Η ανοσία της αγέλης: Ανάλυση και προοπτική της πανδημίας απο ένα διάσημο επιδημιολόγο




Ποιος είναι ο Knut M. Wittkowski;
 
Ολόκληρη η συνέντευξη μεταφρασμένη
Είναι μεταξύ των πολλών, ακόμη και εκατοντάδων, επιδημιολόγων και άλλων επαγγελματιών ιατρικών ερευνών, των οποίων οι ειδικοί, δεν είχαν συμβουλευτεί τις φρενίτιδες εβδομάδες κατά τις οποίες η αμερικανική πολιτική τάξη σε όλα τα επίπεδα επέλεξε πανικό και τερματισμό της λογικής και των δικαιωμάτων.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ:

Ο Δρ. Wittkowski πήρε το διδακτορικό του δίπλωμα στην επιστήμη των υπολογιστών από το Πανεπιστήμιο της Στουτγάρδης και το πτυχίο Ιατρικής βιομετρίας του από το Πανεπιστήμιο Eberhard-Karls-Tuüingen της Γερμανίας. Εργάστηκε εδώ και 15 χρόνια με τον Klaus Dietz, έναν κορυφαίο επιδημιολόγο που επεξεργάστηκε τον όρο «αριθμός αναπαραγωγής», για την επιδημιολογία του ιού HIV, πριν ξεκινήσει για 20 χρόνια το Τμήμα Βιοστατιστικής, Επιδημιολογίας και Έρευνας στο Πανεπιστήμιο Rockefeller της Νέας Υόρκης. Ο Δρ Wittkowski είναι σήμερα ο Διευθύνων Σύμβουλος της ASDERA LLC, μιας εταιρείας που ανακαλύπτει νέες θεραπείες για σύνθετες ασθένειες από δεδομένα γενικών μελετών σύνδεσης γονιδιώματος.
Το έργο του έχει αναφερθεί ευρέως στην τεχνική / ιατρική βιβλιογραφία. Προσπαθήστε λοιπόν να καταλάβετε την απογοήτευσή του με όλα όσα συμβαίνουν γύρω του. Μια ζωή εργασίας για την κατανόηση των ασθενειών και της εξάπλωσής τους και πρέπει να παρακολουθεί όλα αυτά τα πράγματα με τον πιο βάναυσο τρόπο που αντιφάσκει με όλα όσα γνωρίζει και έχει προσπαθήσει να διδάξει.

Στις τελευταίες στιγμές αυτής της συνέντευξης παρακάτω (πλήρες αντίγραφο) λέει τα εξής:


Με όλες τις αναπνευστικές ασθένειες, το μόνο που σταματά την ασθένεια είναι η ανοσία της αγέλης. Περίπου το 80% των ανθρώπων πρέπει να έχουν έρθει σε επαφή με τον ιό και η πλειοψηφία τους δεν θα έχει καν αναγνωρίσει ότι έχουν μολυνθεί ή είχαν πολύ ήπια συμπτώματα, ειδικά αν είναι παιδιά.

Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσουμε τα σχολεία ανοιχτά και τα παιδιά να αναμιγνύονται για να διαδώσουν τον ιό για να αποκτήσουν την ανοσία της αγέλης όσο το δυνατόν γρηγορότερα και τότε οι ηλικιωμένοι, οι οποίοι πρέπει να χωριστούν και τα γηροκομεία να κλείσουν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου,  και να ξανασυναντήσουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους μετά από περίπου 4 εβδομάδες όταν ο ιός έχει εξοντωθεί ..

Βιώνουμε πάρα πολλές αντιπαραγωγικές συνέπειες από τη μη ορθολογιστική πολιτική ….

Λοιπόν, θα δούμε ίσως συνολικά λιγότερες περιπτώσεις – αυτό είναι πιθανό. Ωστόσο, θα δούμε περισσότερες περιπτώσεις μεταξύ των ηλικιωμένων, γιατί έχουμε εμποδίσει τα παιδιά των σχολείων να δημιουργήσουν ανοσία αγέλης. Και έτσι, στο τέλος, θα δούμε περισσότερους το θανάτους επειδή τα παιδιά του σχολείου δεν πεθαίνουν, είναι οι ηλικιωμένοι άνθρωποι που πεθαίνουν, θα δούμε περισσότερους θανάτους εξαιτίας αυτής της κοινωνικής αποστασιοποίησης ….

Αν είχαμε ανοσία τώρα, δεν θα μπορούσε να υπάρξει ένα δεύτερο κύμα το φθινόπωρο. Η ανοσία της αγέλης διαρκεί για μερικά χρόνια, συνήθως, και γι ‘αυτό η τελευταία επιδημία SARS που είχαμε το 2003,  διήρκεσε 15 χρόνια ώστε αρκετά άτομα να γίνουν ευαίσθητα και πάλι, έτσι ώστε μια νέα επιδημία να μπορεί να εξαπλωθεί από έναν σχετικό ιό.

Επειδή συνήθως υπάρχει κάτι που απαιτεί διασταυρωμένη ανοσία, έτσι εάν εκτίθεστε σε έναν από τους ιούς SARS, είναι λιγότερο πιθανό να αρρωστήσετε με έναν άλλο ιό SARS. Το γνωρίζω, αν είχαμε ανοσία αγέλης, δεν θα είχαμε ένα δεύτερο κύμα. Ωστόσο, εάν εμποδίζουμε την ανάπτυξη της ανοσίας της αγέλης, είναι σχεδόν εγγυημένο ότι θα έχουμε ένα δεύτερο κύμα μόλις είτε σταματήσουμε την κοινωνική αποστασιοποίηση είτε απο τις κλιματολογικές αλλαγές με τον ερχόμενο χειμώνα ή κάτι τέτοιο …

Εαν θέλλεις να προκαλέσεις ενα δεύτερο κύμα, ο πιο εγγυημένος τρόπος, είναι αυτός που κάναν.
[Οι ακραίες αντιδράσεις] κοστίζουν τον αμερικανικό φορολογούμενο 2 τρισεκατομμύρια δολάρια, επιπλέον επιπλέον απο οτιδήποτε άλλο θα κοστίσει, αλλά έχει και σοβαρές συνέπειες για την κοινωνική μας ζωή και η κατάθλιψη είναι σίγουρα κάτι που θα αντιμετωπίσουμε. Μπορώ να πω για τον εαυτό μου, περπατώντας μέσω της Νέας Υόρκης τώρα είναι καταθλιπτική ….
Πρέπει να αντισταθούμε και, τουλάχιστον, πρέπει να καταστήσουμε τους πολιτικούς μας υπεύθυνους. Πρέπει να συζητήσουμε με τους πολιτικούς μας.

Ένα πράγμα που πρέπει σίγουρα να κάνουμε, και αυτό θα ήταν ασφαλές και αποτελεσματικό, είναι το άνοιγμα των σχολείων. Αφήστε τα παιδιά να διαδώσουν τον ιό μεταξύ τους, πράγμα που είναι απαραίτητο για να αποκτήσετε ανοσία αγέλης.

Αυτή ήταν μάλλον μια από τις πιο καταστρεπτικές ενέργειες που έκανε η κυβέρνηση. Θα πρέπει να επικεντρωθούμε στους ηλικιωμένους και να τους χωρίσουμε από τον πληθυσμό όπου κυκλοφορεί ο ιός. Δεν πρέπει να εμποδίζουμε τον ιό να κυκλοφορεί μεταξύ των μαθητών του σχολείου, ο οποίος είναι ο γρηγορότερος τρόπος για τη δημιουργία ανοσίας ….

Και το τελικό ερώτημα και απάντηση: «Υπάρχει λοιπόν κάτι άλλο που θέλετε να πείτε γι ‘αυτό;  Ή τι θα θέλατε να γνωρίζουν οι άνθρωποι; 

«Νομίζω ότι οι άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες και ίσως και σε άλλες χώρες είναι πιο υπάκουοι από ό, τι πρέπει να είναι.
Οι άνθρωποι πρέπει να μιλάνε με τους πολιτικούς τους, να τους αμφισβητούν, να τους ζητούν εξηγἠσεις, γιατί αν οι άνθρωποι δεν υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους, τα δικαιώματά τους θα ξεχαστούν.
Είμαι ο Knut Wittkowski. Ήμουν στο Πανεπιστήμιο Rockefeller, είμαι επιδημιολόγος εδώ και 35 χρόνια και έχω αντιμετωπίσει μοντέλα επιδημιών για 35 χρόνια. Είναι χαρά να έχεις τη δυνατότητα να βοηθάς τους ανθρώπους να καταλάβουν, αλλά είναι και ένας αγώνας για να τους κάνεις να σε ακούσουν.

'Ολη η συνέντευξη

JOHN: Κάνατε συστάσεις για τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης του COVID-19. Μπορείτε απλά να περιγράψετε αυτό που γράψατε;

WITTKOWSKI: Όπως με κάθε αναπνευστική ασθένεια, θα πρέπει να προστατέψουμε τους ηλικιωμένους και τους ευαίσθητους, επειδή όταν αποκτήσουν πνευμονία, έχουν υψηλό κίνδυνο να πεθάνουν από την πνευμονία. Αυτό είναι ένα από τα βασικά ζητήματα που πρέπει να έχουμε κατά νου. Από την άλλη πλευρά, τα παιδιά τα πάνε αρκετά καλά με αυτές τις ασθένειες. Είναι εξελικτικά σχεδιασμένα ώστε να εκτίθενται σε όλα τα είδη των ιών κατά τη διάρκεια της ζωής τους και έτσι πρέπει να συνεχίζουν το σχολείο και να μολύνουν ο ένας τον άλλον. Στη συνέχεια, αυτό συμβάλλει στην ανοσία της αγέλης, που σημαίνει ότι μετά από περίπου τέσσερις εβδομάδες το πολύ, οι ηλικιωμένοι θα μπορούσαν να αρχίσουν να ενώνονται την οικογένειά τους επειδή τότε ο ιός θα είχε σβήσει.

JOHN: Αναφέρατε  ότι στην πραγματικότητα νομίζετε ότι ο κατ οίκον περιορισμός  θα παρατείνει τη διάρκεια του ιού. Μπορείτε να μιλήσετε για αυτό;

WITTKOWSKI: Με όλες τις αναπνευστικές ασθένειες, το μόνο που σταματά την ασθένεια είναι ηανοσία της αγέλης,. Περίπου το 80% των ανθρώπων πρέπει να έχουν έρθει σε επαφή με τον ιό και η πλειοψηφία τους δεν θα έχει καν αναγνωρίσει ότι έχουν μολυνθεί ή θα είχαν πολύ ήπια συμπτώματα, ειδικά αν είναι παιδιά. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσουμε τα σχολεία ανοιχτά και τα παιδιά να αναμιγνύονται για να διαδώσουν τον ιό για να αποκτήσουν τηνανοσία της αγέλης, όσο το δυνατόν γρηγορότερα και τότε οι ηλικιωμένοι, οι οποίοι θα πρέπει να χωριστούν και τα νοσοκομεία θα πρέπει να κλείσουν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου,  και να ξανασυναντήσετε τα παιδιά και τα εγγόνια τους μετά από περίπου 4 εβδομάδες όταν ο ιός έχει εξοντωθεί

JOHN: Και λοιπόν, τι γνώμη έχετε για την πολιτική που υιοθετήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αγγλία και σε πολλά μέρη του κόσμου, αυτή η πολιτική περιορισμού, εγκλεισμού στο σπίτι  κ.λπ .; Ποια είναι η γνώμη σας για αυτό;

WITTKOWSKI: Λοιπόν, αυτό που προσπαθούν να κάνουν είναι να κάνουν επίπεδη την καμπύλη. Δεν ξέρω γιατί. (μηπως για να έχουμε ένα δεύτερο κύμα;;;)
Αλλά, τι συμβαίνει είναι εάν κάνετε επίπεδη την καμπύλη, την παρατείνετε επίσης, την διευρύνετε και χρειάζεται περισσότερος χρόνος. Και δεν βλέπω έναν καλό λόγο για μια αναπνευστική ασθένεια να παραμείνει στον πληθυσμό περισσότερο από όσο χρειάζεται.

JOHN: Και τι λέτε σε ανθρώπους που λένε απλά: «Δεν γνωρίζαμε απλώς τη θνητότητα αυτού του ιού και ήταν το πιο έξυπνο πράγμα να κάνουμε, να κάνουμε ό, τι κάναμε και να τους συμπεριλάβουμε όλους, γιατί απλά δεν έχουμε τα δεδομένα. »

WITTKOWSKI: Είχαμε δύο άλλους ιούς SARS πριν Ή, κορωνοιούς. Δεν είναι ο πρώτος κορωνοϊός που βγαίνει και δεν θα είναι ο τελευταίος. Και για όλες τις αναπνευστικές ασθένειες, έχουμε τον ίδιο τύπο επιδημίας. Αν τον αφήσετε μόνο του, έρχεται για δύο εβδομάδες, κορυφώνεται, και πηγαίνει για δύο εβδομάδες και έχει φύγει.

JOHN: Μιλούσατε την άλλη μέρα στο τηλέφωνο και είπατε, «Η πανδημία έχει τελειώσει«. Τι εννοούσατε με αυτό;

WITTKOWSKI: Δεν υπάρχουν νέες περιπτώσεις στην Κίνα και στη Νότια Κορέα. Ο αριθμός των νέων περιπτώσεων στην Ευρώπη αρχίζει ήδη να μειώνεται. Ο ιός ήρθε αργότερα στις ΗΠΑ, οπότε βλέπουμε κάπως μια κλίση, ίσως, και ισοπέδωση εντός των επόμενων δύο ημερών. Και αν διαπιστώσουμε ότι οι περιπτώσεις δεν αυξάνονται δραματικά, αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των νέων λοιμώξεων έχει ήδη μειωθεί σημαντικά και έχει κορυφωθεί περίπου πριν από μία εβδομάδα.

LIBBY: Πιστεύειτε στις κινεζικές στατιστικές; Πιστεύετε ότι μας έχουν πει ψέματα; Πιστεύετε  στα στατιστικά στοιχεία που έχουν βγει από την Κίνα;

WITTKOWSKI: Η επιδημία τελείωσε εκεί, ναι. Επειδή αλλιώς θα βλέπαμε να εμφανίζονται ασθενείς – ακόμα και στην Κίνα, είναι σήμερα πολύ δύσκολο να κρατηθούν πληροφορίες κάτω από την κουκούλα. Αν υπήρχαν πολλές περιπτώσεις στα νοσοκομεία,  στα νοσοκομεία που έχτισαν, αν τα προσωρινά νοσοκομεία, ήταν ακόμα γεμάτα, θα το ακούγαμε. Αυτό δεν θα μπορούσε να κατασταλεί.

JOHN: Κατά τη χθεσινή ενημέρωση του Τύπου, ο Fauci, ο Πρόεδρος και οι υπόλοιποι συναντήθηκαν, λέγοντας ότι εάν δεν είχαν κάνει τη στρατηγική εγκλεισμού που έκαναν, ότι πάνω από 2 εκατομμύρια άνθρωποι θα είχαν πεθάνει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τι νομίζετε για αυτό το νούμερο;

WITTKOWSKI: Λοιπόν, δεν πληρώνομαι από την κυβέρνηση, οπότε έχω το δικαίωμα να εξασκώ πραγματικά την επιστήμη. Εάν η κυβέρνηση, αν δεν είχε παρέμβει, η επιδημία θα είχε τελειώσει, όπως και κάθε άλλη επιδημία της αναπνευστικής νόσου.

JOHN: Και πόσοι, κατά την κρίση σου, θα είχαν πεθάνει; Θα ήταν τόσο πολλοί;

WITTKOWSKI: Εντάξει. Ας πάρουμε ρεαλιστικούς αριθμούς στις Ηνωμένες Πολιτείες: έχουμε περίπου 25.000 περιπτώσεις κάθε μέρα, ίσως το ανώτατο όριο – να είναι 30.000 – ποιος ξέρει; Αλλά ας μιλήσουμε για 25.000. 2% από αυτούς θα έχουν πραγματικά συμπτώματα – δηλαδή 500 περιπτώσεις την ημέρα. Ίσως ένα τρίτο ή ένα πέμπτο – ας πούμε τα  μισά από αυτά – θα πρέπει να νοσηλευτούν. Αυτό μας κάνει 250 ασθενείς την ημέρα. Εάν νοσηλευτούν για περίπου 10 ημέρες, αυτό σημαίνει ότι – το νοσοκομειακό μας σύστημα θα πρέπει να αντιμετωπίσει 2.500 ασθενείς καθημερινά για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα – αυτό θα μπορούσε να είναι 3 ή 4 εβδομάδες, και τότε ο αριθμός θα μειωθεί δραματικά  ξανά και ολόκληρη η επιδημία θα τελειώσει.

JOHN: Και από τις νοσοκομειακές περιπτώσεις, πόσες, κατά την κρίση σας, πόσοι θα πεθάνουν;
WITTKOWSKI: Το 2% θα πεθάνει
JOHN: Από τις νοσοκομειακές περιπτώσεις;
WITTKOWSKI: Από όλες τις περιπτώσεις.
JOHN: Από όλες τις συμπτωματικές περιπτώσεις.
WITTKOWSKI: Από όλες τις συμπτωματικές περιπτώσεις. Το 2% όλων των συμπτωματικών περιπτώσεων θα πεθάνει. Αυτό είναι το 2% των 250.000 την ημέρα. Έτσι, είναι 500 άτομα την ημέρα, και αυτό θα συμβεί σε 4 εβδομάδες. Έτσι, αυτό θα μπορούσε να είναι περίπου 10.000 άτομα. Τώρα, αυτό να το συγκρίνετε με τους φυσιολογικούς αριθμούς γρίπης κατά τη διάρκεια της εποχικής  γρίπης, και έχουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες περίπου 35.000 θανάτους λόγω γρίπης κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια της εποχής της γρίπης. Έτσι, θα ήταν μέρος της κανονικής κατάστασης κατά τη διάρκεια της εποχής της γρίπης.

LIBBY: Αναφέρονται αυτην την εποχή θάνατοι από τη γρίπη ή όλοι είναι μόνο απο τον κορωνοιό; Υπάρχουν στατιστικά στοιχεία για τους θανάτους της γρίπης;

WITTKOWSKI: Ναι, υπάρχει στατιστική για τη γρίπη. Αυτή τη στιγμή είναι περίπου 10.000-12.000. Έτσι, μαζί με τους θανάτους απο κορωνοιό, πάλι πρόκειται για την κανονική εποχή της γρίπης.

JOHN: Βασίζετε τώρα την εκτίμησή σας στους τελευταίους διαθέσιμους αριθμούς;

WITTKOWSKI: Ναι.

LIBBY: Ποιες είναι λοιπόν οι εκτιμήσεις για το γεγονός ότι τα νοσοκομεία ξαφνικά ξεπερνούν σε σχέση με την προηγούμενη εποχή της γρίπης και ότι οι ηγέτες του κόσμου και τα ΜΜΕ τρελαίνονται;

WITTKOWSKI: Η χρηματοδότηση για τα νοσοκομεία, όπως γνωρίζετε όλοι, δεν έχει αυξηθεί πρόσφατα. Έτσι, τα νοσοκομεία έπρεπε να περιοριστούν και, ως εκ τούτου, τώρα πρέπει να εκτελέσουν τα σχέδια έκτακτης ανάγκης τους, πράγμα που δεν είναι τρομερό. Αυτά είναι τα πράγματα που έχουν προγραμματίσει για δεκαετίες, οπότε αν πρέπει να βάλουν κάποιες σκηνές στο Central Park, αυτό δεν είναι το τέλος του κόσμου. Οι σκηνές είναι εκεί, διατηρούνται πολύ καλά, και θα είναι εκεί για μερικές εβδομάδες – τρεις, τέσσερις, ίσως, και τότε η κρίση θα τελειώσει. Αυτή δεν είναι μια κατάσταση που κανείς δεν έχει σκεφτεί ποτέ.

JOHN: Πιστεύετε πραγματικά ότι υπάρχει μια μεγάλη έλλειψη μάσκας, και τέτοια πράγματα;

WITTKOWSKI: Από τι;

JOHN: Μάσκες και PPE και όλα αυτά; Τι πιστεύετε για όλα αυτά; Γιατί πρέπει να υπάρχει έλλειψη αυτών των πραγμάτων;

WITTKOWSKI: Επειδή οι άνθρωποι έχουν τρελαθεί  τώρα και είναι σχεδόν σαν το χαρτί τουαλέτας […].

JOHN: Ξέραμε κάποιον στο  NICU που ξαφνικά – πριν από δύο εβδομάδες, στη Νέα Υόρκη, στο NYU, ανέφερε ότι ξαφνικά όλες οι μάσκες και όλα τα αντισηπτικά για τα χέρια είχαν εξαφανιστεί. Έτσι … τι νομίζετε ότι συνέβη εκεί;

WITTKOWSKI: Όπως το χαρτί τουαλέτας. Λάθος συμβαίνει τώρα και τότε, όλη την ώρα.

JOHN: Εντάξει, σίγουρα.

WITTKOWSKI: Και αν είχατε κάποιον που σας ανέφερε τι συνέβαινε  εκείνη την ημέρα, σε αυτό το νοσοκομείο, είναι δυνατόν.

JOHN: Ναι. Σίγουρα.

WITTKOWSKI: Αντικατοπτρίζει την κατάσταση ολόκληρου του νοσοκομειακού συστήματος στη Νέα Υόρκη; Όχι απαραίτητα.

JOHN: Σωστά. Τι γνώμη έχετε για τα τελευταία στοιχεία που ισχυρίζονται, ότι, λόγω της κοινωνικής αποστασιοποίησης, έχουμε σώσει την κοινωνία  από τα 2 εκατομμύρια νεκρούς, αλλά ότι πιθανόν να έχουμε 150-200.000 νεκρούς, αν και έχουν πει ότι είναι  θα μπορούσε πιθανό να  είναι χαμηλότερος ο αριθμός , αν είμαστε προσεκτικοί και εφαρμόσουμε αυστηρά  την κοινωνική αποστασιοποίηση, κλπ. Τι νομίζετε για τη νέα εκτίμησή τους για τους θανάτους ;

WITTKOWSKI: Η κοινωνική αποστασιοποίηση είναι σίγουρα καλή. Πρόβλεψε ότι δεν θα μας πέσει ο ουρανός στα κεφάλια μας.

JOHN: Είναι ειρωνεία;

WITTKOWSKI: Φυσικά! Δεν ξέρω από πού προέρχονται αυτοί οι αριθμοί – είναι τελείως φανταστικοί. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτή η γρίπη είναι σημαντικά διαφορετική από κάθε άλλη γρίπη. Ξέρουμε τι συνέβη στην Κίνα, ξέρουμε τι συνέβη στη Νότια Κορέα, ξέρουμε τι συνέβη ή συμβαίνει στην Ευρώπη. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι σε κάτι διαφέρει από την κανονική γρίπη. Ίσως είναι λίγο χειρότερη από άλλες γρίπες – είναι όντως;

Για μια αναπνευστική ασθένεια όπως η γρίπη, τελειώνει κατά τη διάρκεια της άνοιξης, γιατί οι άνθρωποι περνούν περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους επειδή σε εξωτερικούς χώρους, οι ιοί δεν μπορούν εύκολα να εξαπλωθούν. Αυτή είναι μια μορφή περιορισμούτης εξάπλωσης της γρίπης, περνόντας περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους.

JOHN: Έτσι, τώρα περνάμε περισσότερο χρόνο μέσα στο σπίτι. Μας έχουν πει να μένουμε σε εσωτερικούς χώρους. Αυτό – δεν βοηθάει να συγκρατήσει τον ιό;

WITTKOWSKI: Ναί , Διατηρεί τον ιό υγιή.

LIBBY: Πρέπει λοιπόν να μας πουν να  βγούμε  έξω;

JOHN: Οι άνθρωποι θα πουν ότι ο λόγος για τον οποίο η Κίνα βγήκε από αυτό εντάξει στο τέλος είναι επειδή μπήκαν σε τέτοιο σοβαρό εγκλεισμό. Τι λέτε σε αυτό;

WITTKOWSKI: Είχαν το πλεονέκτημα ότι στην αρχή δεν γνώριζαν με τι είχαν να κάνουν. Συνεπώς, χρειάστηκε πολύς χρόνος για να ξεκινήσει ο εγκλεισμός ή η κοινωνική αποστασιοποίηση, το οποίο ηταν καλό επειδή υπήρχε αρκετός χρόνος για να φτάσει ο ιός στην ανοσία πριν να ξεκινήσει η κοινωνική αποστασιοποίηση.

JOHN: Τώρα είναι ενδιαφέρον αυτό που  λέτε, επειδή στο Imperial College, γνωρίζετε ότι ο Neil Ferguson έχει αλλάξει την εκτίμησή του για τον αριθμό των νεκρών στην Αγγλία από 500.000 σε 20.000 ή και λιγότερους και λέει ότι αυτό συμβαίνει λόγω της κοινωνικής αποστασιοποίησης. Τώρα, γνωρίζουμε επίσης ότι ο τρόπος με τον οποίο εφαρμόστηκε η κοινωνική αποστασιοποίηση στην Αγγλία δεν ήταν πολύ σοβαρή ή ακραία ή αποτελεσματική, οπότε αυτή η δεύτερη εκτίμηση του, ήταν  μετά από μια ημέρα ολικής απαγόρευσης που ανακοίνωσε ότι στην πραγματικότητα θα ήταν 20.000 ή λιγότεροι θάνατοι. Υπάρχει η πιθανότητα ο αριθμός αυτός να έχει αλλάξει με αυτόν τον τρόπο λόγω της κοινωνικής αποστασιοποίησης;

WITTKOWSKI: Όχι. Στην πραγματικότητα, έχουμε δεδομένα γι ‘αυτό.
Έψαξα τον ισχυρισμό ότι οι άνθρωποι κάνουν ότι, στην Κίνα και τη Νότια Κορέα, η κοινωνική αποστασιοποίηση είχε βοηθήσει με επιτυχία στον έλεγχο της επιδημίας. Κοίταξα τις ημερομηνίες που οι άνθρωποι άρχισαν την κοινωνική αποστασιοποίηση. Στην Κίνα, η επιδημία κορυφώθηκε την 1η Φεβρουαρίου έως τις 5 Φεβρουαρίου, εκείνη την περίοδο. Αλλά τα σχολεία δεν έκλεισαν μέχρι τις 20 Φεβρουαρίουδύο εβδομάδες αργότερα.

Στη Νότια Κορέα, έχουμε ένα παρόμοιο πρότυπο. Στο Daegu, ή όπως η πόλη προφέρεται, όπου η εκκλησία του Shincheonji είχε εκείνο το ξέσπασμα. Η αυτοαπομόνωση διατάχθηκε  στις 23 Φεβρουαρίου, αλλά η κορύφωση σε αυτή την πόλη είχε ήδη συμβεί. Η εθνική αποστασιοποίηση δεν είχε διαταχθεί  μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου, οπότε είναι μια εβδομάδα αργότερα, όταν είχε συμβεί  η εθνική κορύφωση.

Έτσι, τόσο στην Κίνα όσο και στη Νότια Κορέα, η κοινωνική αποστασιοποίηση ξεκίνησε μόνο πολύ καιρό αργότερα, αφού ο αριθμός των λοιμώξεων είχε ήδη αρχίσει να μειώνεται και ως εκ τούτου είχε ελάχιστη επίδραση στην επιδημία. Αυτό σημαίνει ότι είχαν ήδη φθάσει στην ανοσία της αγέλης, ή ηταν πολύ κοντα στο  να φτάσουν στην ανοσία της αγέλης. Ήταν πολύ κοντά. Αλλά εγκαθιστώντας την κοινωνική αποστασιοποίηση, εμπόδισαν την πραγματική άφιξη στο τελικό σημείο και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εξακολουθούμε να βλέπουμε νέες περιπτώσεις στη Νότια Κορέα, αρκετές εβδομάδες μετά την κορυφή.

JOHN: Είπατε ότι αυτό είναι το είδος της μόλυνσης, που επειδή είναι αερομεταφερόμενο,  δεν μπορείτε να το αντιμετωπίσετε κάνοντας εντοπισμό ή με κοινωνική αποστασιοποίηση. Εξηγήστε γιατί είναι έτσι.

WITTKOWSKI: Το να εντοπίσεις  μια αερομεταφερόμενη ασθένεια είναι ακόμη πιο δύσκολο από ότι να εντοπιστεί μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια που είναι αρκετά δύσκολη, όπως γνωρίζουμε από το AIDS. Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν με ποιον είχαν επαφή, σεξουαλική επαφή  τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Ως άνθρωπος που ταξιδεύεις με το μετρό στη Νέα Υόρκη και κάνεις όλα τα  άλλα πράγματα που συνήθως  απλά πρέπει να κάνουμε στη Νέα Υόρκη, δεν θα μπορούσα να σας πω ποιοι είναι οι δύο τρεις τέσσερις χιλιάδες άνθρωποι που ήρθα σε επαφή με τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Αντίθετα γνωρίζω, ότι η ανίχνευση μιας αναπνευστικής ασθένειας είναι αδύνατη.

JOHN: Γιατί έχουμε περιορισμό εργασίας για μια αερομεταφερόμενη ασθένεια;

WITTKOWSKI: Δεν μπορείτε να σταματήσετε την εξάπλωση μιας αναπνευστικής νόσου μέσα σε μια οικογένεια και δεν μπορείτε να την σταματήσετε να εξαπλωθεί σε γείτονες, σε ανθρώπους που παρέχουν υπηρεσίες, οι οποίοι είναι γιατροί – ή οποιοσδήποτε. Οι άνθρωποι είναι κοινωνικοί και ακόμη και σε περιόδους κοινωνικής αποστασιοποίησης έχουν επαφές και οι επαφές αυτές μπορούν να διαδώσουν την ασθένεια. Θα πάει αργά, και έτσι δεν θα δημιουργήσει ανοσία αγέλης, αλλά θα συμβεί. Και θα συνεχιστεί για πάντα αν δεν την αφήσουμε να φύγει.
JOHN: Επιτρέψτε μου να σας ρωτήσω, δεν νομίζετε ότι αυτό απαιτεί ένα εμβόλιο;

WITTKOWSKI: Δεν έχουμε εμβόλιο ενάντια στο κοινό κρυολόγημα. Εχουμε – έχουμε κάποια εμβόλια κατά της γρίπης, αλλά δεν είναι τόσο αποτελεσματικά. Θα ήταν καλό να έχουμε ένα εμβόλιο κατά του SARS; Ναι. Θα ήταν ωραίο. Αλλά θα βοηθούσε στη δημιουργία ανοσίας της αγέλης λίγο πιο γρήγορα, επειδή εκείνοι που έχουν κάνει το εμβόλιο είναι ήδη ανοσοποιημένοι, και εκείνοι που δεν το κάνουν, πρέπει απλώς να εκτεθούν για να ανοσοποιηθούν.

JOHN: Θα μπορούσαμε να αποκτήσουμε αυτήν την ανοσία φυσικά;

WITTKOWSKI: Για κάποιο λόγο που δεν έχουμε καταλάβει ακόμα, η ανθρωπότητα έχει επιβιώσει από κάθε είδους αναπνευστικές νόσους. Η φύση έχει έναν τρόπο να διασφαλίσει ότι επιβιώνουμε.

LIBBY: Σήμερα το πρωί, όλοι οι γιατροί στην τηλεόραση έλεγαν ότι, επειδή, προφανώς, αρχίζουν να διαβάζουν κάποια από αυτά τα κομμάτια σχετικά με τις στατιστικές που βρίσκονται μακριά, κλπ., Και έτσι εκεί είχαν τη γιατρό Jennifer Ashton στο ABC και ξεχνώ τους άλλους, που λέγανε: «Αυτή  είναι πιο μεταδοτική από οποιαδήποτε εποχική γρίπη ή το H1N1 και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να το πάρουμε τόσο σοβαρά γιατί είναι τόσο πιο μεταδοτικό». Είναι αυτό γελοίο;

WITTKOWSKI: Δεν ξέρω από πού προέρχεται αυτή η άποψη. Δεν έχουμε – τα δεδομένα που έχουμε είναι ενάντια αυτής της άποψης. 

JOHN: Και ποια δεδομένα έχουμε και πού παίρνετε τα δικά σας;

WITTKOWSKI: Έχουμε πολύ καλά δεδομένα. Μπορείτε να κατεβάσετε τα δεδομένα από το Ευρωπαϊκό CDC κάθε μέρα, τα δεδομένα, από όλο τον κόσμο, και μπορείτε να τα αναλύσετε. Και αυτό έκανα και εγώ και ίσως και άλλοι άνθρωποι.


[Σημείωσεις: από τον Knut M. Wittkowski:   Δύο επιδημίες του COVID-19:
Όλα τα δεδομένα λήφθηκαν την περίοδο 2020-04-04 από τον δικτυακό τόπο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) στη διεύθυνση
https://www.ecdc.europa.eu/en/publications-data/download-todays-data-geographic -διανέμονται-19-περιπτώσεις-παγκοσμίως,
όπου τα δεδομένα συλλέγονται καθημερινά μεταξύ 6:00 και 10:00 CET.
Οι ενημερώσεις συλλέχθηκαν από τον online ιχνηλάτη του Johns Hopkins που διατίθεται στη διεύθυνση https://systems.jhu.edu/research/public-health/ncov/.
Τα δεδομένα της Νέας Υόρκης λήφθηκαν από τη διεύθυνση https://www1.nyc.gov/assets/doh/downloads/pdf/imm/covid-19-daily-data-summary.pdf.
Τα στοιχεία για τον πληθυσμό έχουν πρόσβαση από τη διεύθυνση
https://www.worldometers.info/world-population/population-by-country/ στις 2020-03-12.
Τα δεδομένα σχετικά με τις ηλικίες ανά χώρα προσεγγίστηκαν από το https://data.worldbank.org/indicator/SP.POP.65UP.TO.ZS.
-Editor]

JOHN: Εντάξει, λοιπόν, τι σας λέει γενικά αυτό το γράφημα;

WITTKOWSKI: Μας λέει ότι δεν υπάρχουνοι αριθμοί στην Ευρώπη δεν αυξάνονται πια, οι  περιπτώσεις. Οι θάνατοι  ακολουθούν περίπου μια εβδομάδα, και αυτό είναι φυσιολογικό επειδή οι άνθρωποι πεθαίνουν αφού αναπτύξουν την ασθένεια.
Αλλά το σημαντικό είναι ότι ο αριθμός των μολύνσεων κορυφώθηκε περίπου πριν από μία εβδομάδα και βρίσκεται ήδη σε πτώση. Τα ευρωπαϊκά δεδομένα περιλαμβάνουν τα στοιχεία στη Γαλλία, όπου ξαφνικά ο αριθμός των υποθέσεων διπλασιάστηκε από τη μία ημέρα στην άλλη. Κάποιος βρίσκει ένα κουτί αναφορών σε ένα γραφείο και τα στέλνει και λέει: «Ωχ! Ξέχασα να το αναφέρω τον τελευταίο μήνα! » Έτσι, αυτή η επιδημία στη Γαλλία δεν αυξάνεται πλέον, αν και κάποιος βρήκε μερικές αναφορές σε ένα κουτί παπουτσιών.

JOHN: Και γιατί – λοιπόν αυτοί – οι κυβερνήσεις λένε , «αυτό συμβαίνει επειδή ασκούσαμε κοινωνική αποστασιοποίηση»;

WITTKOWSKI: Δεν είμαι ψυχίατρος. Δεν ξέρω τι πιστεύουν άλλοι άνθρωποι. Είμαι επιστήμονας.

WITTKOWSKI: Μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι στην Κίνα, στην Κορέα, η επιδημία έπεσε κάτω και η επιδημία έκανε ακριβώς ό, τι έκανε κάθε άλλη επιδημία και ότι δεν πέθανε το 400% όλων των ανθρώπων. Ίσως είναι 3 και όχι 1% – ίσως! Αλλά τίποτα δεν είναι ουσιαστικά διαφορετικό από τη γρίπη που έχουμε δει πριν. Κάθε δύο χρόνια υπάρχει μια γρίπη που είναι λίγο χειρότερη από την άλλη γρίπη, και φεύγει ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που έφυγε και η προηγούμενη , και αυτή συμπεριφέρεται ακριβώς με τον ίδιο τρόπο. Η επιδημία έχει τελειώσει στην Κίνα, τουλάχιστον, στις επαρχίες όπου ήταν. Έχει τελειώσει στη Νότια Κορέα.
Στην Ευρώπη, μειώνεται και θα λήξει οποτεδήποτε σύντομα. Θα μπορούσε να είναι λίγο περισσότερο από το τυπικό, λόγω του περιορισμού, ο οποίος έκανε την καμπύλη επίπεδη και παρατείνει την επιδημία. Και  πραγματικά – αυτό είναι πραγματικά καλό αν θέλουμε να επηρεαστούμε από αυτή όσο παίρνει. Και στις Ηνωμένες Πολιτείες κάνουμε το ίδιο πράγμα. Παρατείνουμε την επιδημία για να ισοπεδώσουμε την καμπύλη. Αλλά τελικά, θα τελειώσει.

LIBBY: Μιλώντας για τους αριθμούς, παρατήρησα στο έγγραφό σας, είπατε ότι στα μέσα Μαρτίου υπήρξε μια αλλαγή στο σύστημα αναφοράς. Τι ήταν αυτό;

WITTKOWSKI: Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει. Στις 20 Μαρτίου, η Γερμανία άλλαξε το σύστημα αναφοράς και, ξαφνικά, αναφέρθηκαν πολλές περιπτώσεις που δεν είχαν αναφερθεί προηγουμένως. Αλλά αυτό δεν είναι μια απότομη αύξηση των περιπτώσεων. Πάνω απ ‘όλα, αυτό δεν είχε καμία επίδραση στη δυναμική της γερμανικής επιδημίας. Αυξήθηκε μέχρι περίπου την 27η Μαρτίου , και από τότε ήταν σταθερή ή μειώνεται.

Το πρόβλημα αυτής της νόσου είναι ότι η αναφορά και η διάγνωση δεν διαχωρίζονται και καταγράφονται διαφορετικά. Στην επιδημία του AIDS, κάθε περίπτωση αναφερόταν σε μια ημέρα διάγνωσης και σε μία ημέρα αναφοράς. Για οποιοδήποτε λόγο, αυτό το πρότυπο που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της επιδημίας του AIDS δεν χρησιμοποιείται εδώ. Επομένως, δεν μπορούμε να διαχωρίσουμε αυτά τα δεδομένα.

Στην Ιταλία υπήρξε μια ακίδα σε μια μέρα, υπήρξε μια ακίδα σε μια μέρα στη Νορβηγία. Αλλά έχουμε δει τόσες πολλές από αυτές τις αιχμές, διαρκούν μια μέρα και έπειτα οι αριθμοί επιστρέφουν εκεί που ήταν πριν. Έτσι, δεν είμαστε πραγματικά φοβισμένοι πια αν βλέπουμε κάτι να αλλάζει πολύ γρήγορα. Η φύση δεν πηδάει.

Όπως γνωρίζουν οι άνθρωποι εδώ και πολύ καιρό. Η πορεία μιας επιδημίας είναι πάντα ομαλή. Δεν υπάρχει ποτέ δεκαπλάσια αύξηση του αριθμού των περιπτώσεων από τη μία ημέρα στην άλλη.
Δεν υπάρχει τίποτα να φοβηθείς.
Αυτή είναι μια επιδημία γρίπης όπως κάθε άλλη γρίπη. Ίσως λίγο πιο σοβαρή, αλλά τίποτα που να είναι θεμελιωδώς διαφορετικό από τη γρίπη που βλέπαμε σε άλλα χρόνια.

JOHN: Ποια είναι η γνώμη σας για τη διαφορά της ανταπόκρισης μας  αυτή τη φορά από τη Γρίπη των χοίρων το 2009; Γιατί ξαφνικά είμαστε τόσο πιο πανικοβλημένοι και έχουμε κλείσει τον κόσμο μέσα ; Τι νομίζετε ότι συμβαίνει;

WITTKOWSKI: Νομίζω ότι τουλάχιστον ένας παράγοντας είναι το διαδίκτυο. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο τώρα πολύ συχνότερα, και έτσι οι ειδήσεις, λανθασμένες ή ψευδείς, εξαπλώνονται στο πλανήτη μέσα σε ώρες, αν όχι σε λεπτά. Έτσι, ας πούμε πριν από 50 χρόνια, θα διαβάζαμε στο έγγραφο ότι πριν από μια εβδομάδα υπήρχε μια επιδημία γρίπης στις Ηνωμένες Πολιτείες ή στην Κίνα ή κάπου αλλού, και εκείνη την εποχή, είχε ήδη τελειώσει.
Έτσι, οι άνθρωποι θα έλεγαν, «Εντάξει, αυτό συμβαίνει όλη συνέχεια». Τώρα, αυτό που διαβάζουμε είναι, «Ω! Υπήρχαν 785 περιπτώσεις στο Βατικανό για δύο ημέρες «Ε, ίσως όχι. Και ακόμα κι αν ήταν σφάλμα αναφοράς, αυτές οι ιστορίες κυκλοφορούν στον κόσμο και συμβάλλουν στο χάος και στους ανθρώπους να φοβούνται πράγματα που δεν πρέπει να φοβούνται.

JOHN: Και ποιοί νομίζετε ότι είναι οι ενδεχόμενοι κίνδυνοι για την υγεία από την πολιτική που ακολουθούμε τώρα;

WITTKOWSKI: Λοιπόν, θα δούμε ίσως συνολικά λιγότερες περιπτώσεις – αυτό είναι δυνατό. Ωστόσο, θα δούμε περισσότερες περιπτώσεις μεταξύ των ηλικιωμένων, γιατί έχουμε εμποδίσει τα παιδιά των σχολείων να δημιουργήσουν ανοσία αγέλης. Και έτσι, στο τέλος, θα δούμε περισσότερους θανάτους επειδή τα παιδιά του σχολείου δεν πεθαίνουν, είναι οι ηλικιωμένοι άνθρωποι που πεθαίνουν, θα δούμε περισσότερους θανάτους εξαιτίας αυτής της κοινωνικής αποστασιοποίησης.

JOHN: Συνεπώς, μας λένε τώρα για το δεύτερο κύμα που θα έρθει το φθινόπωρο. Τώρα, πείτε μας ποιες είναι οι σκέψεις σας για το δεύτερο κύμα και πώς – όπως φαίνεται, από ό, τι λέτε  ότι θα έχουμε ένα δεύτερο κύμα εξαιτίας της κοινωνικής αποστασιοποίησης 

WITTKOWSKI: Ναι.

JOHN: Εντάξει, λοιπόν, μπορείτε να το πειτε με μια πρόταση για μένα;

WITTKOWSKI: Εντάξει. Αν είχαμε ανοσία τώρα, δεν θα μπορούσε να υπάρξει ένα δεύτερο κύμα το φθινόπωρο. Η ανοσία αγέλης διαρκεί για μερικά χρόνια, συνήθως, και γι ‘αυτό η τελευταία επιδημία SARS που είχαμε το 2003, διήρκεσε 15 χρόνια ώστε αρκετά άτομα να γίνουν ευαίσθητα και πάλι, έτσι ώστε μια νέα επιδημία να μπορεί να εξαπλωθεί από έναν σχετικό ιό. Επειδή συνήθως υπάρχει κάτι που απαιτεί διασταυρωμένη ανοσία, έτσι εάν εκτίθεστε σε έναν από τους ιούς SARS, είναι λιγότερο πιθανό να αρρωστήσετε με έναν άλλο ιό SARS.
Ξέρω, αν είχαμε ανοσία αγέλης, δεν θα είχαμε ένα δεύτερο κύμα. Ωστόσο, εάν εμποδίζουμε την ανάπτυξη της ανοσίας αγέλης, είναι σχεδόν εγγυημένο ότι έχουμε ένα δεύτερο κύμα μόλις είτε όταν σταματήσουμε την κοινωνική αποστασιοποίηση είτε με τις κλιματικές αλλαγές με τον ερχόμενο χειμώνα ή κάτι τέτοιο.

JOHN: Όμως, επειδή πρόκειται για αερομεταφερόμενη ασθένεια, μου φαίνεται ότι η κοινωνική αποστασιοποίηση δεν θα εμπόδιζε ακόμη περισσότερους ανθρώπους να την πάρουν, έτσι; Θέλω να πω, έχει ήδη εξαπλωθεί, επειδή είναι αερομεταφερόμενη, επειδή ζει σε επιφάνειες. Μέχρι τη στιγμή που η Αγγλία ή οι ΗΠΑ έκλεισαν, πιθανότατα είχε ήδη μολύνει όλα γύρω, έτσι;

WITTKOWSKI: Δυστυχώς φαίνεται ότι στις δυτικές χώρες όπου η ιστορία της Κίνας ήταν ήδη γνωστή, οι άνθρωποι ξεκίνησαν με κοινωνική αποστασιοποίηση, τόσο ατελής που είναι, πριν η επιδημία φθάσει στο επίπεδο που απαιτείται για την ανάπτυξη της ανοσίας της αγέλης .

JOHN: Βλέπω. Και έτσι, συνοψίζοντας, λέτε ότι πρόκειται να κάνει επίπεδη την καμπύλη και να επεκτείνει την επιδημία και να δημιουργήσει το δεύτερο κύμα που μας λένε να φοβόμαστε;

WITTKOWSKI: Ναι. Το δεύτερο κύμα είναι άμεση συνέπεια της κοινωνικής αποστασιοποίησης.

JOHN: Αυτό είναι υπέροχο να ακούγεται.

WITTKOWSKI: Γνωρίζουμε ήδη ότι η κοινωνική αποστασιοποίηση κοστίζει 2 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, πέραν από οτιδήποτε άλλο έξτρα που θα κοστίσει, αλλά έχει και σοβαρές συνέπειες για την κοινωνική μας ζωή και η κατάθλιψη είναι σίγουρα κάτι που θα μας απασχολήσει. Μπορώ να πω για τον εαυτό μου, περπατώντας μέσω της Νέας Υόρκης τώρα είναι καταθλιπτική.

JOHN: Τι νομίζετε; Πρέπει να το ανεχθούμε; Πρέπει να παραμείνουμε προστατευμένοι σε κατ ‘οίκον περιορισμό μέχρι …θα  είναι αυτό; 30 Απριλίου που θέλουν;

LIBBY: 30 Απριλίου τώρα.

JOHN: Θέλω να πω, είναι αυτό που πρέπει να κάνουμε ή ίσως να αντισταθούμε;

WITTKOWSKI: Πρέπει να αντισταθούμε και τουλάχιστον να καταστήσουμ υπεύθυνους τους πολιτικούς μας. Πρέπει να συζητήσουμε με τους πολιτικούς μας. Ένα πράγμα που πρέπει σίγουρα να κάνουμε, και αυτό θα ήταν ασφαλές και αποτελεσματικό, είναι το άνοιγμα των σχολείων. Αφήστε τα παιδιά να διαδώσουν τον ιό μεταξύ τους, πράγμα που είναι απαραίτητο να αποκτήσετε ανοσία αγέλης. Αυτή ήταν μάλλον μια από τις πιο καταστρεπτικές ενέργειες που έκανε η κυβέρνηση.

JOHN: Και μπορείτε να εξηγήσετε, μόνο μια φορά, όσο πιο καθαρά μπορείτε, ποια είναι η έννοια με την φυσική ανοσία αγέλης; Τι συμβαίνει με τον ιό όταν έχει περάσει από τον πληθυσμό με τον τρόπο που περιγράφετε;

WITTKOWSKI: Εάν το 80% των ανθρώπων έρθουν σε επαφή με τον ιό και είναι επομένως άνοσοι, και ότι, τυπικά, αυτή η επαφή είναι απλά μια μορφή ανοσοποίησης. Ξέρω, δεν υπάρχει ασθένεια, δεν συμβαίνει τίποτα και εξακολουθεί να υπάρχει ανοσία. Εάν το 80% των ανθρώπων είναι άνοσοι και κάποιος έχει έναν ιό και είναι μολυσματικός, θα είναι πολύ δύσκολο για το μολυσματικό άτομο να βρει κάποιον που είναι ακόμα ευαίσθητος και όχι ανοσοποιημένος. Και ως εκ τούτου, αυτός ο άνθρωπος δεν θα μολύνει κανέναν άλλο και ως εκ τούτου δεν θα έχουμε την εξάπλωση της νόσου. Αυτή είναι η ανοσία του αγέλης.

JOHN: Και τι συμβαίνει με τον ιό; Τι συμβαίνει με τον ιό, σε αυτό το σημείο;

WITTKOWSKI: Λοιπόν, οι ιοί δεν ζουν, τεχνικά, αλλά ο ιός τελικά θα καταστραφεί.

JOHN: Βλέπω.

WITTKOWSKI: Εκτός αν, τώρα, είναι στα καθαριστήρια . Το καθαριστήριο μου έκλεισε λόγω του COVID, οπότε δεν μπορώ να καθαρίσω τα ρούχα μου. Και έτσι, αν υπάρχουν ιοί στα ρούχα μου, κάτι που είναι δυνατό, δεν μπορώ να τους καθαρίσω με στεγνό καθάρισμα γιατί το καθαριστήριο είναι μια μη βασική υπηρεσία και επομένως έκλεισε. Αντιμετωπίζουμε κάθε είδους αντιπαραγωγικές συνέπειες μιας πολιτικής που δεν είναι καλά μελετημένη.

JOHN: Θα έπρεπε να υπάρξει ένα σημαντικό καθεστώς εξετάσεων όπου θα εξετάζεται ολόκληρος ο πληθυσμός και θα πρέπει να είναι προϋπόθεση για να βγούμε έξω;

WITTKOWSKI: Οποιαδήποτε απάντηση με δύο γράμματα θα κάνει. Όχι.

JOHN: Έτσι, απαντάται γιατί ο έλεγχος δεν είναι παραγωγικός.

WITTKOWSKI: Η εξέταση δεν σταματά τίποτα από μόνη της. Οι εξετάσεις θα μπορούσαν να μας δώσουν, αν κάνουμε εξετάσεις αντισωμάτων, όχι εξετάσεις για τον πραγματικό ιό. Εάν κάνουμε εξέτάσεις αντισωμάτων. θα μπορούσαμε να δούμε , πόσο κοντά είμαστε στο να φτάσουμε στην ανοσία. Αυτό θα μπορούσε να είναι χρήσιμο. Όμως, η εξέταση για ανθρώπους που έχουν μολυνθεί σημαίνει ότι πιθανότατα ήταν ήδη, για δύο ή τρεις ημέρες, για το ήμισυ της μολυσματικής τους περιόδου. Τώρα, βρίσκονται θετικοί τι πρέπει να κάνουν; Έχουμε ήδη κοινωνική αποστασιοποίηση. Δεν μπορούν να κάνουν κάτι περισσότερα από ό, τι κάνουν ήδη. Η εξέταση για αναπνευστικές νόσους δεν είναι ούτε απαραίτητη ούτε αποτελεσματική.

JOHN: Τώρα, είπατε, αναφέρατε νωρίτερα ότι έχετε άσθμα. Και υποθέτω ότι είστε πάνω από 40;

WITTKOWSKI: Ναι.

JOHN: Δεν είστε αγχωμένος  για-

WITTKOWSKI: Όχι.

JOHN: Γιατί δεν είσαι αγχωμένος;

WITTKOWSKI: Δεν πεθαίνουμε από τον ιό. Πεθαίνουμε από πνευμονία. Έτσι, εάν έχουμε μια αναπνευστική νόσο του ιού, η νόσος – όταν το σώμα έχει δημιουργήσει αντισώματα, το ανοσοποιητικό σύστημα έχει δημιουργήσει αντισώματα, τα αντισώματα ή το ανοσοποιητικό σύστημα σκοτώνει όλα τα μολυσμένα κύτταρα που καταστρέφουν μεγάλο μέρος του βλεννογόνου. Και τα βακτηρίδια μπορούν εύκολα να εγκατασταθούν σε αυτόν τον κατεσταμμένο βλεννογόνο, και στη συνέχεια να προκαλέσουν πνευμονία. Και είναι η πνευμονία που σκοτώνει ανθρώπους, αν δεν αντιμετωπίζεται.

Είχα έναν ιό, ό, τι κι αν ήταν, ίσως ήταν – ποιος ξέρει – πριν από περίπου τρεις εβδομάδες και ο γιατρός μου μου έδωσε τα αντιβιοτικά που πρέπει να πάρω αν η ασθένεια γίνει καλύτερη και στη συνέχεια χειροτερεύει, επειδή αυτό είναι ένα σημάδι πνευμονίας και στη συνέχεια πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πνευμονία.

JOHN: Και η πνευμονία αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά

WITTKOWSKI: Η Πνευμονία είναι αυτό που αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά. Όχι ο ιός.

JOHN: Εντάξει. Έτσι, νομίζετε ότι είναι – ίσως να είχατε ήδη COVID-19;

WITTKOWSKI: Εντάξει. Στο τέλος αυτής της εμπειρίας που μου θυμίζει την πανούκλα του Camus, αν το διαβάσεις, θα δεις δυστυχώς πολλές παραλλαγές. Ξέρω, όχι, δεν φοβάμαι. Μπορεί να το είχα, όπως πολλοί άλλοι άνθρωποι, που είχαν μια ήπια γρίπη όπως ήμουν ή δεν είχαν καθόλου συμπτώματα. Αυτό είναι το φυσιολογικό πράγμα που συμβαίνει στο 70% των ανθρώπων στο τέλος, ή ακόμα και το 75%, και οι υπόλοιποι αρρωσταίνουν και χρειάζονται θεραπεία.
Και θα πρέπει να αναζητήσουν θεραπεία όσο το δυνατόν νωρίτερα – δεν πρέπει να περιμένετε. Και είναι σίγουρα χρήσιμο αν έχετε ασφάλιση υγείας.

WITTKOWSKI: Το πρόβλημα σε πόλεις όπως η Νέα Υόρκη είναι ότι υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που δεν έχουν ασφάλιση υγείας. Και αν δεν έχετε ασφάλιση υγείας, διστάζετε να επισκεφτείτε το γιατρό σας. Και αν είστε διστακτικοί, βλέπετε τον γιατρό πολύ αργά και εάν η πνευμονία έχει ήδη προχωρήσει και όταν βλέπετε το γιατρό σας, είναι πολύ αργά για να είναι αποτελεσματικά τα αντιβιοτικά και ίσως να πεθάνετε. Ο καλύτερος τρόπος είναι απομονωμένος αν είστε ηλικιωμένος και ευαίσθητος και εάν κολήσετε την ασθένεια, επισκεφθείτε το γιατρό σας το συντομότερο δυνατό.

JOHN: 75% λέτε ότι δεν έχουν συμπτώματα, ίσως ακόμη και 80%, σωστά; Ή είναι περισσότερο; Θέλω να πω, ξέρουμε ποιό είναι αυτό το ποσοστό τώρα;

WITTKOWSKI: Δεν ξέρουμε ποιό είναι τώρα. Για το λόγο αυτό, θα χρειαζόταν να κάνουμε εξετάσεις αντισωμάτων και πολύ ευρείες εξετάσεις αντισωμάτων. Ωστόσο, βλέπουμε ήδη την επιδείνωση της επιδημίας και αυτό αποτελεί ένδειξη ότι έχουμε τουλάχιστον ένα σημαντικό ποσοστό ανθρώπων που είναι ανοσοποιημένοι. Μπορεί να μην είναι αρκετό για την ανοσία αγέλης ακόμη. Μπορεί να μην έχουμε φτάσει το 80% που χρειαζόμαστε. Αλλά μπορεί να έχουμε το 50%.

JOHN: Και λοιπόν, τι νομίζειτε ότι πρέπει να κάνουμε σε αυτό το σημείο; Πρέπει να στραφούμε προς αυτό που προτείνατε νωρίτερα ή είναι πολύ αργά για αυτό που προτείνατε;

WITTKOWSKI: Είναι δύσκολο να το πεις. Μπορεί να είναι πολύ αργά. Μπορεί να μην είναι πολύ αργά. Το πρόβλημα είναι ότι εάν διατηρήσουμε τεχνητά τον αριθμό των μολύνσεων χαμηλά μεταξύ των ατόμων χαμηλού κινδύνου, όπως οι μαθητές και οι γονείς τους, ίσως να μην έχουμε φτάσει στην ανοσία της αγέλης, οπότε αν σταματήσουμε, μπορεί να έχουμε αύξηση του αριθμού των νέων λοιμώξεων. Αυτό είναι το μειονέκτημα του αρχικού περιορισμού. Δεν πρέπει να πιστεύουμε ότι είμαστε πιο έξυπνοι από τη Μητέρα Φύση όταν εξελισσόταν. Η Μητέρα Φύση ήταν αρκετά καλή για να βεβαιωθεί ότι είμαστε ένας καλός αγώνας για την ασθένεια που βλέπουμε σχεδόν κάθε χρόνο.

LEE: Αλλά είναι μια πανδημία; Αυτή είναι η μεγάλη ερώτηση.

WITTKOWSKI: Είναι μια πανδημία όπως κάθε γρίπη κάθε χρόνο.

LEE: Μια πανδημία, ναι;

JOHN: Υπάρχει λοιπόν κάτι άλλο που θέλετυε να πείτε γι ‘αυτό; Ή τι θα θέλατε να γνωρίζουν οι άνθρωποι;

WITTKOWSKI: Νομίζω ότι οι άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες και ίσως και σε άλλες χώρες είναι πιο υπάκουοι από ό, τι πρέπει να είναι. Οι άνθρωποι πρέπει να μιλάνε με τους πολιτικούς τους, να τους ρωτούν, να τους ζητούν να τους εξηγήσουν, γιατί αν οι άνθρωποι δεν υποστηρίξουν τα δικαιώματά τους, τα δικαιώματά τους θα ξεχαστούν. Είμαι ο Knut Wittkowski. Ήμουν στο Πανεπιστήμιο Rockefeller, είμαι επιδημιολόγος εδώ και 35 χρόνια και έχω διαμορφώσει μοντέλα επιδημιών για 35 χρόνια. Είναι χαρά να έχουμε τη δυνατότητα να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να καταλάβουν, αλλά είναι ένας αγώνας για να τους κάνουμε να μας ακούσουν.


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

Ευαγγέλου Μπλάνα Μαριάννα

Stand Up for Your Rights, says Professor Knut M. Wittkowski

Perspectives on the Pandemic II:
A Conversation with Dr. Knut Wittkowski
videomp3 (41:30), PDF
Interviewed by John Kirby, Libby Handros and Lee Davis
The Press & The Public Project
New York City, April 1&2, 2020


 ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΕΔΩ:

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια