Τις εξανάγκασαν να κατεβάσουν το εσώρρουχό τους




AP Photo/Altaf Qadri

Πλάσματα κατώτερα. Πλάσματα ενός άλλου θεού. Χωρίς θεό. Πλάσματα άξια υποβιβασμού. Χωρίς δικαιώματα. Ανάξια σεβασμού. Άξια ταπείνωσης. Αόρατες υπάρξεις. Ορατές μονάχα για να παίξουν τον σάκο του μποξ. Στην Ινδία οι γυναίκες δεν θεωρούνται άνθρωποι.

Είναι μιάσματα της φύσης που γεννήθηκαν σε έναν κόσμο που κουμάντο κάνουν οι άνδρες. Ας τις εξευτελίσουμε. Να, μία δίκαιη σκέψη. Να, μία πράξη ανωτερότητας. Μία πράξη επιβολής στον ήδη αδύνατο. Εξάντληση αυστηρότητας πάνω σε ανθρώπους που δεν έχουν λόγο για κανέναν λόγο.
Ο ισχυρός καθορίζει τους όρους του παιχνιδιού που παίζεται στην πλάτη τους. Οι γυναίκες στην Ινδία γεννήθηκαν για να υποφέρουν. Αυτός είναι ο ρόλος τους. Το καθήκον τους.
Στη δεύτερη πολυπληθυσμικότερη χώρα του πλανήτη, 21 εκατομμύρια κορίτσια είναι ανεπιθύμητα από τις οικογένειες τους, με την πλειοψηφία να προτιμά την έκτρωση θηλυκών βρεφών. Ανεπιθύμητες υπάρξεις που φέρουν αμαρτίες. Ρυπαρές.
Γυναίκες στην ΙνδίαAP Photo/Rafiq Maqbool

Τις εξανάγκασαν να κατεβάσουν το εσώρουχό τους

Τι άλλο θα μπορούσαν να είναι; Βρώμικες. 68 κορίτσια που φοιτούν στο κολέγιο θηλέων Shree Sahajanand Girls Institute της Γκουτζαράτ, κατήγγειλαν πως τις απομάκρυναν από τις αίθουσες, τις οδήγησαν στις τουαλέτες κι εκεί τους ζήτησαν μεμονωμένα να κατεβάσουν το εσώρουχό τους για «επιθεώρηση». Οι γυναίκες καθηγήτριες τις εξέτασαν προκειμένου να βεβαιωθούν πως δεν έχουν περίοδο.
Το συμβάν σημειώθηκε μετά από καταγγελία του ιδιοκτήτη hostel όπου ζουν οι φοιτήτριες προς το διευθυντή του κολεγίου, πως κάποιες φοιτήτριες παραβίαζαν τους κανόνες περί έμμηνου ρύσης που υποχρεούνται να ακολουθούν.
Σύμφωνα με αυτούς τους κανόνες, οι γυναίκες απαγορεύεται να μπαίνουν σε ναούς και σε κουζίνες και να αγγίζουν άλλους κατά τη διάρκεια της περιόδου τους. Την ώρα του γεύματος, πρέπει να κάθονται μακριά από άλλους και να καθαρίζουν τα πιάτα τους, ενώ στην αίθουσα διδασκαλίας υποχρεούνται να κάθονται στο τελευταίο θρανίο ή στην άκρη του αμφιθεάτρου.

Μητρώο κύκλου

Μία από τις φοιτήτριες, μάλιστα, είπε στον δημοσιογράφο του BBC, πως η εστία διατηρεί μητρώο με τα ονόματά τους και αρχείο με τον κύκλο της περιόδου τους. Τους τελευταίους δύο μήνες, καμία φοιτήτρια δεν ανανέωσε το όνομά της στο εν λόγω αρχείο, πράξη που οδήγησε στην καταγγελία.

Γυναίκες στην ΙνδίαAP Photo/Manish Swarup
Κορίτσια εξαναγκάστηκαν να γδυθούν για να αποδείξουν πως δεν έχουν περίοδο. Όχι, κάποτε. Σήμερα. Δεν είναι μία εξιστόρηση για το μακρινό παρελθόν αλλά μία ανατριχιαστική αλήθεια για το παρόν. Για το επώδυνο παρόν που αναγκάζει τις γυναίκες να ζουν υπό τον πέλεκυ αναχρονιστικών κανόνων και παρωχημένων θρησκευτικών τακτικών.
Ακάθαρτες γυναίκες. Καταγγελίες εναντίον ακάθαρτων γυναικών χωρίς κανένας να κάνει λόγο για τις ακάθαρτες ψυχές όσων τις στοχοποιούν.
Η Επιτροπή Γυναικών του κρατιδίου της Γκουτζαράτ διέταξε έρευνα για την «ντροπιαστική αυτή άσκηση» και ζήτησε από τις φοιτήτριες να καταγγείλουν δίχως φόβο όσα έζησαν. Όσα ζουν σήμερα, όσα έζησαν εχθές κι όσα θα ζήσουν στο μέλλον σε μία κοινωνία βαλτωμένη σαν δυσώδες έλος.

Ινδία, η τέταρτη πιο επικίνδυνη χώρα στην οποία μπορεί να ζήσει γυναίκα

Σύμφωνα με έρευνα του Thomas Reuters Foundation, η Ινδία είναι η τέταρτη πιο επικίνδυνη χώρα στην οποία μπορεί να ζήσει γυναίκα, στον κόσμο. Ήταν στο Νο1, το 2012. Τώρα εκεί βρίσκεται το Αφγανιστάν και ακολουθούν το Κονγκό και το Πακιστάν.
Πλάσματα κατώτερα. Μέχρι να εξαλειφθούν πλήρως αυτού του είδους οι πρακτικές, οι γυναίκες θα υφίστανται συνεχείς εξευτελισμούς, αλλά και τις σοβαρές συνέπειες στην ψυχική, πνευματική και σωματική τους υγεία. Μέχρι να εξαλειφθούν πλήρως αυτού του είδους οι πρακτικές οι γυναίκες θα οφείλουν να παραμείνουν πλάσματα κατώτερα.
Όσο η εμμηνόρροια παραμένει θέμα επαίσχυντο, τόσο πιο σίγουρες θα είμαστε πως διανύουμε μία περίοδο ιδιαίτερα μολυσματική. Για όλες μας.

 ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΔΗΜΑ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια