Μοναδική ανακάλυψη: Βρήκαν σχεδόν άθικτο το πλοίο Endurance στην Ανταρκτική – Ήταν καπετάνιος ο θρυλικός ερευνητής Ernest Shackleton


Το πλοίο Endurance/Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ
Το πλοίο Endurance/Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ

 Το Endurance, το χαμένο σκάφος του εξερευνητή της Ανταρκτικής Sir Ernest Shackleton, βρέθηκε το Σαββατοκύριακο στο βυθό της θάλασσας Weddell.

 


 

«Χωρίς καμία υπερβολή, αυτό είναι το ωραιότερο ξύλινο ναυάγιο που έχω δει ποτέ – μακράν», δήλωσε ο θαλάσσιος αρχαιολόγος Mensun Bound, ο οποίος συμμετέχει στην αποστολή ανακάλυψης και έχει πλέον εκπληρώσει μια ονειρική φιλοδοξία στην σχεδόν 50χρονη καριέρα του.

Το έργο για την ανεύρεση του χαμένου πλοίου οργανώθηκε από το Falklands Maritime Heritage Trust (FMHT), χρησιμοποιώντας ένα νοτιοαφρικανικό παγοθραυστικό, το Agulhas II, το οποίο είναι εξοπλισμένο με τηλεχειριζόμενα υποβρύχια.

Ο επικεφαλής της αποστολής, ο βετεράνος πολικός γεωγράφος Dr John Shears, ανέφερε πως τη στιγμή που οι κάμερες προσγειώθηκαν στο όνομα του πλοίου ως «έπεσε το σαγόνι του». «Η ανακάλυψη του ναυαγίου είναι ένα απίστευτο επίτευγμα», πρόσθεσε.

O Ernest Shackleton
O Ernest Shackleton

 

«Ολοκληρώσαμε με επιτυχία την πιο δύσκολη έρευνα ναυαγίου στον κόσμο, παλεύοντας με συνεχώς μεταβαλλόμενο θαλάσσιο πάγο, χιονοθύελλες και θερμοκρασίες που έπεφταν στους -18 βαθμούς Κελσίου. Πετύχαμε αυτό που πολλοί έλεγαν ότι ήταν αδύνατο».

Πού βρέθηκε το πλοίο;

Το Endurance εντοπίστηκε στη Θάλασσα Weddell σε βάθος 3.008 μέτρων. Για πάνω από δύο εβδομάδες, τα υποβρύχια είχαν χτενίσει μια προκαθορισμένη περιοχή έρευνας, ερευνώντας διάφορους ενδιαφέροντες στόχους, πριν τελικά αποκαλύψουν το σημείο του ναυαγίου το Σάββατο - την 100ή επέτειο από την κηδεία του Shackleton. Οι ημέρες μετά την ανακάλυψη αφιερώθηκαν στη λεπτομερή φωτογραφική καταγραφή των ξύλων και του περιβάλλοντος πεδίου συντριμμιών.

 

Το ναυάγιο του Endurance

Το ίδιο το ναυάγιο είναι καθορισμένο μνημείο σύμφωνα με τη διεθνή συνθήκη της Ανταρκτικής και δεν πρέπει να διαταραχθεί με κανέναν τρόπο. Ως εκ τούτου, κανένα φυσικό αντικείμενο δεν έχει ανασυρθεί στην επιφάνεια.

Τι θα μπορούσαν να δουν τα υποβρύχια;

Το πλοίο μοιάζει σχεδόν το ίδιο όπως όταν φωτογραφήθηκε για τελευταία φορά από τον κινηματογραφιστή του Shackleton, Φρανκ Χέρλεϊ, το 1915. Τα κατάρτια έχουν πέσει, τα ξάρτια είναι μπερδεμένα, αλλά το κύτος είναι σε γενικές γραμμές συνεκτικό. Κάποιες ζημιές είναι εμφανείς στην πλώρη, πιθανότατα εκεί όπου το πλοίο που κατέβαινε χτύπησε στο βυθό της θάλασσας. Οι άγκυρες είναι παρούσες. Τα υποβρύχια εντόπισαν ακόμη και μερικές μπότες και πιατικά.

«Μπορείτε να δείτε ένα φινιστρίνι που είναι η καμπίνα του Shackleton. Εκείνη τη στιγμή, αισθάνεσαι πραγματικά την ανάσα του μεγάλου άνδρα στο σβέρκο σου», δήλωσε ο Mensun Bound.

Τι ζωή είχε προσκολληθεί στο πλοίο;

Είναι ενδιαφέρον ότι το ναυάγιο έχει αποικιστεί από άφθονη ζωή - αλλά όχι από το είδος που θα το κατανάλωνε.

«Φαίνεται ότι υπάρχει μικρή φθορά του ξύλου, συμπεραίνοντας ότι τα ξυλοφάγα ζώα που βρίσκονται σε άλλες περιοχές του ωκεανού μας δεν βρίσκονται, ίσως χωρίς έκπληξη, στην περιοχή της Ανταρκτικής που δεν έχει δάση», σχολίασε στο BBC η πολική βιολόγος βαθιάς θάλασσας δρ Μισέλ Τέιλορ από το Πανεπιστήμιο του Έσσεξ.

«Το Endurance, που μοιάζει με πλοίο-φάντασμα, είναι πασπαλισμένο με μια εντυπωσιακή ποικιλομορφία της θαλάσσιας ζωής σε μεγάλα βάθη της θάλασσας - σκώληκες, ανεμώνες, σφουγγάρια διαφόρων μορφών, μπριτλστάρια και κρινοειδή (συγγενείς με τους αχινούς και τα θαλάσσια αστέρια)».

Γιατί αυτό το πλοίο ήταν τόσο πολύτιμο;

Για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι η ιστορία της αυτοκρατορικής υπερανταρκτικής εκστρατείας του Shackleton. Ξεκίνησε για να κάνει τον πρώτο χερσαίο διάπλου της Ανταρκτικής, αλλά αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την αποστολή όταν το πλοίο Endurance, παγιδεύτηκε και στη συνέχεια τρύπησε από τον θαλάσσιο πάγο. Από τότε όλα ήταν θέμα επιβίωσης. Ο Shackleton κατάφερε με κάποιο τρόπο να μεταφέρει τους άνδρες του σε ασφαλές μέρος, μια διαφυγή που είδε τον ίδιο τον αγγλοϊρλανδό εξερευνητή να διασχίζει με μια μικρή σωσίβια λέμβο τις άγριες θάλασσες για να ζητήσει βοήθεια.

Ο άλλος λόγος ήταν η ίδια η πρόκληση της εύρεσης του πλοίου. Η Θάλασσα Weddell είναι σχεδόν μόνιμα καλυμμένη από παχύ θαλάσσιο πάγο, τον ίδιο θαλάσσιο πάγο που έσπασε το κύτος του Endurance. Είναι αρκετά δύσκολο να πλησιάσει κανείς την υποτιθέμενη θέση βύθισης, πόσο μάλλον να μπορέσει να διεξάγει έρευνα. Αλλά εδώ έγκειται και ένα μέρος της επιτυχίας του προγράμματος FMHT. Τον τελευταίο μήνα παρατηρήθηκε η χαμηλότερη έκταση του θαλάσσιου πάγου στην Ανταρκτική που έχει καταγραφεί ποτέ κατά τη διάρκεια της δορυφορικής εποχής, η οποία εκτείνεται από τη δεκαετία του 1970. Οι συνθήκες ήταν απροσδόκητα ευνοϊκές.

 Το Agulhas ολοκλήρωσε την έρευνα του ναυαγίου και αναχώρησε από την περιοχή αναζήτησης την Τρίτη. Το παγοθραυστικό κατευθύνεται προς το λιμάνι καταγωγής του, το Κέιπ Τάουν. Πρόθεση όμως είναι να προσεγγίσει το βρετανικό υπερπόντιο έδαφος της Νότιας Γεωργίας, όπου είναι θαμμένος ο Σάκλετον.

 Ακολουθείστε το Dia-spora news για τις σημαντικότερες ειδήσεις

 

news247.gr

ethnos.gr

 

To ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεistoriki-stigmi-vrethike-nullται με τα θέματα που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς δεν φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το ιστολόγιό μας ασπάζεται βαθιά τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ από όλους τους πολιτικούς και επιστημονικούς χώρους.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια