Eίναι καλό να γνωρίζουμε κάποια βασικά στοιχεία για αυτά καθώς και τα μέτρα πρόληψης ή αντιμετώπισης μετά από επαφή με αυτά.
Τι είναι λοιπόν, τα περίφημα δακρυγόνα, πώς επιδρούν στον οργανισμό, πώς μπορείς να προφυλαχτείς και πώς μπορείς να μετριάσεις τις επιδράσεις τους;
Τα δακρυγόνα ανήκουν στην ευρύτερη κατηγορία των χημικών αερίων.
Οι ενεργές ουσίες που περιέχουν, αναμειγνύονται με διαλύτες και είτε εκτοξεύονται μεμονωμένα, με μορφή χειροβομβίδας από ειδικά όπλα, είτε ψεκάζονται μαζικώς με τη βοήθεια κατάλληλου εκτοξευτήρα.
Πως λειτουργούν τα δακρυγόνα;
Τα δακρυγόνα και τα άλλα χημικά αέρια, επιδρούν στον οργανισμό, ερεθίζοντας ταμάτια, τη μύτη, το στόμα, τους πνεύμονες, το δέρμα, και το πεπτικό και το κεντρικό νευρικό σύστημα.
Η δράση τους αρχίζει μόλις κρυώσουν και στερεοποιηθούν, δηλαδή μέσα σελίγαδευτερόλεπτα και διαρκεί το πολύ μέχρι δώδεκα ώρες, αλλά σε κάποιες περιπτώσες τα χημικά μπορεί να παραμείνουν ενεργά μέχρι καιδύο μήνες, αν απορροφηθούν από πορώδεις επιφάνειες.
Ποιες οι επιπτώσεις;
Ορισμένα είδη δακρυγόνων είναι ιδιαίτερα τοξικά και σε μακροχρόνια έκθεση μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο και γεννητικές ανωμαλίες.
Επίσης, σε περιπτώσεις ευρείας χρήσης, έχουν παρατηρηθεί διαταραχές της εμμήνου ρύσης στις γυναίκες αλλά και το θάνατο αν χρησιμοποιηθούν σε κλειστούς χώρους.
Τί θα δείτε μετά την επαφή με τα χημικά - δακρυγόνα
Τα συμπτώματα από την επαφή με τα χημικά είναι ιδιαίτερα έντονα και ενοχλητικά, αλλά ευτυχώς, στις περισσότερες περιπτώσεις είναι παροδικά και υποχωρούν μετά από 5 έως 30 λεπτά, αν απομακρυνθείς από τον προσβεβλημένο χώρο. Ωστόσο, ορισμένοι τύποι χημικών μπορεί να συνεχίσουν να επιδρούν ακόμη μέχρι για 2 ώρες.
Αν εκτεθείς, μέσα σε20 δευτερόλεπταθα νιώσεις ένα ή περισσότερα από συμπτώματα:
Τσούξιμο και αίσθηση καψίματος στα μάτια, τη μύτη, το στόμα και το δέρμα.
- Θολή όραση και πολλά δάκρυα
- "Τρέχει" η μύτη (καταρροή)
- Πολλά σάλια (σιελόρροια)
- Βήχα
- Δυσκολία στην αναπνοή (δύσπνοια)
- Απώλεια προσανατολισμού και σύγχυση
- Απώλεια ισορροπίας
- Πανικό
- Ταχυκαρδία
- Τάση για εμετό
- Εγκαύματα στο δέρμα
- Έντονο θυμό (στην περίπτωση χρήσης σπρέι πιπεριού, αλλά δεν χρησιμοποιείται ευρέως στην Ελλάδα)
Ακόμη, σε κάποιες περιπτώσεις αυξημένης ευαισθησίας, μπορεί να προκαλέσουν:
- Μούδιασμα στα άκρα
- Γαστρεντερίτιδα, με διάτρηση στομάχου
- Έλκη στους βλεννογόνους
- Νεφρικές βλάβες
- Επιδείνωση δερματικών προβλημάτων (ακμή, έκζεμα)
Πότε κινδυνεύεις περισσότερο:
ΠΡΟΣΟΧΗ!! Αν αντιμετωπίζεις κάποια από τις παρακάτω καταστάσεις, φρόντισε να αποφύγεις με κάθε τρόπο την έκθεσή σου στα χημικά που χρησιμοποιούνται στις διαδηλώσεις γιατί υπάρχει το ενδεχόμενο να σου προκαλέσουν σοβαρές και μακροχρόνιες βλάβες.
1. Εγκυμοσύνη ή σε διαδικασία επίτευξης εγκυμοσύνης
2. Θηλασμός (τα τοξικά περνούν στο βρέφος μέσα απ' το γάλα)
3. Αν κάνεις χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, θεραπεία με κορτικοστεροειδή, με λύκο ή AIDS)
4. Αν πάσχεις απόΔιαβήτη
5. Αν έχεις αυξημένη πίεση (Υπέρταση)
6. Αν πάσχεις απόΆσθμα
7. Αν έχεις αναπνευστικά προβλήματα
8. Αν έχεις κάποια μόλυνση στα μάτια
9. Αν πάσχεις απόΨυχικές διαταραχές
Επίσης, μεγάλο κίνδυνο διατρέχουν τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι, που πρέπει να απομακρύνονται το ταχύτερο από την περιοχή.
Πώς μπορούμε να προφυλαχτούμε:
Κατ' αρχήν, αν βρεθείς σε σημείο όπου υποψιάζεσαι ότι μπορεί να γίνει χρήση χημικών αερίων απομακρύνσου το ταχύτερο, εφόσον αυτό είναι εφικτό. Αν ήδη γίνεται ρίψη δακρυγόνων, μην αγγίξεις τις χειροβομβίδες με γυμνά χέρια, γιατί βρίσκονται σε υψηλή θερμοκρασία και μπορεί να σου προκαλέσουν σοβαρά εγκαύματα.
Επιπλέον:
Προσπάθησε να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου.
Αν φοράς φακούς επαφής:
- Αφαίρεσε τους αμέσως, γιατί το αέριο εγκλωβίζεται πίσω τους και επιδεινώνει τα συμπτώματα. Η αφαίρεση των φακών πρέπει να γίνει με χέρια που δεν έχουν εκτεθεί στα δακρυγόνα. Αν τα δικά σου έχουν μολυνθεί, ζήτησε το ταχύτερο από κάποιον που έχει καθαρά χέρια, να σε βοηθήσει να τους βγάλεις. Ούτως ή άλλως, εφόσον φοράς φακούς επαφής, ήδη ξέρεις ότι καλό είναι να έχεις μαζί σου πάντα και ένα ζευγάρι γυαλιά οράσεως για κάθε ενδεχόμενο.
Αν πάσχεις από άσθμα και έχεις μαζί σου βρογχοδιασταλτικό σπρέι, κάνε μια προληπτική εισπνοή.
Προστάτευσε το στόμα και τη μύτη σου:
-Με κάποιο ύφασμα
- Με ενισχυμένες μάσκες με φίλτρο ενεργού άνθρακα, όπως αυτές που χρησιμοποιούν οι ελαιοχρωματιστές,.
- Ένα μαντήλι σφιχτά δεμένο που πρέπει να το αλλάζεις συχνά γιατί συσσωρεύει τα χημικά αέρια και μπορεί να προκαλέσει ξαφνική λιποθυμία, ειδικά αν έχει βραχεί για κάποιο λόγο.
Προστάτευσε τα μάτια σου με γυαλιά ηλίου ή οράσεως.
Προστάτευσε το δέρμα σου και τα μαλλιά σου:
- Κουμπώσου, κατέβασε τα μανίκια, φόρα το μπουφάν σου και σήκωσε την κουκούλα, ή το καπέλο σου αν έχεις. Καλύτερα να ζεσταίνεσαι παρά να εκτεθείς στα χημικά.
- Ακόμη, πρέπει να ξέρεις ότι τα βαμβακερά ρούχα προστατεύουν καλύτερα από τα συνθετικά.
Αν εισπνεύσεις δακρυγόνα:
* Φύσα τη μύτη σου
* Ξέπλυνε τα μάτια και το στόμα σου με άφθονο νερό.
* Προσπάθησε να βήξεις και να φτύσεις και μην καταπίνεις.
Τα μάτια ανακουφίζονται:
- Με κολλύριο τεχνητών δακρύων, ή αν τα συμπτώματα είναι πολύ έντονα, με ένα διάλυμα από μισή ποσότητα αντιόξεινου για το στομάχι (π.χ. Maalox) και μισή ποσότητα νερού, μέσα σε ένα μπουκάλι με σπρέι, όπως αυτό που χρησιμοποιούμε στο σιδέρωμα. Η επαφή του διαλύματος με τα μάτια μπορεί να είναι δυσάρεστη στην αρχή, αλλά ανακουφίζει σημαντικά μέσα σε ελάχιστο χρόνο.
Το δέρμα ανακουφίζεται:
- Από διάλυμα μαγειρικής σόδας σε νερό, που επίσης ψεκάζεις με τον ίδιο τρόπο που περιγράφουμε παραπάνω.
Μόλις φτάσεις στο σπίτι σου:
*Αφαίρεσε τα παπούτσια σου πριν μπεις μέσα (ιδιαίτερα οι λαστιχένιες σόλες απορροφούν περισσότερο τα χημικά) και ακούμπα τα σε κάποια σακούλα ή εφημερίδα.
* Μην κάτσεις πουθενά γιατί θα μεταφέρεις κι εκεί τα χημικά. Γδύσου κατευθείαν στο μπάνιο, και κάνε ένα δροσερό ντους με άφθονο σαπούνι.
* Λούσε καλά τα μαλλιά σου και φρόντισε να καθαρίσειςσχολαστικά όλα τα σημεία, ακόμη και κάτω απ' τα νύχια και το εσωτερικό των αυτιών.
Πλύνε όλα τα ρούχα:
- Τα εσώρουχα και τα παπούτσια σου ξεχωριστά απ' τα υπόλοιπα άπλυτα, με κάποιο ισχυρό απορρυπαντικό στην υψηλότερη θερμοκρασία που αντέχουν, φορώντας γάντια που θα πετάξεις μετά.
Τι δεν πρέπει να κάνεις;
ΠΡΟΣΟΧΗ!!
- Μην τρίβεις τα μάτια σου
- Μην αγγίζεις το πρόσωπό σου
- Μην χρησιμοποιείς, κρέμες, κραγιόν, ή βαζελίνη για να "προστατεύσεις" τα μάτια και τη μύτη σου: τα σύγχρονα χημικά έχουν βάση λιπαρές ενώσεις που ενώνονται με τα παραπάνω προϊόντα και παρατείνουν την έκθεση σου στις τοξικές ουσίες. Αυτά τα μέτρα προφύλαξης, όπως και η χρήση λεμονιού,ήταν αποτελεσματικά σε παλιότερες εποχές, όπου τα δακρυγόνα είχαν βασική (αλκαλική)σύνθεση και όχι όξινη όπως σήμερα.
- Αν σκέφτεσαι να συμμετάσχεις σε κάποια συγκέντρωση διαμαρτυρίας, φρόντισε να πας με παρέα και μην απομακρύνεσαι από τους φίλους ή την ομάδα σου.
Αν οι ενοχλήσεις επιμείνουν θυμήσου ότι:
- Τα συμπτώματα είναι προσωρινά, αλλά
- Οι χημικές ουσίες παραμένουν στις επιφάνειες με τις οποίες έρχονται σε επαφή,
- Δεν έχουν αντίδοτοκαι μπορούν να σε ξαναμολύνουν.
Αν οι ενοχλήσεις δεν υποχωρούν ή επιδεινώνονται, παρά την απομάκρυνση σου από το σημείο της έκθεσης -ιδιαίτερα αν νιώθεις δύσπνοια ή αρρυθμίες:
- Πήγαινε στο κοντινότερο νοσοκομείο
ΓΕΝΙΚΕΣ Ο∆ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ∆ΑΚΡΥΓΟΝΩΝ
1. ΠΟΥ ∆ΡΟΥΝ ΚΑΙ ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΤΑ ∆ΑΚΡΥΓΟΝΑ
Το κυριότερο δακρυγόνο αέριο που χρησιµοποιείται στην ελλάδα είναι το CS. Αυτό περιέχουν και οι χειροβοµβίδες και τα ψεκαστήρια. Η κύρια χρήση του είναι στην αντιµετώπιση διαδηλώσεων και εξεγέρσεων στις φυλακές, σαν µέσο εξουδετέρωσης. Σε πολύ µικρές ποσότητες το CS έχει απλά µια ερεθιστική µυρωδιά. Σε µεγαλύτερες ποσότητες τα µάτια κλείνουν ανεξέλεγκτα, καίγονται και δακρύζουν ασταµάτητα. Η µύτη καίγεται και τρέχει και το υγρό δέρµα νιώθει έντονα καψίµατα. Προκαλείται έντονος βήχας και ασφυξία στο λαιµό και το θώρακα. Συχνά παρατηρείται ζαλάδα ή ναυτία. Σε πολύ µεγάλες δόσεις προκαλούνται επικίνδυνα εγκαύµατα στο δέρµα και εκτεταµένη καταστροφή των ιστών, ενώ η άµεση επαφή µε τα µάτια µπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή του κερατοειδούς.
Προκαλούνται προβλήµατα στο γαστρεντερικό σύστηµα και φλεγµονές στο δέρµα και το αναπνευστικό σύστηµα. Τα άτοµα που πάσχουν από άσθµα ή υπέρταση µπορεί να αντιµετωπίσουν πολύ σοβαρότερα προβλήµατα και να χρειαστεί η άµεση εισαγωγή τους σε νοσοκοµείο. Όλα τα αποτελέσµατα παρουσιάζονται 20 µε 60 δευτερόλεπτα µετά τη ρίψη του δακρυγόνου και διαρκούν από 10 έως 30 λεπτά από τη στιγµή που µετακινούµαστε σε καθαρή ατµόσφαιρα.
Το ψεκαστήρι αδειάζει µε συνεχή χρήση 16 δευτερολέπτων, φτάνει αµέσως σε απόσταση 20-30 µέτρων και το δακρυγόνο διαχέεται σε απόσταση 200-300 µέτρων. ∆εν επηρεάζεται από τη βροχή (έτσι λένε) ή τη θερµοκρασία της ατµόσφαιρας (εµείς ξέρουµε ότι το δροσερό νερό σε 15 λεπτά έχει εξουδετερώσει τη µισή δράση του δακρυγόνου). Η ευαισθησία στα δακρυγόνα διαφέρει από άτοµο σε άτοµο. Εξαρτάται από τη συναισθηµατική κατάσταση, τη νευρικότητα, τη φυσική δραστηριότητα, τη θερµοκρασία και την υγρασία του σώµατος. Όσο πιο θερµό και υγρό είναι το σώµα, τόσο µεγαλύτερη η δράση των δακρυγόνων.
2. ΣΤΟΙΧΕΙΩ∆Η ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ
Α. ΣΩΜΑ
Προληπτικά:
Πριν ξεκινήσουµε από το σπίτι, επιβάλλεται να έχει προηγηθεί ένα καλό µπάνιο, ώστε να αποµακρυνθούν από το σώµα ακόµα και τα ίχνη λιπαρότητας, και να µειωθεί η δυνατότητα του σώµατος να ιδρώνει. Επιβάλλονται τα µακριά ρούχα για να αποφευχθούν τα εγκαύµατα ή απλά ο πόνος που προκαλεί το κάψιµο στο δέρµα. Καλό είναι να αποφεύγονται τα συνθετικά ρούχα (για παράδειγµα ο µπουφάν flying) γιατί απορροφούν µεγάλη ποσότητα χηµικών και ενισχύουν τον ιδρώτα, που βοηθά τα δακρυγόνα στη δράση τους και γίνεται πιο έντονο το κάψιµο. Να προτιµούνται τα βαµβακερά υφάσµατα (κολεγιακά, φούτερ, τζην, βαµβακερές φόρµες, τα δερµάτινα µπουφάν δεν είναι πρόβληµα αλλά µόνο σε πολύ κρύο καιρό). Σε περίπτωση έκθεσης σε δακρυγόνα, τα ρούχα πρέπει να αλλάζουν µε την πρώτη ευκαιρία και να µπαίνουν αµέσως σε νερό µε πολύ σαπούνι ή σε διάλυµα σόδας (ακολουθούν οδηγίες για την παρασκευή του διαλύµατος σόδας) για τουλάχιστον 15 λεπτά. Έπειτα µπορούν να πλυθούν κανονικά.
Β. ΛΑΙΜΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΟ
Οι πιο ευαίσθητες περιοχές είναι αυτές του λαιµού και του προσώπου, οι οποίες είναι συνήθως και οι πιο εκτεθειµένες στα δακρυγόνα. ΤΟ χηµικό αέριο εκµεταλλεύεται την υγρασία του σώµατος στα σηµεία αυτά (λιπαρότητα δέρµατος και ιδρώτας) για να δράσει.
1ον. Το ΛΕΜΟΝΙ κάνει καλό στη ΜΥΤΗ, γιατί διευκολύνει την αναπνοή (την εισπνοή), αλλά ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να το βάζουμε στα ΜΑΤΙΑ και στο ΠΡΟΣΩΠΟ επειδή τα περισσότερα χημικά ΕΙΝΑΙ ΟΞΙΝΑ, οπότε βάζοντας λεμόνι (ή ξύδι ή μηλόξυδο ή ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΟΞΥ – όσο ασθενές κι αν είναι) σε γυμνό δέρμα, χειροτερεύουμε την κατάσταση!
2ον. Το maalox είναι υδατικό διάλυμα ΒΑΣΗΣ, οπότε ενδείκνυται για να το ρίξουμε στο πρόσωπό μας κατά τη ρίψη χημικών, αφού αυτά είναι συνήθως ΟΞΙΝΑ. Έτσι, γίνεται εξουδετέρωση των ΟΞΕΩΝ των χημικών από τη ΒΑΣΗ που περιέχεται στο maalox (απ’ότι θυμάμαι, περιέχει Al(OH)3, υδροξείδιο του αργιλίου δηλαδή, βάση, η οποία ειναι φυσικά διαλυμένη σε νερό). Αφού λοιπόν η βάση είναι διαλυμένη στο νερό, μπορούμε άφοβα να τη ρίξουμε στο πρόσωπό μας χωρίς να χρειαστεί να τη διαλύσουμε σε περισσότερο νερό (στα φαρμακεία, όταν σου δώσουν το maalox, σου λένε ότι μπορείς να το πιείς άφοβα, αφού άλλωστε αυτός είναι και ο κύριος λόγος που πωλείται – να εξουδετερώνει τα οξέα του στομάχου στους “στομαχικούς”). Αφού λοιπόν μπορείς να το πιείς άφοβα (είναι αρκετά αραιωμένο από μόνο του, έτσι όπως πωλείται), πόσο μάλλον να το ρίξεις στο πρόσωπό σου… Δεν τίθεται θέμα αραίωσης λοιπόν.
3ον. Το νεράκι είναι καλό και για να το πίνουμε (άφοβα) και για γαργάρες και για να το ρίξουμε στο πρόσωπό μας – αφού έτσι αραιώνεται κάπως η συγκέντρωση των ΟΞΕΩΝ των χημικών που έχουν ψεκαστεί στο πρόσωπό μας. Το maalox φυσικά είναι καλύτερο, αφού όπως ανέφερα πριν, εξουδετερώνει τα ΟΞΕΑ των ψεκαζόμενων χημικών.
4ον. Αντί για το maalox, μπορεί επίσης ως βάση να χρησιμοποιηθει κάποιο σαπούνι (είτε σε στερεή είτε σε υγρή μορφή), αλλά φυσικά ΜΟΝΟ για να το βάλουμε (ρίξουμε αν είναι υγρό) στο πρόσωπό μας.
5ον. Οι μάσκες φυσικά είναι ό,τι το καλύτερο.
6ον. Για όσους όμως δε διαθέτουν μάσκα (και θα είναι φυσικά αρκετοί), ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ είναι ένα φουλάρι ή ένα κασκόλ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ, και αν γίνεται, και ένα άλλο φουλάρι ή ένας σκούφος να καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του κεφαλιού.
Προληπτικά:
Πριν από οποιοδήποτε άλλο µέσο προστασίας, ο λαιµός και το πρόσωπο πρέπει να πλένονται πολύ καλά (αφήνοντας πυκνό διάλυµα σαπουνιού πάνω στο δέρµα για ένα δίλεπτο) µε ένα πολύ αλκαλικό στερεό σαπούνι. Το πλύσιµο πρέπει να γίνει πριν ξεκινήσουµε για την πορεία. Το πλύσιµο αυτό βοηθάει στην αποµάκρυνση οποιουδήποτε ίχνους λιπαρότητας από το δέρµα του λαιµού και του προσώπου. Αυτό είναι απαραίτητο να γίνει γιατί τα λιπαρά συστατικά βοηθούν το δακρυγόνο να απορροφηθεί και να δράσει για τα καλά στο δέρµα.
Για το λόγο αυτό δεν πρέπει να µπαίνει και οποιαδήποτε λιπαρή κρέµα στο δέρµα ή τα χείλη, όπως για παράδειγµα βαζελίνη, liposan ή µακιγιάζ. Η βαζελίνη µπορεί να χρησιµοποιήθηκε στο παρελθόν σαν άµυνα απέναντι στα δακρυγόνα, αλλά τότε ο τύπος των δακρυγόνων ήταν εντελώς διαφορετικός. Σήµερα η βαζελίνη και τα λεµόνια είναι καταστρεπτικά για το δέρµα. Για να διατηρηθεί το δέρµα ξηρό, αναγκαίο είναι να χρησιµοποιηθεί στο πρόσωπο παιδική πούδρα µετά το πλύσιµο και το στέγνωµα του δέρµατος.
Επειδή οι παιδικές πούδρες είναι πολύ άσπρες και µπορεί να µοιάζουµε µε ζόµπι, εναλλακτικά µπορεί να χρησιµοποιηθεί µια πούδρα για µακιγιάζ (αυτές που κυκλοφορούν σε κουτί µε καθρεφτάκι). Μια ποσότητα πούδρας ή το κουτάκι µε το καθρεφτάκι πρέπει να τα έχουµε µαζί µας για να τα χρησιµοποιούµε όποτε, στη διάρκεια της πορείας νιώθουµε το δέρµα µας στο πρόσωπο υγρό ή λιπαρό. Πρέπει δηλαδή να έχουµε µαζί µας είτε ένα σακουλάκι το οποίο θα περιέχει πούδρα και ένα βαµβάκι εµποτισµένο στην πούδρα, είτε το κουτάκι των καλλυντικών. Στο πρόσωπο πρέπει να απλώνεται οµοιόµορφα µεγάλη ποσότητα πούδρας και να µένει για ένα δίλεπτο πριν σκουπιστεί ή να µην σκουπίζεται καθόλου. Πρέπει να απλώνεται και στα φρύδια ή τα γένια, αν και µάλλον οι περιοχές µε τρίχες θα έχουν πρόβληµα στο άπλωµα. Η ξηρότητα που δηµιουργεί η πούδρα είναι σωτήρια για το πρόσωπο σε περίπτωση που "φάµε" δακρυγόνα από µικρή απόσταση. Γενικά τα βαµβακερά υφάσµατα βοηθούν στο να αποφεύγεται η άµεση επαφή του δέρµατος µε τα χηµικά και να µειώνεται η αίσθηση του καψίµατος. Για το λόγο αυτό καλά είναι ο λαιµός να είναι τυλιγµένος µε ένα µεγάλο βαµβακερό µαντήλι ή ύφασµα µε πυκνή ύφανση, το οποίο µπορεί να χρησιµοποιηθεί πάνω στο πρόσωπο σε περίπτωση ρίψης δακρυγόνων. Αν συµβεί αυτό, το µαντήλι πρέπει να αλλαχθεί µια δυο φορές (ανάλογα µε την ώρα που θα "τρώµε" χηµικά και ανάλογα µε την ποσότητά τους) µε ένα φρέσκο, γιατί αν απορροφήσει µεγάλη ποσότητα δακρυγόνων, το αποτέλεσµά του θα είναι πολύ άσχηµο για το δέρµα και για την αναπνοή. Άρα πρέπει να έχουµε µαζί µας τρία µαντήλια, ένα στο λαιµό και δύο εφεδρικά.
Τα µαντήλια αν βραχούν για κάποιο λόγο, πρέπει να αλλαχτούν αµέσως. ∆ιαφορετικά απορροφούν χηµικά και υπάρχει µεγάλη πιθανότητα να λιποθυµήσουµε απότοµα.
Γ. ΜΑΤΙΑ
Όσοι φορούν φακούς επαφής, καλό είναι στις πορείες να τους αντικαθιστούν µε γυαλιά, τα οποία πρέπει να τα στηρίζουν µε µια αθλητική κορδέλα (αυτό ισχύει γενικά για όσους φορούν γυαλιά, ανεξάρτητα από τα δακρυγόνα). Εάν φοράµε φακούς επαφής, µπορεί οι χηµικές ουσίες να συσσωρευτούν στην περιφέρεια της επαφής του φακού µε το µάτι, επειδή εκεί µαζεύονται περισσότερα υγρά και να προκληθεί σοβαρότατο έγκαυµα στο µάτι, που µπορεί να είναι και ανεπανόρθωτο.
Αν αποφασίσουµε ότι θέλουµε οπωσδήποτε να προφυλάξουµε τα µάτια µας, η µόνη λύση προς το παρόν είναι τα γυαλιά κολύµβησης. Αυτά πρέπει να είναι καλής ποιότητας, µε µαλακό πλαστικό στα σηµεία επαφής µε το πρόσωπο ώστε να εφαρµόζουν αεροστεγώς. Γυαλιά πρέπει να χρησιµοποιούν έτσι κι αλλιώς όσοι έχουν οποιουδήποτε είδους αλλεργία στα µάτια.
ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ:
Μεταξύ των γυαλιών και των µατιών µπορεί να δηµιουργηθεί κατάσταση υποπίεσης, ειδικά αν τα φοράµε πολύ ώρα ή αν για κάποιο λόγο δεχτούµε χτύπηµα στα µάτια. Αυτό σηµαίνει ότι αν προσπαθήσουµε να τα βγάλουµε ή αν νιώσουµε τα µάτια να πιέζονται και επιχειρήσουµε να τα διορθώσουµε για να µην µας ενοχλούν, η κίνηση αυτή δεν πρέπει να γίνει απότοµα γιατί ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΒΓΕΙ ΤΟ ΜΑΤΙ!!! (ιατρικά λέγεται αποκόλληση).
Τι κάνουµε λοιπόν: πιάνουµε µε δυο δάχτυλα µια ελαστική άκρη από τα γυαλιά κάτω από το µάτι και πάνω από το µάγουλο. Την ανασηκώνουµε ελαφρά, έτσι ώστε να καταλάβουµε ότι µπήκε λίγος αέρας. Μόνο µετά από αυτή την κίνηση είµαστε έτοιµοι να αφαιρέσουµε ή να διορθώσουµε τα γυαλιά. Καλό είναι να γίνουν µερικές πρόβες πριν τα γυαλιά αυτά χρησιµοποιηθούν στην πράξη. Επειδή πάντα τα γυαλιά µετά από κάποια ώρα χρήσης θαµπώνουν, καλό είναι να προµηθευτούµε ένα ειδικό αντιθαµβωτικό σπρέι σιλικόνης (από το µαγαζί 3 µε αθλητικά είδη που θα πάρουµε τα γυαλιά) και να ψεκάσουµε τα γυαλιά µας σύµφωνα µε τις οδηγίες.
ΠΛΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ
Βάλε το πάσχον άτοµο να καθίσει ή να ξαπλώσει µε το κεφάλι γερµένο προς τα πίσω. Άνοιξε προσεκτικά τα βλέφαρα του µατιού και ξέπλυνέ το µε αποστειρωµένο νερό ή φυσιολογικό ορό (NaC 0,9%). Επανέλαβε την ίδια διαδικασία και στο άλλο µάτι. Έλεγξε αν έχουν πλυθεί καλά και οι δύο επιφάνειες των βλεφάρων. Αν το µάτι είναι κλεισµένο σφιχτά λόγω σπασµού ή πόνου, ίσως χρειαστεί να ανοίξεις τα βλέφαρα µε δύναµη αλλά µαλακά.
∆. ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ:
Οι αντιδράσεις είναι συνήθως ήπιες: εµετός και διάρροια. ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ: Πονοκέφαλος, ζαλάδα, σπάνια σπασµοί. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ: Μπορεί να εµφανισθεί υπέρταση (ειδικά σε όσους έχουν αντίστοιχο ιστορικό).
∆ΕΡΜΑ: Η άµεση έκθεση στο αέριο µπορεί να προκαλέσει εγκαύµατα και κορτιζονούχες αλοιφές είναι αναγκαίες. Σε περίπτωση που έχεις σκοπό να αποµακρύνεις τα οβίδια δακρυγόνου µε τα χέρια πρέπει να φοράς πολύ χοντρά γάντια, γιατί αυτά κατά την εκτόξευση θερµαίνονται πολύ και µπορούν να προκαλέσουν σοβαρά εγκαύµατα.
Ε. ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΥΤΗ:
ρινόρροια, κάψιµο
ΚΑΤΩΤΕΡΟ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ:
Η έκθεση στο δακρυγόνο µπορεί να προκαλέσει βήχα, αίσθηµα καύσου, τοπικό οίδηµα που µπορεί να προκαλέσει βρογχόσπασµο (σφύριγµα στην αναπνοή), κάτι που είναι πιο πιθανό και πιο επικίνδυνο αν πάσχει κάποιος/α από νόσηµα αναπνευστικό, κυρίως άσθµα.
Ο ψεκασµός µε το παρασκεύασµα της σόδας (βλέπε παρακάτω) θα βοηθήσει, αλλά σε περίπτωση βρογχόσπασµου θα χρειασθεί η χρήση βρογχοδιασταλτικών όπως το aerolin, dracanyl κλπ που αν κάποιος/α πάσχει από άσθα, χρόνια αποφρακτική πνευµονοπάθεια ή αλλεργία πρέπει οπωσδήποτε να 'χει µαζί του
(ΠΡΟΣΟΧΗ!: µη χρησιµοποιείς τα βρογχοδιασταλτικά σε περιοχή µε µεγάλη συγκέντρωση δακρυγόνων στην ατµόσφαιρα). Σε περίπτωση έντονου προβλήµατος (µεγάλη δύσπνοια και έντονο σφύριγµα στην αναπνοή) πρέπει να πάει κανείς στο νοσοκοµείο.
Μάσκες ενεργού άνθρακα:
Αυτή είναι µια απλή µάσκα µε ψήγµατα ενεργού άνθρακα και βρίσκεται όπου πουλιούνται βιοµηχανικά είδη. Τη φοράµε όταν δούµε τους µπάτσους να φοράνε τις δικές τους. Αντίστοιχες φορούν και αυτοί. Έχουν προβλήµατα µε τις µάσκες τους όπως κι εµείς: δυσκολεύονται στην αναπνοή και την κίνηση και δεν έχουν καλή εικόνα - ειδικά όταν υπάρχει ο καπνός των δακρυγόνων. Αυτό σηµαίνει πως όταν πετάνε δακρυγόνα επιδιώκουν ταυτόχρονα να αποµακρύνονται από εκεί όπου η συγκέντρωση του φαρµάκου είναι µεγάλη και εποµένως δεν µπορούν να επιτεθούν αµέσως. Επιπλέον φορούν στολές που τους καθιστούν ιδιαίτερα δυσκίνητους. Αυτά όλα είναι πλεονεκτήµατα για µας.
Σε περίπτωση έκθεσης σε δακρυγόνα: ∆εν πρέπει να ξεχνάµε ότι ώσπου να δράσουν για τα καλά τα δακρυγόνα έχουµε περιθώριο 20 ολόκληρα δευτερόλεπτα για να αντιδράσουµε. Αυτό βέβαια ισχύει στην περίπτωση που δεν µας ρίχνουν οι έλληνες µπάτσοι το ψεκαστήρι απευθείας στη µούρη. Αυτό σηµαίνει ότι προλαβαίνουµε να φορέσουµε τα γυαλιά αν είναι απαραίτητο αν τα έχουµε µαζί µας και να βάλουµε τις µάσκες (βλέπε παραπάνω) ή τα µαντήλια στο πρόσωπο. Είναι αυτονόητο ότι για να µείνουµε στη θέση µας και να τα κάνουµε όλα αυτά χρειάζεται ψυχραιµία και αποφασιστικότητα. Στην περίπτωση τώρα που τα δακρυγόνα δρουν και νιώθουµε σε µεγάλο βαθµό τις επιδράσεις τους στο πρόσωπο και το λαιµό, ο σίγουρος τρόπος για να ανακουφιστούµε αµέσως είναι να ρίξουµε στο δέρµα που καίγεται διάλυµα σόδας από ένα ψεκαστήρι για λουλούδια που θα έχουµε µαζί µας. Το διάλυµα αυτό πρέπει να το έχουµε φτιάξει στο σπίτι από την προηγούµενη µέρα.
Η διαδικασία ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ∆ΙΑΛΥΜΑΤΟΣ ΣΟ∆ΑΣ είναι η εξής:
Ρίχνουµε µια µεγάλη κούπα νερό εντελώς γεµάτη (1/4 του λίτρου) σε µια µεγάλη κατσαρόλα. Τη βάζουµε στη φωτιά και όταν αρχίσει να ζεσταίνεται προσθέτουµε σιγά σιγά σόδα µαγειρική (υπάρχει στα σούπερ µάρκετ). Προσέχουµε γιατί συχνά η σόδα φουσκώνει και µπορεί να χυθεί από την κατσαρόλα. Σ' αυτή την περίπτωση απλά βγάζουµε κάθε τόσο την κατσαρόλα από τη φωτιά. Ανακατεύουµε συνέχεια και δεν αφήνουµε το νερό να βράσει, αλλά σβήνουµε τη φωτιά και συνεχίζουµε να ρίχνουµε τη σόδα µέχρι να µπορεί να διαλυθεί. Όταν δεν µπορεί να διαλυθεί σταµατάµε.
Αφήνουµε το διάλυµα να κρυώσει, το βάζουµε (όσο χωράει) σε ένα µικρό ψεκαστήρι για λουλούδια προσέχοντάς το να µην µπει καθόλου στέρεη σόδα που µπορεί να υπάρχει στον πάτο της κατσαρόλας, και το αφήνουµε στο ψυγείο.
Καλό είναι πριν ξεκινήσουµε για την πορεία να το βάλουµε στην κατάψυξη για µισή ώρα, έτσι ώστε αν χρειαστεί να το χρησιµοποιήσουµε να είναι κρύο. Ή µπορούµε πριν φύγουµε από το σπίτι να ρίξουµε στο ψεκαστήρι µερικά παγάκια. Αυτό είναι απαραίτητο, γιατί η αντίδραση της σόδας µε το δακρυγόνο παράγει επιπλέον θερµότητα.
Επίσης το δροσερό διάλυµα ανακουφίζει τροµερά και σε πολύ µικρό χρόνο εξουδετερώνει το δακρυγόνο. Ψεκάζοντας της σόδα στο πρόσωπο θα συνέλθουµε αµέσως.
Προσοχή! Αν δεν φοράµε τα γυαλιά κολύµβησης, τα µάτια πρέπει να είναι κλειστά όταν ψεκάσουµε τη σόδα στο πρόσωπο και δεν πρέπει να ανοίξουν πριν τα ακουµπήσουµε εξωτερικά µε ένα στεγνό µαντήλι που δεν έχει δεχτεί δακρυγόνα.
∆εν τρίβουµε σε καµία περίπτωση το πρόσωπο, το λαιµό και τα µάτια!
Λίγο υποµονή και ψυχραιµία και σε λίγα λεπτά έχει περάσει η δράση του δακρυγόνου. Αντίστοιχα µπορεί να χρησιµοποιηθεί αραιωµένο σε νερό Maalox (αντιόξινο που χρησιµοποιείται για την επιγαστραλγία).
Επίσης αυτό µπορεί να χρησιµοποιηθεί και για πλύσεις του στόµατος, αλλά προσοχή χρειάζεται να µην το καταπιούµε. Όταν βρεθούµε στο σπίτι ή σε άλλο ασφαλές σηµείο πρώτα αλλάζουµε τα εξωτερικά ρούχα. Στη συνέχεια πλένουµε πρώτα τα χέρια µε κρύο νερό και ένα στερεό αλκαλικό σαπούνι δύο φορές. Έπειτα πλένουµε το πρόσωπο και το λαιµό δύο φορές µε το ίδιο σαπούνι. Έτσι θα είµαστε σε λίγη ώρα απολύτως καλά.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΣΕ ΜΙΑ ΠΟΡΕΙΑ:
Τουλάχιστον ένα µπουκάλι νερό.
∆ιάλυµα σόδας ή διάλυµα Maalox σε ψεκαστήρι.
Έναν ελαστικό επίδεσµο.
Ένα καθαρό µπλουζάκι και δύο επιπλέον µαντίλια µέσα σε µια νάυλον σακούλα.
Μια νάυλον σακούλα για να βάλεις µέσα τα εκτεθειµένα στα δακρυγόνα ρούχα σου.
Γυαλιά κολύµβησης.
Ένα καπέλο για τον ήλιο.
Τα φάρµακα που τυχόν παίρνεις (π.χ. βρογχοδιασταλτικά, ινσουλίνη κλπ).
πηγη απο το ιντερνετ
ΚΑΠΟΙΕΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΑ ΧΗΜΙΚΑ...
Τα δακρυγόνα εχουν τετοια χημική ουσια που οταν την εισπνεεις, σου προκαλεί ενα πανικό, φοβο, αυξάνει τους παλμούς της καρδιάς...
Πρωτο μέλημα σας, να ειστε ήρεμοι και να μην πανικοβληθητε....
Δωστε προσοχη στις οδηγίες μου και θα αποφύγετε τα δυσάρεστα...
1) αγοράστε αεροστεγή γυαλια πχ θαλάσσης, φουλάρια, ελαστικά ανετα γάντια εργασιας και Maalox απο τα φαρμακεία...
Σε καμια περιπτωση μην αγοράσετε ασφυξιογονες μάσκες τυπου ΝΑΤΟ, προσφατα ψηφίστηκε νομος απαγόρευσης, θα σας συλλαβουν...
2) αν φοράτε φακούς επαφής, καλου- κακού να τους βγάλετε διοτι το δακρυγόνο μπορει να εγκλωβιστεί στους φακούς επαφης και θα εχετε συνεχη δακρυρροια...
3) σε ενα μπολ καντε ενα μίγμα 50% νερο και 50% Maalox, αλοιψτε το κεφαλι σας, τα μαλλια σας, το προσωπο σας, τα χερια σας και ποτιστε τα φουλαρια και τα γαντια με το μίγμα, ειναι σαν αντίδοτο στα δακρυγονα...
4) φορέστε τα φουλάρια καλύπτοντας μυτη και στομα, φοράτε μακρυμανικες μπλούζες και παντελόνια, τα γάντια εμποτισμενα με το μίγμα κι εχετε παντα μαζι σας κι ενα μπουκάλι νερο...
5) οταν πετούν τα δακρυγόνα, οσο βρισκονται στον αερα, παραμενετε ακίνητοι μεχρι να δειτε προς τα που θα πεσει κι οχι να τρέχετε πανικόβλητοι δεξιά-αριστερά, σχεδον βέβαιο οτι θα πεσει πανω σας...
Να θυμαστε, ο άνεμος ειναι καλος σύμμαχος σας και παντα να πηγαινετε προς τα εκει που φυσαει κι οχι κοντρα στον άνεμο...
Αν πεσει διπλα σας, να ξερετε οτι το φιαλίδιο καιει ενω συνεχιζει να βγαζει καπνό, οποιος ειναι ψύχραιμος, το αρπάζει γρηγορα φορώντας τα γάντια με το μίγμα και το πετάει πισω στα ματ...
6) αν ολοι ακολουθήσουν τις οδηγίες, το σιγουρο ειναι οτι τα ματ θα νικηθουν οταν ο λαος θα ειναι προετοιμασμένος και πεσει
επανω τους...
7) οταν γυρίσετε σπιτι, τα ρουχα που φορουσατε, τα φουλάρια και τα γάντια, βαλτε τα σε μια σακούλα κι αφηστε τα εξω να αναπνέουν για 2-3 μερες πριν τα πλενετε, το χημικό του δακρυγονου κολλάει πανω στα ρουχα, αφηστε τα να αεριστουν για να εξατμιστεί το αέριο πριν τα πλένετε με δυνατο απορρυπαντικο...
😎 οταν λουστηστε, μην αφήσετε το νερο απο τα μαλλια σας να παει στα ματια σας, τα μαλλια σας θα εχουν παρει την οσμη του δακρυγονου αλλα με την βοηθεια του Mallox που θα τα εχετε ποτίσει απο πριν, θα πλυθούν και θα ξεβρομισουν με την πρωτη...
ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΘΕΙ, ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΟΣΟ ΓΙΝΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΕΙ...
0 Σχόλια