 θάνατοι, εκ των οποίων οι περισσότεροι στην Πολιτεία της Ουάσινγκτον.
Macron: Ο κορωνοϊός είναι η χειρότερη κρίση της δημόσιας υγείας - Κλείνουν τα σχολεία στη Γαλλία, από την Δευτέρα 16/3Σε διάγγελμά του προς την γαλλικό λαό ο πρόεδρος Emmanuel Macron ανήγγειλε το κλείσιμο των σχολείων και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων κάθε βαθμίδας στη Γαλλία από τη Δευτέρα 16 Μαρτίου, καθώς ο κορωνοϊός αποτελεί την χειρότερη κρίση δημόσιας υγείας, λόγω των κρουσμάτων και των θανάτων, σε διεθνές και εθνικό επίπεδο, εδώ και έναν αιώνα όπως είπε για τη Γαλλία, προειδοποιώντας ταυτόχρονα τους Γάλλους να προετοιμαστούν για ένα δεύτερο κύμα εξάπλωσης του ιού.
Με τη Γαλλία να μετρά ήδη 61 θύματαο Γάλλος πρόεδρος, τόνισε ότι θα αυξηθούν σε μεγάλο βαθμό οι δυνατότητες των γαλλικών νοσοκομείων, προέτρεψε τους ηλικιωμένους άνω των 70 ετών και τις ευπαθείς ομάδες να παραμείνουν στα σπίτια τους για όσο χρειαστεί, ζήτησε από τις επιχειρήσεις να επιτρέψουν στους υπαλλήλους τους να εργάζονται από το σπίτι, ανακοίνωσε την αναβολή εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων των γαλλικών επιχειρήσεων για τον μήνα Μάρτιο 2020, αλλά και την κανονική διεξαγωγή του α' γύρου των δημοτικών εκλογών, αυτήν την Κυριακή.
Όσον αφορά στην Ευρώπη τόνισε πως πρέπει να ενεργήσει «με σθένος και σύντομα» για την οικονομική «ανάκαμψη», αφού τα μέτρα που έλαβε η ΕΚΤ είναι «ανεπαρκή» για τον ίδιο, ενώ για το θέμα των συνόρων, ο Γάλλος ηγέτης είπε ότι «εφόσον χρειαστεί θα κλείσουμε τα σύνορα, θα γίνει σε συντονισμό με την ΕΕ», υπογραμμίζοντας πως «η εθνικιστική εσωστρέφεια πρέπει να αποφευχθεί, καθώς αυτός ο ιός δεν έχει διαβατήριο».
Ισπανία: 4 περιοχές σε καραντίνα
Τέσσερις δήμοι στην Καταλονία τέθηκαν από χθες (12/3) σε καραντίνα, ανακοίνωσαν οι αρχές σε αυτή την περιοχή της βόρειας Ισπανίας, στο πρώτο μέτρο αυτού του τύπου, στην μάχη κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Οι 66.000 κάτοικοι τεσσάρων δήμων (Ιγκουαλάντα, Οντένα, Σάντα Μαργκαρίτα και Βιλανόβα ντελ Κάμι) μπορούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους αλλά «δεν μπορούν να εγκαταλείψουν την οικιστική τους περιοχή» από τις 21:00 σήμερα (22:00 ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε η υπηρεσία πολιτικής προστασίας της περιοχής.
Δραματική προειδοποίηση του American Hospital Association για 480 χιλ νεκρούς στις ΗΠΑΣτις ΗΠΑ λόγω κορωνοιού τα κρούσματα θα φθάσουν τα 96 εκατομμύρια και οι θάνατοι τις 480.000 αναφέρει το American Hospital Association.
Με βάση έγγραφα που διέρρευσαν, προειδοποιούν ότι τα νοσοκομεία στις Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να προετοιμάζονται για 96 εκατομμύρια κρούσματα του κορωνοϊού ενώ οι νεκροί θα μπορούσαν να φθάσουν τους 480 χιλιάδες.
Με βάση το American Hospital Association, ο οποίος είναι ο σύνδεσμος όλων των νοσοκομείων στην Αμερική, τα νοσοκομεία των ΗΠΑ προετοιμάζονται για
- 96 εκατομμύρια μολύνσεις από τον κορωνοϊό
- 4,8 εκατομμύρια νοσηλείες από την λοίμωξη
- 480.000 θανάτους στις Ηνωμένες Πολιτείες
Σύμφωνα με το Business Insider, με βάση αυτά τα έγγραφα ο James Lawler, καθηγητής στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Nebraska, παρουσίασε τις εκτιμήσεις για το καλύτερο σενάριο.
- Οι άνθρωποι ηλικίας 80 ετών και άνω έχουν πιθανότητα 14,8% να πεθάνουν αν νοσήσουν.
- Ο κίνδυνος μειώνεται στην νεολαία, αν και οι ηλικίας 70-79 και 60-69 εξακολουθούν να διατρέχουν σημαντικό κίνδυνο, με ποσοστό 8% και 3,6% ποσοστά θνησιμότητας.
- Οι 480.000 θάνατοι στις ΗΠΑ θα αντιστοιχούσαν στο 0,50% των κρουσμάτων το οποίο είναι σημαντικά χαμηλότερο από τα ποσοστά θανάτων που αναφέρθηκαν από τον ΠΟΥ (3,4%) και την Ιταλία 5%.
Εάν το ποσοστό θανάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες φτάσει μόλις το 2%, στα 96 εκατομμύρια κρούσματα, αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα 1,92 εκατομμύρια νεκρούς.
Εάν η Ιταλία αποτελεί μια σαφή ένδειξη και ο κορωνοϊός δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, τα ποσοστά θανάτου θα είναι πιθανώς μεταξύ 3% -5%.
Ο πραγματικός αριθμός μολυσμένων έναντι των νεκρών δεν θα υπολογιστεί με ακρίβεια για τουλάχιστον 6-8 μήνες έως ότου βρεθεί το εμβόλιο.
Την απόφαση να αρνείται από την ερχόμενη Δευτέρα 16/3 την είσοδο ή τη διέλευση σε επισκέπτες που έρχονται από την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία και τη Γερμανία ή είχαν διαμείνει στις χώρες αυτές τις προηγούμενες 14 ημέρες στο πλαίσιο των μέτρων που εφαρμόζει για να αποτραπεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Σιγκαπούρης.
Οι αρχές της χώρας της νοτιοανατολικής Ασίας, σημαντικού κόμβου των μεταφορών, συνέστησαν επίσης στους πολίτες της να αποφεύγουν τα ταξίδια σε αυτές τις τέσσερις χώρες εάν δεν είναι απολύτως απαραίτητα, ενώ θα απαγορεύσουν με άμεση ισχύ τον ελλιμενισμό κρουαζιερόπλοιων, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.
Παρόμοιοι περιορισμοί ισχύουν ήδη για ταξιδιώτες προερχόμενους από το Ιράν, τη Νότια Κορέα και την Κίνα, όπου εμφανίστηκε ο ιός SARS-CoV-2 τον Δεκέμβριο.
0 Σχόλια