ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Η Κίνα ρίχνει στην αγορά το ψηφιακό νόμισμά της

Posted by Concepcion Matheney on 

Η κεντρική τράπεζα της άναψε το πράσινο φως και ξεκινά σε μεγάλες πόλεις της χώρας η χρήση του επίσημου ψηφιακού νομίσματος του ασιατικού γίγαντα το οποίο θα αντικαθιστά πλήρως τα χαρτονομίσματα. Οι δημόσιοι υπάλληλοι αυτών των πόλεων θα πληρωθούν τους μισθούς τους σε αυτό το νόμισμα.

Η Κίνα εισέρχεται δυναμικά στον κόσμο των ψηφιακών νομισμάτων αφού σύμφωνα με τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης η κεντρική τράπεζας της χώρας ολοκλήρωσε την δημιουργία του ψηφιακού της νομίσματος, του e-RMB. To renminbi, ή RMB, είναι το επίσημο νόμισμα της Κίνας και έχει βασική μονάδα το yuan (γουάν).

εβδομάδα θα ξεκινήσει η δοκιμαστική χρήση του ψηφιακού νομίσματος σε τέσσερις μεγάλες πόλεις καθώς και στις περιοχές που θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις και αγωνίσματα των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, το 2022. Όπως έγινε γνωστό, οι δημόσιοι υπάλληλοι των πόλεων που θα λάβουν μέρος στις δοκιμές, θα πληρωθούν τον Μάϊο τον μισθό τους στο ψηφιακό νόμισμα.

Η Κίνα γίνεται η πρώτη μεγάλη οικονομία του πλανήτη που θα κάνει γενικευμένη χρήση επίσημου ψηφιακού νομίσματος. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του ο Guardian, η χρήση του θα γίνει κυρίως στον τομέα του λιανικού εμπορίου και της εστίασης. Στην Κίνα χρησιμοποιούνται πλατφόρμες ψηφιακών πληρωμών αλλά δεν αντικαθιστούσαν έως τώρα το επίσημο νόμισμα της χώρας.

Η προσπάθεια δημιουργίας επίσημου ψηφιακού νομίσματος από την Κίνα έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό. Το βασικό πρόβλημα δεν είναι η χρήση του από τους πολίτες αφού αυτή είναι ίδια με τις άλλες ηλεκτρονικές πληρωμές αλλά ο έλεγχος του από την κεντρική τράπεζα και η ενσωμάτωση του στις κρατικές υποδομές. Από το περασμένο καλοκαίρι υπήρχε έντονη φημολογία ότι όλα είναι έτοιμα και η χρήση του e-RMB θα ξεκινούσε άμεσα αλλά χρειάστηκε όπως φαίνεται και άλλη προετοιμασία για να ξεκινήσει έστω και σε δοκιμαστικό επίπεδο.

Σύμμαχος της δοκιμής αλλά και της χρήσης ψηφιακών νομισμάτων γενικότερα δεν είναι μόνο η αυξανόμενη δημοφιλία των ηλεκτρονικών πληρωμών αλλά και η παρούσα συγκυρία.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια